Afinata de casa

O parte din voi stiti deja ca la nunta m-am implicat total, de la invitatii, la marturii si pana la afinata de casa. (Cititi aici articolul despre nunta). Am vrut sa facem si ceva natural de servit doamnele si domnisoarele (si sunt sigura ca nici domnii nu s-au lasat mai prejos). Cum aveam tot timpul afinata, fragata, visinata si alte derivate aveam incredere in mama ca o sa ne faca cea mai buna afinata. Drept dovada, toti cei 20 de litri s-au terminat la nunta si s-a mai si cerut :) ))) Si de atunci facem si noi, adica face mama si pentru noi, si tare bine ne mai prinde pe la iesirile de munte sau cand avem musafiri. Garantat! Nu vreti sa stiti in ce cantitati cumparam noi afinile :D Si facem si dulceata de afine, numai buna pentru papanasi!

Ingrediente:

- 1 kg afine

- 1 litru alcool dublu rafinat

- 1 kg zahar

- 2 litri apa

Prima si prima data sa va explic cu siropul. La 1 kg de zahar se pun 2 litri de apa si se pune pe foc pana se dizolva zaharul (nu topit!, deci doar incalzeste putin apa si se amesteca pana de dizolva zaharul). Iese mai mult de 2 litri de sirop, dar vom folosi doar 2 litri. Daca puneti mai mult, afinata va fi mai slaba la gust!

Aveti nevoie de bidoane de 2 litri de la apa. Cel putin astea le folosim noi. Punem intr-un bidon de 2 litri, 1/2 kg de afine, 1/2 litru de acool si 1 litru de sirop. Asadar, din 1 kg de afine, 1 litru de alcool si 2 litri de sirop, ies 2 bidoane de afinata, deci in total 4 litri de bautura.

Inchideti bine sticlele si lasati cateva zile la soare, 5-7 zile, dupa care le puneti la loc intunecos (beci, debara) si lasati cel putin 1 luna sa se macereze. Iese o minunatie!

Ia uitati cum arata afinata de casa dupa 1 an! In stare perfecta!

sirop-afine

Afinata


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>