Castraveti murati (in saramura)

Rezumat
Denumire reteta
Castraveti murati (in saramura)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 7 Review(s)

Cui nu-i plac iarna muraturile, atunci cand ai impresia ca orice mananci merge de minune cu niste castraveti murati? Si da, ideea este sa fie crocanti, nu sa se inmoaie, sa se pleosteasca. Imi aduc aminte, cu multi ani in urma, cand inca eram mica, ca mamei mele nu-i stateau niciodata castravetii pana primavara, se inmuiau. Bunicul (tatal lui tata) punea si el castraveti si ai lui ramaneau crocanti si 2 ierni. Dar greu a divulgat secretul… si iata, acum, castravetii mamei mele sunt cei mai apreciati! Si credeti-ma ca au mancat foarte multi din ei… au fost trimisi chiar si in Germania. Si pentru cei din zona, gradina asta frumoasa a parintilor mei e in Milisauti. Cei care au trecut pe acolo, stiti despre ce e vorba… e un sat intins pe cativa km unde… la fiecare poarta stau femeile in varsta cu tot felul de ispite din astea: varza murata, castraveti murati, gogonele, gogosari si orice altceva va trece prin cap ce poate fi murat… Cand o sa mai trec pe acolo, o sa fac o poza, ca cei care nu au fost niciodata aici, sa intelegeti despre ce e vorba :) Dar sa revenim la castravetii nostri, care ia uitati, dupa 1 an, cum arata…

Ingrediente 1 sticla de 2 litri cu gura larga:

- castraveti (mici cat 1 deget)

- marar, mult marar, cu tot cu codite

- 1 crenguta frunze telina

- 1 crenguta cimbru

- 1 legatura tarhon (adica 2-3 fire lungi cat palma – si da! asta e ingredientul secret!)

- catei de usturoi

- 1 feliuta de ardei iute

- 1 fir de hrean (nu prea mare!)

- optional, pentru diferite culori si pentru aspect: rosii cherry, rondele de morcov, bucatele de sfecla rosie, conopida

- apa si sare de muraturi

Recomand cu caldura castraveciorii mici cat degetul. Nu doar ca oricum sunt mai crocanti, dar sunt si mai aspectuosi. Si intra de minune intregi, direct in sticla. Daca sunt mai mari, puteti sa-i taiati in jumatate sau in sferturi ca sa intre bine. Se taie putin si din codita, apoi se pun intr-un vas mare, de inox sau din sticla.

Saramura o pregatim astfel: la 1 litru de apa adaugam 1 lingura (normala! nu cu varf, nu rasa!) de sare pentru muraturi. Punem la fiert iar din momentul in care incepe sa clocoteasca, se toarna peste castraveti (sa fie complet acoperiti) si se lasa asa pana ajung la temperatura camerei.

Intre timp pregatim verdeturile. Se spala bine mararul, frunzele de telina, cimbrul si tarhonul. Se curata usturoiul si hreanul si ardeii iuti se taie in felii subtiri.

Luam sticla de 2 litri si aruncam in ea jumatate din cantitatea de marar, telina, cimbru si tarhon si 2-3 catei de usturoi. Cand au ajuns castravetii la o temperatura normala, ii punem in sticla. Avem grija sa batem bine sticla de masa, pentru a se aseza castravetii cat mai bine. Pe la mijloc mai punem 2-3 catei de usturoi, putin hrean si o felie de ardei iute (depinde si de cat de iute e ardeiul… anul trecut mama a avut ardei foarte iuti si desi a pus o feliuta subtire, s-a cam simtit… Ideea e ca nu trebuie sa simtim iuteala, ci combinatia de arome! Punem iar castraveti in sticla, avand grija sa lasam loc la final si pentru restul de verdeturi si inca 2-3 catei de usturoi.

Se toarna saramura in care au stat castravetii pana la linia de sus a sticlei, se inchide bine, se agita… si se da la camara pana la toamna. Abia toamna se dau la beci. Pana atunci trebuie sa fermenteze, sticla se va umfla, se va rotunzi, dar asa trebuie sa fie. Nu se umbla la ea pana in momentul in care ii servim. O data sticla desfacuta, chiar daca punem capacul bine, nu va mai sta peste iarna. Preferabil se va tine in frigider. Noi taiem partea de sus a sticlei si scoatem castraveti cati avem nevoie, restul ii lasam in saramura lor, caci asa se pastreaza cel mai bine. Punem o punga deasupra si o prindem cu o sfoara sau un elastic. Dar nu apuca sa stea mult asa… daca avem si musafiri, la o masa, maxim 2… e gata!

Am tot mancat castraveti murati la viata mea si va asigur ca astia sunt THE BEST! Si asta zic toti prietenii care au mancat castraveti murati de la noi!

Merita sa-i incercati!

Si acum intelegeti de ce sunt ridicate firele de castraveti pe plasa, pentru ca mami meu le strange in fiecare zi si asa se pastreaza cel mai bine, in sensul ca tot cresc plantele in inaltime si rodesc, si rodesc, si rodesc… si asa se umple beciul :P

castraveti-atarnati

castraveti

Acestia sunt castraveti murati cu conopida:

castraveti-murati-in-moare

In spate sunt castravetii murati cu rosii cherry si bucatele de sfecla rosie

castraveti-murati

Si o sectiune crocanta! Cei mai buni castraveti murati!

castraveti-murati-peste-iar

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

1 Comentariu

  1. Sunt foarte buni castravetii Alexandra!!!!!!Iti multumesc din suflet ptr reteta!!E singura reteta care o voi face in ce priveste castravetii!!

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>