Ciorba radauteana

Rezumat
Denumire reteta
Ciorba radauteana
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 9 Review(s)

Ciorba radauteana este una din cele mai cunoscute ciorbite din zona noastra, si ca sa fiu sincera, ciorbita mamei mele este mai buna decat cea de la Radauti :P O gatesc de obicei la ocazii speciale, pentru ca intr-adevar are un gust deosebit, si in plus, ies 2 feluri de mancare – din legume pregatesc si salata boeuf :)

Ingrediente oala de 4-5 kg:

- 3-4 morcovi

- 1 pastarnac

- 1 telina

- 1 radacina patrunjel

- 2 cepe

- 2 foi de dafin

- piper boabe

- sare dupa gust

- 2 bucati piept de pui cu piele si os

- 4-5 galbenusuri

- 500-600 grame de smantana

- 7-8 catei de usturoi

- otet

- frunze de patrunjel

Se pregateste oala mare in care se pun legumele curatate si lasate intregi: morcovii, pastarnacul, telina, patrunjelul, cepele, foile de dafin si piperul boabe, impreuna cu pieptii de pui.

Cand incepe sa fiarba, se da focul mic, se spumeaza se adauga sare si 1-2 catei de usutroi pisati si se lasa la fiert bine. Cand si legumele si carnea au fiert, se strecoara zeama. Legumele se dau deoparte – eu le folosesc in salata boeuf. Carnea o curat de piele si de oase, si o desfac in fasii subtiri, sau pur si simplu o taiati cubulete mici.

Se pune zeama din nou pe foc, se adauga carnita taiata, 1 lingura de otet si daca este nevoie mai adaugati un catel de usturoi pisat, apoi se lasa sa traga un clocot. Restul de usturoi il pisati si il amestecati cu putina sare si ulei si faceti o pasta, in care adaugati 2-3 linguri de smantana. Veti servi la final, in ciorbita.

Galbenusurile se amesteca 1 lingurita de otet si 1 lingura de apa rece, apoi se toarna smantana si se amesteca bine.

Stingeti focul. Luati un polonic de zeama si turnati in compozitia de smantana, amestecati, apoi luati alt polonic de zeama si tot asa, pana adaugati compozitiei de smantana mai bine de jumatate din zeama – in felul acesta nu se va branzi smantana (folositi smantana buna, pentru gatit, grasa). Detalii complete despre cum se adauga smantana in ciorba fara sa se branzeasca gasiti aici.

Dupa aceasta luati un polonic din zeama de smantana si turnati in oala, amestecati, apoi adaugati un alt polonic de zeama.

Aceasta este ciorba radauteana. Nu trebuie sa aiba prea mult otet sau usturoi si nu se pune patrunjelul tocat direct in oala. Ciorbita se drege in farfurie, asadar se serveste cu otet, mujdei (smantana cu usturoi) si ardei iuti. In farfurie se mai adauga o lingura de smantana iar deasupra patrunjelul. Fiecare isi mai adauga otet si usturoi dupa gust!

Este atat de buna, ca as putea sa mananc numai ciorbita din asta, 1-2 farfurii pana nu mai intra nimic :D

Daca inca nu ati gatit o astfel de ciorba, va rog sa o incercati rapid! Sigur veti face senzatie!


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>