Balmos

Rezumat
Denumire reteta
Balmos
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 8 Review(s)

Nu facem foarte des balmos, dar cand ne apuca ne apuca. Imi aduc aminte ca intr-un sfarsit de vara, dupa ce am iesit de la serviciu m-a luat Bogdan si am mers la padure la Ilisesti sa facem balmos. Atunci era pentru prima data cand am vazut cum se face. Reteta? E dupa urechea baietilor, caci ei fac balmosul asta bun de tot, si cum lor le plac numai lucrurile bune, va garantez ca e ceva deosebit. Pozele de acum sunt de la iesirea de la Dorna unde ne-am rasfatat cu de toate! (cartofi la disc, aripioare la disc, iepure la ceaun, iepure pe gratar, ciuperci la gratar, toate astea pe langa celebrele fleici de porc si carnaciori Killer)

Ingrediente 8 persoane:

- o cana apa

- 1,5 litri smantana

- 500 grame cascaval bun

- 500 grame branza de vaci

- 500 grame costita afumata

- 2 oua

- malai… cat cuprinde

- sare

Stiu ca nu va place faza cu cat cuprinde…nici mie, recunosc, dar va dati seama ca nu am cantarit la gratar cata faina a intrat… ideea e sa puneti cate putin, si sa vedeti daca mai trebuie, dar balmosul trebuie sa fie ceva mai molicel. Si nu este reteta traditionala de balmos care se face cu jintita, ci este reteta facuta pe ingrediente mai la indemana, si dupa gusturile noastre.

Asadar, se pune ceaunul la incins, dar focul va trebui sa fie mic, sa nu se arda. Se adauga cana de apa si apoi smantana si se lasa la fiert.

Cand incepe sa fiarba se adauga sarea si putin cate putin faina. Lasati sa fie moale deocamdata pentru ca vor urma si alte ingrediente si oricum se va mai intari. Ideea e simpla, daca ati pus prea multa faina, mai adaugati apa sau smantana. Lasati sa fiarba mamaliga asta, amestecand din cand in cand.

Intre timp taiati cascavalul si branza in bucati si adaugati-le in ceaun.

Se tine pe foc, in continuare, la foc mic, amestecand constant. Se caleste separat costita, insa nu foarte tare. Noi am taiat bucati mai mari, sa se simta cand iei o gura de carnita :) .

Se adauga si costita, si se amesteca. Apoi ouale si se mai fierbe 5 minute. Se gusta, iar daca este cazul se mai adauga sare.

Este asa o bunatate, ca am terminat rapid de papat tot din ceaun. Ma mir ca am reusit sa o pozez putin :D

Merita sa incercati, nu o sa va para rau!

featured


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>