Bors rusesc cu… si cu…

Rezumat
Denumire reteta
Bors rusesc
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 12 Review(s)

Dupa experienta cu borsul acesta am invatat un lucru. Barbatii nu trebuie sa stie prea multe detalii. “Copilu’, nu faci o ciorba prea grasa, nu?” raspunsul vine “nu Boghy, stai linistit! fac un bors rusesc!”, “Cum e ala?”, “Pai cu rinichi, cu castraveti murati, cu…”, “Cu ce? nu vrei sa faci altceva?”… “NU! Am luat deja rinichii!”, “Nah bine… data viitoare sa nu-mi mai zici cand faci din astea!”. Adevarul e ca-mi statea gandul de cateva saptamani la borsul asta, cum sa nu-l fac??? Bors cu castraveti murati… suna minunat! Si sincer, mi-a placut tare mult, rinichii parca erau ficatei de porc, iar gustul de castraveti… o bunatate! A mancat tot din farfurie… tot, mai putin rinichii. Nici nu a vrut sa-i guste, ca el nu mananca din astea. “De unde stii daca-ti plac sau nu daca nu ai gustat?” a fost intrebarea mea. “Nu stiu, dar nu vreau sa gust. Daca nu-mi ziceai ca-s rinichi, mancam, ca e chiar gustoasa ciorba, dar nu vreau rinichii!” Si eu care ziceam ca nu-i mofturos… :D

Dragilor, fiti pe pace, e bun borsul! Sunt buni rinichii, sunt buni castravetii murati. Trebuie doar sa incercati, sa nu fiti la fel de mofturosi ca sotul meu… Pai daca e asa… nu mai mancam nimic din ce n-au facut mamele noastre, nu? :P (fara suparare mama soacra :P )

Ingrediente:

- 500 grame rinichi de vita

- 2-3 linguri otet

- 2 morcovi

- 1 telina

- 1 ceapa

- 100 grame castraveti murati

- 4-5 cartofi

- 1 foaie de dafin

- bors

- 250-300 grame de smantana

- 2 galbenusuri

- 1 lingurita otet

- patrunjel verde

Mda… rinichii mama lor. Nici eu nu am mancat la mama acasa si daca stiam…

rinichi

Daca stiam cum sta treaba cu curatatul lor de la inceput, altfel mergea treaba :D . Se taie rinichii pe lungime si se curata de capsula din interior… cat se poate, cat nu, iese dupa ce ii oparim. Eu m-am chinuit de la inceput si a fost cam greu :D . Asadar, incercati sa scoateti cat reusiti din capsula din interior. Restul mai tarziu.

capsule-rinichi

Dupa ce i-ati curatat, puneti-i intr-un vas cu apa rece cu 2-3 linguri de otet. Lasati sa stea cel putin 15 minute.

Puneti rinichii cu tot cu apa cu otet si lasati sa traga un clocot. Apoi scurgeti apa, puneti apa rece, ii clatiti de spuma, ii curatati de ce a ramas necuratat prima data si ii taiati. Si-ipuneti la fiert cu o foaie de dafin. Lasati pana se fierb bine.

rinichi-fierti

Pregatiti legumele pentru bors. Morcovii, telina, ceapa si castravetii se taie cubulete mici, sau dupa preferinte. Daca aveti castraveti mari, puteti sa-i curatati de coaja tare de deasupra. Ai mei erau mici cat degetul…ce sa mai curat din ei? :D

castraveti

Puneti legumele: morcovii, telina, ceapa impreuna cu castravetii taiati intr-un vas, pe foc, cu vreo 4 litri de apa. Adaugati piper si lasati sa fiarba vreo 20 de minute, apoi adaugati cartofii taiati cuburi. Tot acum puteti sa puneti si rinichii si lasati sa fiarba totul, la foc mic. Spre final adaugati sare si bors – dupa gust. Eu am pus cam 300 de ml. Lasati sa dea un clocot si potriviti de gust.

O data fierte toate legumele, si carnita, stingeti focul si pregatiti smantana. Cele 2 galbenusuri se amesteca bine cu o lingurita de otet si 1 lingurita de apa rece, apoi se adauga smantana. Cele 2 ingrediente sa fie la temperatura camerei! Apoi luati cate un polonic de zeama si adaugati cate putin in compozitia de smantana. Amestecati foarte bine, apoi adaugti alt polonic de zeama. Faceti asa pana ce compozitia de smantana se infierbanta treptat. Si tot treptat adaugati smantana inapoi in bors. Detalii complete despre cum sa adaugati smantana in bors, fara a se branzi, gasiti aici.

Adaugati patrunjelul spalat si tocat bine si gata e borsul rusesc. Si bun pe deasupra! Lasati mofturosii cu mofturile lor :P si cei fara prejudecati bucurati-va de un bors gustos, de iarna!

Sa aveti pofta dragilor!

bors-rusesc

bors-cu-rinichi

bors-cu-rinici-si-castravet


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>