Ardei umpluti cu morcov, murati pentru iarna

Rezumat
Denumire reteta
Ardei umpluti cu morcov, murati pentru iarna
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 6 Review(s)

In viziunea mea, gospodinele adevarate sunt cele care toamna muncesc de dimineata pana noaptea ca sa umple camara. Asa am trait de cand ma stiu: bunica, mama, matusile trebaluiau zilnic: castraveti, gogosari, ardei, tocana, zacusca si toate cele, ca nici nu mai aveau loc sa depoziteze atatea borcane. Si asa e si in familie la Bogdan, ca sincer ma intreb, de unde au mamele noastre atatea putere sa le mai faca pe toate. Si ziceti-mi mie… cum sa mai fac si eu ceva, cand toamna primim borcane de toate felurile de prin toate partile… Asa ca acum, cat inca sunt in putere ai nostri, ii lasam sa ne ajute, caci pe urma se scimba roata si va trebui sa-i ajutam noi. Asa ca incepem cu una din retele mamei mele – ardeii umpluti cu morcovi si ceapa, murati.

Ingrediente:

- 50 bucati de ardei capia (de marime medie)

- 5 kg ceapa

- 5 kg morcov

Bait:

- 1/2 litru otet

- 1/2 litru ulei

- 1/2 kg zahar

- 1 litru apa

- sare pentru muraturi (o lingura si jumatate), piper, mustare si coriandru (toate boabe) si 2-3 foi de dafin

Ardeii capia se spala si se curata de cotor si de seminte. Nu este nevoie sa pastram cotorul!

Ceapa se taie julien. Detalii aici.

Morcovii se dau pe razatoarea mare.

Se pregateste baitul, care se aseamana cu cel de la salata de bureti, doar ca se bazeaza pe alte condimente, deci si gustul e diferit :P Asadar, puneti otetul, uleiul, zaharul, apa si condimentele (sare, piper, mustarul si coriandrul si foile de dafin ) se pun pe foc, iar cand incepe sa fiarba se pun prima data ardeii capia, pe rand (3-5 bucati, depinde cati incap in oala), se lasa pana incepe sa fiarba din nou (1-2 minute) si se scot. Asa se procedeaza cu toti. Apoi se opareste ceapa care se lasa 2-3 minute sa fiarba, se strecoara si se pune intr-un vas mai mare (dar nu peste ardei, ci intr-un vas separat!). La sfarsit se opareste si morcovul, care se strecoara si el dupa 2-3 minute si se pune peste ceapa. Se amesteca, se acopera si se lasa pana a doua zi.

A doua zi se ia cate un ardei si se umple cu compozitia de ceapa cu morcov, avand grija sa nu stricam ardeii. Se aseaza in borcane mari de 1,5 kg sau de care aveti. In borcanele mari incap culcati, unul langa altul, si pusi pe mai multe randuri, in borcanele mici, doar sa le puneti in picioare – unul cu capul in jos, altul cu capul in jus (ca sa economisiti spatiu!). Puneti ardeii lipiti unul de altul si pana la baza borcanului, apoi turnati bait cat sa-i acoperiti. Inchideti bine borcanele si sterilizati-le, ca sa fiti siguri ca vor sta bine peste iarna.

Se sterilizeaza in vas mare, in apa aproape cat sa le acopere, timp de 15 minute, acoperite cu un prosop. Lasati asa borcanele pana a doua zi!

Et voila… ardeii capia murati si umpluti cu morcov si ceapa, de anul trecut (hmmm… adica borcanul cu ardeii murati de anul trecut :P )! Yummmy!

ardei-murati-cu-morcov

ardei-umpluti-pentru-iarna

ardei-murati


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>