Clegni cu ceapa (Gomboti / Galuste / Bulughele)

Rezumat
Denumire reteta
Clegni cu ceapa (Gomboti / Galuste / Bulughele)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 2 Review(s)

Daca tot am stat la mama, am fost si rasfatata :P I-am dat ceva treaba, dar s-a bucurat ca a avut cu cine sa stea, sa vorbeasca… sa gatim impreuna (mai mult ea, eu cu pozatul :P ). Si cum acasa inca nu gatisem bunatati pe care mama ni le facea cu atata drag (si care imi plac muuuult de tot), a fost cazul sa o bag si pe mama in actiune :)

In varianta de post – clegni cu ceapa calita

Ingrediente:

- 1 kg cartofi

- sare

- faina

- 1 ceapa

- ulei

- zahar (optional)

Se fierb cartofii ca pentru piure. Se strecoara bine, se piseaza, se adauga sare si se lasa la racit. Odata raciti, se adauga faina… cat cuprinde, pentru a iesi un aluat care nu se lipeste de maini. Se lucreaza pe masa pudrata cu faina, desi daca e framantat bine cu faina, nu o sa se prinda de degetele.

ingrediente

Se ia o bucata de aluat si se intinde sub forma de bagheta, destul de grosuta, sa zicem cat o nuca mare in diamentru. Se taie apoi in bucati de 3-4 cm, ca in imagine.

se-taie

Se pune la fiert o oala mare cu suficienta apa, preferabil cat mai intinsa, pentru ca cleginile sa nu stea una peste alta si sa se supere :P . Cand apa incepe sa fiarba se adauga sare si se pun bucatile de aluat. In mod normal se zice ca in momentul in care se ridica la suprafata sunt fierte, insa mami meu le lasa tot timpul mai mult, ca sa fie sigura.

Intre timp se caleste ceapa.

Clegnile fierte se scurt bine de apa, cu grija ca sa nu le zdrobiti, se aseaza pe un platou in care s-au pus cateva linguri de zahar (optional).

se-scurg

Deasupra se pune ceapa calita cu tot cu ulei si din nou putin zahar (optional).

Daca vreti sa le serviti ca si mancare, le lasati fara zahar. Daca le serviti ca si desert, adaugati zahar dupa gust. Este o mancare traditionala, cel putin la noi in familie, fiind facuta din generatie in generatie :P Matusa mamei mele facea aceste clegni saptamanal.

clegni-cu-ceapa

P.S. 1 Se poate folosi piureul de cartofi care mai ramane de la o masa, insa fiind deja imbunatatit dupa caz cu unt, lapte, smantana si alte cele, va trebui sa adaugati mai mult faina

featured

P.S. 2 In varianta delicioasa cu smantana, pentru zile dulci.

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. au trecut multi ani de cand n-am mancat ” clegni”….dar am sa fac!! :) mama ne facea des!! Apropo..nu stiu care e denumirea lor oficiala, :) dar noi tot “clegni” le numean hi hi …!

    Post a Reply
    • Mihaela draga, cand am zis “clegni” prima data, sotul meu s-a uitat ciudat la mine… el le stie bulughele :D
      Ce mai conteaza insa denumirea, cand vorbim de asa bunatate…
      Spor la facut si papat!
      Te pup,
      Alexandra

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>