Chiroste (coltunasi)

Rezumat
Denumire reteta
Chiroste (coltunasi)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 12 Review(s)

Ehhee… dragii mei, mama mea e specialista la facut chiroste :D In fiecare an, in Ajunul Bobotezei ea respecta traditia si prepara cele 7 feluri de mancare de post: sarmalute, peste, bureti cu usturoi (ciuperci), bob, chiroste cu magiun, grau si compot de prune. Toate sunt foarte delicioase!!! O sa revin cu alta ocazie si cu retele de la celelalte mancaruri, si mai ales cu poze de la masa noastra de Boboteaza :)

Ingrediente:

- 500 grame de faine

- apa calduta

- sare

- gem de prune (sau branza)

- 1-2 cepe

- zahar

Se amesteca faina cu putina sare si cu apa calduta (eu am pus o cana si inca foarte putin, dar cantitatea de apa depinde de faina). Se amesteca bine pana ce aluatul devine unul destul de moale, insa sa nu se lipseasca de degete.

Se lasa sa stea 10-15 minute, dupa care se imparte in 2 bucati care se intind cu sucitorul in foi subtiri. Se taie fiecare foaie in patrate (in jur de 5 cm) si se aseaza pe mijloc umplutura. In mod normal mama le facea cu magium (un gem de prune mai tare) insa eu le-am umplut cu gem de prune. Bunica ni le facea cu visine si erau foarte delicioase!!!!

Aveti grija ca sa nu dati cu gem pe margini, pentru ca altfel se vor dezlipi la fiert. Se lipesc in triunghiuri si se preseaza cu furculita (data prin faina pentru a nu se lipi de aluat) pentru a nu se dezlipi in timpul fierberii.

Se pune o oala mare la fiert cu apa multa cu sare, iar cand incepe sa clocoteasca se adauga chirostele. Se mai amesteca din cand in timp. Se lasa la fiert in jur de 10-15 minute.

Intre timp se caleste ceapa (eu o toc in felul urmator)

Dupa ce au fiert, se strecoara, se adauga ceapa calita cu tot cu ulei si zahar dupa gust. Se amesteca bine si se serveste cu mare drag si pofta!

Sunt bune si calde si reci!

P.S. Merg la fel de bine cu smantana, in loc de ceapa, adaugati smantana si zahar si savurati pana nu mai puteti (asa cum facem si noi de fiecare data) :D

Featured


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. Mmmm… delicios! Facea mamica mea pe vremuri, dar cu branza de burduf, din aceea un pic iute… Voi incerca sa prepar aceasta reteta, e atat de simpla si in acelasi timp delicioasa! Oare copiii sec. XXI ar manca asa ceva? SI in loc de gem de prune se poate pune orice alt sortiment de gem?
    Multumeeeesc…!

    Post a Reply
    • Magda draga, primul comentariu sta la mine in stand by de mai bine de o luna… Nici nu m-am gandit sa primesc mesaje inainte sa lansez “oficial” site-ul. :)
      Foarte bune si cele cu branza de burduf!
      Se poate folosi in general orice fel de gem, dar ideea este ca gemul respectiv sa fie cat mai tare (in mod normal se folosea magiun) ca sa nu curga, dar daca presezi bine marginile nu ar trebui sa fie probleme :D
      Multumesc pentru comentariu. Sper sa revii pe site, si dupa ce o sa fie gata :)

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>