





De ziua indragostitilor (Valentine’s Day cum s-ar zice), bloggerii culinari s-au gandit sa mai incropeasca ceva special pentru voi toti. Pornind de la ideea de a face ceva de genul “My funny Valentine” ne-am gandit sa preparam ceva special, prezentat intr-o modalitate mai comica, sau ma rog, fiecare cum si-a dorit, cum si-a imaginat si cum i-a dictat inimioara…
1. Livia Roua Vision 2. Lucian Food and Beyond
3. Brandusa Cooking With My Soul 4. Mihaela Sava LaPrajiturela
5. Andreea Retete ABC 6. Aura Bucataria Aurei
7. Adriana Dragostea in bucate 8. Andreea Prajituri torturi Dea
9. Daiana si Cosmin Simplu si bun 10. Dana Prajiturici si alte dulciuri
11. Dia Daria Retetele mele dragi 12. Claudia Lecturi si Arome
13. Mihaela Voguisine 14. Ioana Pasiune si culoare
15. Oana Savori urbane 16. Iolanda si Georgiana Sisterskitchen
17. Cerasela Safron and Dates 18. Monica Monya’s…!!!
19. Lubita Lulu Povesti in bucatarie 20. Iuliana Cartea de bucate aromate
21. Iuliana Florentina Retete fel de fel 22. Paula Enjoydessert
23. Alice Tara Bucatelor 24. Geta Pansy’s recipe
25. Simona Alison’s Trials
Si pentru ca am considerat ca nu e cazul sa fiu serioasa tocmai acum… am creat o povestioara si un preparat pe masura. Insa… va spun ca a fost cel mai bun preparat din carne pe care l-am facut pana acum! Cu mana pe inimioara mea zic asta, pe bune! Si reteta o voi reface oricand, cu mult drag, mai ales cand voi avea musafiri, pentru ca au fost fenomenale coastele astea la cuptor!!! Dar nici fasolele prajite nu au fost mai prejos, chiar deloc!!!
V-ati intrebat vreodata… ce se intampla cand o zi asa de speciala, cum este cea de Sfantul Valentin, ajunge prin sate indepartate din Romania?
No dragilor, cica se intoarce Maria acasa, din vizita la nu stiu ce pretini mai orasenizati si fara sa scoata o vorba lu’ Ion, cade-n butoiu’ cu melancolie. Ar prindii numai ghini sa faca o cina din aia romanticoasa, cu lumnina chioara, cu muzicuta surda… Si tocmai ce pusese de cu sara 2 mani de fasole la inmuiat si porcul, o daaa, porcul ce-l taiase zilele trecute, a ramas neafumat… tocmai o buca de carne cu os. Cotrobaie prin odai, printre blide, intr-o parte, in alta, tranteste, bodoganeste… si apoi se linisteste. Noroc ca Maria era gospodina si avea cam di tatii la indemana
Privind din afara ai zice ca-i o muiere din aia la care i s-au tochit chicioarele, la prima mare dragoste. Pe semne ca inima-i era plina de fluturasi, cum s-ar zice… Sa aruncam un ochi…
Ingrediente 2 persoane:
- coaste de porc/ scarita/ piept de pui cu os – 500 grame (neafumate)
- 1 ardei iute, mic si gras
- 2 catei de usturoi
- 2 lingurite de boia dulce
- chimen (secarica)
- oregano
- 1 lingura otet
- 2 linguri ulei
- 100 ml sos de rosii
- sare si piper negru
Ingrediente garnitura:
- 2 maini fasole mari
- 1 foaie de dafin
- sare si piper
- 1 ceapa
- 2 linguri ulei
- patrunjel verde
Prinde Maria carnea cu incredere, o analizeaza pe toate partile, nu-i prea multumita ca-i piept de porc cu os, pesemne ca vroia o coasta-doua, ca doar nah, s-au gatat… ii smulge cu incredere partea de slana si lasa sa fie carnita mai curata. La cum prinsese cutitul ai zice ca trebuia sa o iei la fuga si intr-o clipita s-au portionat oasele…
Cu viteza vantului, ia mojarul in care vara un ardei mic, da gras frate, luat de langa fratii sai (la fel de mici si de grasi) dintr-un borcan cu otet, pus, pare-se, tot de Maria noastra, in vara. Mai zvara acolo 2 catei de usturoi, vreo 2 lingurite de boia dulce, o prinsura de secarica, ceva oregano uscat si incepe sa bata si sa bata. Intr-un blid toarna o cana de sos de rosii, vreo 2 linguri de ulei si 1 de otet si zvara praful batut si incepe din nou sa bata, sa amestece si iar sa bata. Gusta chestia aia, se stramba, pune un praf de piper si ceva mai mult de sare, bate bine din nou, gusta si pare satisfacuta. Cred ca facu treaba buna!
Ma gandesc ca voi puteti sa puneti toate ingredientele intr-un mixer vertical si intr-un minut ati rezolvat!
Cu unsoara aia ros-portocalie o uns toata carnea, ca nu se mai vedea daca-i carne, daca-i unsoare.
Cum Ion al ei era ocupat cu gospodaria, cu animalele si nu avea timp sa intre in casa, Maria noastra a inceput sa aranjeze masa. O pus 2-3 ziare peste care o aruncat vreo 2 mileuri ros, si o pus lumanarea. O aprinde, o stinge…
O aprinde din nou… se uita, lipseste ceva… Flori, de unde sa puna o floare si ea pe masa? Fuge in casa mare, se intoarce…
Trandafiri facuti din frunze, de ea cica Or fi ei uscati, dar macar sunt flori pe masa!
Aprinde lumnina din nou, se uita, stinge lumnina si continua cu mancarea.
O incins cuptioru pentru carne si o zvarla acolo pe toata. Fasolea o pus-o la foc si cum incepea sa bolboroseasca, cum o strecura si punea alta apa la fiert.
Se uita din cand in cand la carnita, o intoarce pe tatii partile. Prinde ceapa, o toaca de-ti vine sa plangi, nu alta… o pune la calit cu putin ulei si sare, si toarna fasolilii in tigaie, cu putina zeama.
Adauga un praf de piper si lasa totu la foc mic, sa bolboroseasca. Cu cat mancarea incepea sa fie gata, Maria devena tot mai ros in obrazi, si inima ii batea tot mai tare. Scoate sticla cu vinul facut de omul ei, pune un pahar sanatos de vin, trage o inghitatura serioasa si-si vede de treaba mai departe.
Toate erau gata… scoate fasolilii intr-un vas, presara putin patrunjel, pune coastele in farfurie, aprinde din nou lumanarea si striga, mai fara glas… Ioane!!! No hai la masa barbate! Intra Ion in casa si vede masa aranjata… No muiere, te-ai dilit? Ce-i cu tine, fa? No Ioane, d’aia sunt coasta din coasta ta!
Insa dupa ce a inceput sa mance sanatos si sa-i dea cu vin.. s-a incins atmosfera cu totul! Ion se relaxase si el si fu surprins de-a dreptul de mancare… Maria se umflase tot in pene cand il vazu asa de fericit. Si s-o gandit in sinea ei, ca poa’ sa faca mai des din astea, fara o sarbatoare anume…
14/02/2014
Tu si cu Lucian conduceti detasat! Bravo pt preparat, poze, poveste, intreg scenariul este foarte muncit si se vede. Bravo!
Sa mai copiezi lista cu noile linkuri, din lista asta veche lipsea Alice dintr-o eroare tehnica, probabil a editat deodata cu altul si i-a luat inainte cu salvarea
14/02/2014
Multumesc Didi! Povestea mi-a venit imediat in cap in momentul in care Laura a venit cu ideea de Marie+Ion=LOVE. Nu am avut timp sa o scriu asa cum as fi vrut, dar mi-a placut mult sa fac pozele pentru tema asta, asa ca iti multumesc ca ai venit cu propunerea :*
O sa modific lista mai inadata, restul abia duminica, caci mergem din nou la munte sa facem tochitura si fasole cu ciolan – chiar vorbesc serios
Te pup si vin cu comentariile si analizele pe duminica, cand ma intorc!
02/08/2015
Buna, Alex, ce mai faci?
Sunt in campanie de recuperare de link-uri. Te rog, cand ai timp, sa inlocuiesti in acest proiect la Didi Food Design, link-ul vechi care nu mai este valabil, cu acesta: http://rouavision.ro/2014/02/13/salata-de-boeuf/ (blogul fiind golit de continut de cand m-am mutat pe domeniu). Iti multumesc mult! Sper sa ne mai intalnim si la alte proiecte. Te mai rog sa verifici daca nu l-a reformatat la upgrade. Fetele mi-au zis ca de 2-3 ori au salvat pana sa apara valid. Imi pare rau pentru neplaceri si pentru ca te retin. Livia aka Didi
23/09/2015
Draga Didi, sa ma obisnuiesc sa-ti spun Livia prima data
Cu intarziere, dar modificat. Am lipsit mult, dar sper sa ma intorc. Vad ca ti-ai facut o “casuta” tare tare frumoasa! Mult succes in acest nou proiect! Te pup cu drag!