Chec pufos cu capsuni

Rezumat
Denumire reteta
Chec pufos cu capsuni
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 33 Review(s)

Facea si mama in copilarie chec si tare-mi mai placea. Asta pana intr-o vara cand am mancat in fata blocului un chec pufos cu capsuni care nu erau lasate toate in partea de jos a checului… si vai Doamne, ce bun era! M-am intors la mama si i-am zis ca vreau chec din ala si numai din ala. Si bineinteles ca nu-i iesea asa cum vroiam eu. Ma chinui si eu de vreo 2 ani de zile sa reproduc checul acela, iar zilele trecute am facut 3 tavi una dupa alta, doar pentru ca nu-mi placea mie rezultatul final… nu ma intelegeti gresit, iesea bun de tot, dar numai nu iesea si aspectul. Capsuni intregi, capsuni la mijloc, capsuni deasupra, capsuni taiate… Plus ca am o tava mica de chec si compozitia s-a umflat in pene de a iesit pe dinafara… dar, am reusit!!! Hurrreeey! Maine il fac din nou! :D

Ingrediente 1 tava mai mare de 23 x 9 cm:

- 4 oua

- 70 grame de unt topit si racit

- 70 grame de apa

- 250 grame zahar

- 200 grame faina

- 2 pliculete zahar vanilat

- un praf de sare

- capsuni sau alte fructe :)

Si da, fara praf de copt! Si totusi checul creste… de nu se mai opreste! Pe bune! Sa va zic secretul? Pe langa albusurile batute bine, secretul este bucuria cu care il faceti :) Si da din nou! Capsunile nu se vor lasa toate navala in partea de jos a checului!

Spalati capsunile si lasati-le sa se scurga bine de apa. Apoi le taiati in 4 si presarati 1-2 linguri de zahar peste ele.

Incingeti cuptorul la 180 de grade (temperatura medie). Pregatiti tava de chec. Eu am pus hartie de copt doar pe fundul tavii si pe 2 margini, ca sa pot sa scot mai usor checul. Separam ouale (care vor fi la temperatura camerei). Galbenusurile le mixam si adaugam incet incet, ca la maioneza, cate putin unt topit si racit (la temperatura camerei). In final va fi ca o maioneza ceva mai moale:

galbenusuri

Punem cele 250 de grame de zahar impreuna cu 70 ml de apa intr-un vas, pe foc mic mic, amestecand din cand in cand pentru a se dizolva zaharul. Intre timp batem bine albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. In momentul in care siropul incepe sa faca spuma la suprafata luam vasul de pe foc.

sirop

Si adaugam in fir subtire (asa fierbinte cum e), peste spuma de albusuri, amestecand intr-una.

albusururi

Spuma de albusuri devine rapid bezea. Adaugati si cele 2 pliculete de zahar vanilat. Continuati mixarea inca vreo 5 minute, pana cand compozitia se mai raceste, apoi adaugati galbenusurile.

aluat

Mixati pana se omogenizeaza, apoi adaugati faina cernuta. Cu ajutorul unei spatule omogenizati de jos in sus.

compozitie

Puneti compozitia in tava de chec. Lasati 2 linguri deoparte. Adaugati capsunile si peste este puneti cele 2 linguri de compozitie pe care le nivelati frumos. Checul creste destul de mult, deci este bine sa lasati cel putin 1 deget pana la partea de sus a tavii, altfel o sa ase umfle in pene si o sa dea pe dinafara.

Lasati la cuptor pentru 50 – 60 de minute. Sa zicem ca pe la 40-50 de minute puteti face testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri ca e ok. Lasati sa se raceasca in tava si abia rece il scoateti de acolo. Eu l-am scos si l-am taiat caldut si drept urmare, s-a lasat putin, dar putin :D

Este o pufosenie de chec cu care sigur o sa-i impresionati pe toti! Si personal, pe langa gust, aspect, culoare si asa mai departe, cel mai mult imi place ca nu se aduna capsunile jos, ci sunt imprastiate prin chec. Iar acum, dupa atata scris si uitat la fotografii, pacat ca trebuie sa fug la job, ca de nu, as fi facut chiar acum checus no. 4 :D

Sa aveti pofta!

P.S. Vedeti cum curge zeama de la capsuni din chec?

zeama-de-capsuni

Si surpriza: interiorul nu e umed!!! Chec pufos cu capsuni – o bunatate!

chec-cu-capsuni

chec-pufos-cu-capsuni

Reteta preluata si adaptata de la Ioana. Multumesc! :*

Retete similare in blogosfera romaneasca:

Chec cu cirese negre

Chec cu ciocolata si cirese

Chec cu fructe de padure


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

7 Comentarii

  1. cel mai bun chec pe care l-am facut…. si asta datorita Alexandrei….
    si DA…. nu trebuie praf de copt…. si CRESTEEEEE!!!!!!…..
    va spun un secret ( aflat la cafeluta bauta cu Aex in aceasta dimineata alaturi de o felie din acest chec)… stati aproape… ca are ceva bun de postat in cel mai scurt timp… ceva cu zmeura…

    Post a Reply
    • Hihihi… sper sa apuc sa fac ceva bun, ca e sezon si nu am timp de nimic altceva decat de job si de salate :) )
      Pupici!

      Post a Reply
  2. L-am lasat in cuptor dupa ce s-a facut dar totusi checul s-a lasat.La vreo 45 de minute am bagat sobitoarea si era facut…Ce am facut gresit?!

    Post a Reply
    • Calin, pot fi mai multe cauze: ca nu ai batut destul de bine albusurile sau ca ai mai deschis usa cuptorului inainte ca acesta sa fie gata, sau ca nu l-ai lasat sa se raceasca complet in tava lui. Este un aluat sensibil, dar daca ii prinzi smecheria, sigur o sa fii incantat. Sunt sigura ca data viitoare o sa-ti iasa! Eu abia astept sa-l fac din nou.
      Sa ai spor!
      Iti multumesc pentru comentariu!

      Post a Reply
      • Am facut 1 chec cu capsuni iar in al 2-lea am bagat cirese amare. Cu cirese amare a iesit atat de aromat si bun incat nu te mai poti opri din mancat. Incercati și nu veti regreta.

        Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>