Conserva de peste

Rezumat
Denumire reteta
Conserva de peste
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 37 Review(s)

Pe perioada verii cat e si mama la tara, langa tata, e bucuria lui ca stie ca are cine sa se ocupe de treburile de pe langa casa si atunci fuguta fuguta, cu batul pe balta. Si nu oricand, ci cu noaptea in cap, cu nada pregatita ca pentru o tona de peste :) ) Stie ca nu sunt sanse sa prinda exemplare cum erau odinioara, dar si pestisorii mici sunt bineveniti (eu ador belditele pe care le prajesc cu faina si le mananc cu totul, caci nu se simt oasele). Cand are chef de aventuri, lasa apa Sucevei in pace si fuge pe Siret. Si vara aceasta, dupa multi ani de pauza, a fost din nou pe Prut (bucuria lui!). Asa ca, in final, se strange ceva peste si bine face, caci conserva de peste pe care o face mama… place tuturor. Si clar, toamna trebuie sa imparta la toata lumea!

Ingrediente:

- 5 kg peste de apa dulce (clean, beldite, scobar – acesta fierbe mai mult)

- 3 kg ceapa

- 1 litru ulei

- 20 linguri otet

- 50-100 grame foi de dafin (dupa gust)

- sare, piper boabe (vreo 20 de grame)

- ienibahar (vreo 6-7 grame)

- 5-6 cuisoare

- 300 – 330 grame bulion/ sos de rosii

Sa ne intelegem! Merge orice peste, doar ca difera timpul de fierbere. Preferabil pestii sa fie mici, pentru ca sa fiarba mai usor si astfel si oasele sa nu se simta. Cleanul, belditele merg cel mai bine, daca aveti scobar e bun si el, doar ca are oasele mai tari si va trebui fiert mai mult. Daca pestii sunt mari, se taie in bucati. Pestii trebuie curatati de solzi, de cap, de coada, de toate aripioarele. De interior nici nu cred ca trebuie sa mai zic, nu? :P

Inainte de a incepe, timpul efectiv de pregatire nu este chiar asa de mare, insa luati in calcul ca trebuie fiert mult… si cand zic mult ma refer la un timp intre 7 si 11-12 ore (in cazul scobarului). Practic, pestele trebuie sa fiarba pana nu se mai simt oasele! Asa ca vedeti cum va programati timpul! Dupa ce o sa gustati din conserva… o sa intelegeti ca s-a meritat efortul… de a tine un ochi de la aragaz deschis :P

Ceapa se taie… bineinteles julien. Detalii aici.

Luati un vas… cu cat mai intins cu atat mai bine pentru ca va fierbe mai usor, turnati ulei cat sa acopere bine de tot partea de jos si puneti cateva foi de dafin. De obicei mama imparte ceapa in 3 parti iar pestele in 2, astfel: peste ulei pune primul strat de ceapa (aici puteti pune mai mult, avand in vedere ca e stratul de jos si sa fiti siguri ca de la atata fierbere nu se va prinde pestele de oala), peste ceapa presarati 1/3 din condimente si un strat de peste. Deasupra puneti iar ceapa, condimente, si 10 linguri de otet, apoi iar peste si la final ultima parte de ceapa cu condimentele ramase, cu celelalte linguri de otet si restul de ulei.

Dati la foc mare pana incepe sa fiarba, apoi la foc mic, mic de tot, cu un capac etans. Se fierbe pana scade toata zeama, dar cel mai bine gustati din peste sa fiti siguri ca nu se mai simt oasele. Nu amestecati! Insa fiti atenti sa nu se prinda de oala. Dupa cum ziceam timpul de fierbe poate sa dureze de la 7-8 ore la 10-12 ore sau chiar mai mult. Cand pestele e aproape facut, luati bulionul/ sosul de rosii (in cazul nostru sosul de rosii facut in casa) si intindeti-l pe toata suprafata vasului. Nu il dizolvati cu apa, pentru ca va trebui sa lasati iar pe foc pana se evapora. Puneti capacul inapoi si mai lasati 30 de minute 1 ora la fiert.

Bineinteles ca dupa ce a fiert pestele se pune in borcane si se… sterilizeaza timp de 15 minute. Puneti borcanele intr-un vas incapator, cu apa iar din momentul in care incepe sa fiarba apa se acopera si se lasa 15-20 de minute. Stingeti focul si lasati asa pana a doua zi.

Si conserva de peste este gata sa fie savurata de prieteni! Ca sa nu mai zic ce bine prinde in post, cand este dezlegare la peste…

conserva-de-peste

conserva-de-peste-pentru-ia

peste-la-conserva

Pentru alte retete cu peste, dati click aici.


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>