Scortisoara

Se spune ca scortisoara este cel mai vechi condiment: era folosita de egipteni la ritualurile de imbalsamare, iar de romani la funeralii. A fost atat de apreciata de natiunile antice incat scortisoara era cel mai potrivit cadou pentru monarhi.

Sursa de provenienta a acestor mirodenii a fost tinuta secreta timp de secole in lumea mediteraneana pentru a putea proteja monopolul. Scortisoara este originara din Sudul Asiei: Sri Lanka, Bangladesh, India si este obtinuta prin prelevarea stratului inferior al scoartei arborelui de scortisoara – o data la 2 ani, in anotimpul ploios. Prin uscarea acestora nu doar ca se capata aspectul de batoane rasucite, dar gustul devine mai pregnant.

Desi este des folosita si in cosmetica, in diferite tratamente, ca si calmant al starilor de stres, cu siguranta domeniul in care este utilizata cel mai mult este cel gastronomic.

Batoanele de scortisoara se folosesc la aromatizarea vinului fiert, punch-uri, compoturi.

featured

Macinata este folosita in dulciurile ce contin mere, turta dulce, ciocolata, inghetata, prajiturele uscate sau orez cu lapte. Nici in felurile principale de mancare nu este exclusa asocierea scortisoarei: se foloseste la carne de miel, de pui sau de porc, chiar si la condimentarea unor supe crema.

Cu toate acestea, scortisoara nu este recomandata a se consuma regulat sau in exces pentru ca poate cauza diferite inflamatii ale limbii, gingiilor, esofagului. Atentie! Sunt persoane care sunt alergice la acest condiment! Asa ca cel mai bine sa va informati!

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>