Ciorba de sfecla rosie

Rezumat
Denumire reteta
Ciorba de sfecla rosie
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 10 Review(s)

Ciorba de sfecla rosie era una din ciorbele preferate inca din copilarie. Si ne facea mama destul de des, pentru ca si eu si fratele meu o terminam rapid.

Acum, cand am preparat-o si eu pentru prima data, l-am sunat de cu seara pe fratele meu sa-i spun ca o sa fac ciorba de sfecla rosie si ca e invitatul meu a doua zi la pranz. Doar ca a doua zi dis de dimineata, intamplarea a facut ca si mama a pregatit aceeasi ciorba, special pentru el… Rasfatat mai e! :P A iesit foarte buna!!! Desi recunosc ca am stat cu ceva stres ca nu va fi destul de … rosie :D

Ingrediente:

- 2 sfecle cat pumnul

- 2 ardei grasi (optional)

- 2 cepe

- 2 rosii (optional)

- 2 morcovi

- 1 telina

- conopida (optional)

- 6-7 cartofi

- verdeturi (patrunjel, frunze de telina)

- smantana (optional)

- 1/2 lingurita zahar

- condimente (sare, piper, 1 foaie de dafin)

Se pune oala cu apa la fiert – cam 4 litri de apa. Se curata sfecla rosie si se da pe razatoare (eu am dat pe razatoarea mare) si se amesteca cu jumatate de lingurita de zahar si se lasa 5-10 minute pentru a lasa zeama.

Cand incepe apa sa fiarba, luam sfecla, o stoarcem bine, dar bine de tot (nu aveti idee cat de importanta e zeama aia pe care o stoarceti!) si puneti sfecla in apa clocotita cu o foaie de dafin si se lasa la fiert 25 de minute.

Intre timp tocam celelalte legume. Morcovii, telina si ardeii i-am tocat cubulete mici. Ceapa, ca de obicei o las intreaga pentru ca o scot la sfarsit. Dupa cele 25 de minute o sa fiti dezamagiti ca si mine ca sfecla nu mai e rosie (eram pregatita sa o sun pe mama sa-i zic ca sfecla mea nu era buna, dar mi-am adus aminte de zeama de la sfecla, si mi-am zis ca trebuie sa iasa…ceva, la sfarsit – doar mama mi-a zis cum se face :P ). Deci, dupa ce a fiert sfecla de s-a zapacit si si-a pierdut culoarea :D adaugati legumele la fiert.

Intre timp taiati cubulete cartofii si pregatiti conopida. Eu am desfacut-o in buchetele mici. Dupa alte 20 de minute, adaugati-le la ciorbita. Da, incepe sa prinda culoare, stiu…

Cand cartofii sunt aproape fierti, adaugati rosiile date pe razatoare (daca nu reusiti sa desprindeti pielita, lasati-le cateva minute in apa fierbinte). Eu pun rosii doar vara, cand am rosii bune de gradina, in sezonul rece nu folosesc. Mai lasati sa fiarba vreo 5 minute.

Daca vreti sa o lasati asa light, adica sa fie de post, adaugati zeama de la sfecla, frunze de telina si de patrunjel si e gata.

Daca in schimb vreti sa va rasfatati, incepe operatiunea cum sa nu se branzeasca smantana. Detalii complete despre cum se adauga smantana in ciorba fara sa se branzeasca gasiti aici.

Dupa ce ati pus si smantana adaugati zeama de la sfecla rosie…si surpriza… avem ciorba de sfecla rosie…si e chiar rosie! Dati gust de sare si piper si adaugati verdeturile tocate. Stingeti focul si dati la racit!

Este foarte buna si sanatoasa! Si o puteti lasa in varianta de post – fara smantana si e la fel de buna!

Sigur o sa va placa!

Spor la… inrosit! :P


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>