Cornete de casa cu ciocolata si crema mascarpone

Rezumat
Denumire reteta
Cornete de casa cu ciocolata si crema mascarpone
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 58 Review(s)

Cornete de casa facea mama cu ani in urma, cand inca eram toti acasa si tare ne mai placeau. Bineinteles, cornete facute in varianta simpla, fara ciocolata si fara crema mascarpone (pe vremea aia nici nu stiam ce-i aia :P ) si umplute cu frisca (rar si putine umplute cu finetti), si se terminau rapid. Nu le-am mai mancat de ani de zile, iar rasfoind caietul mamei mi s-a facut dor… dor de cornete, dor de copilarie… poate si de aceea am stat pe capul lui frate-miu pana a venit la noi si am petrecut o dupa-amiaza frumoasa impreuna. Am gatit, am pozat cornetele, am jucat rummy si le-am mancat :)

Ingrediente cornete:

- 1 ou

- 250 grame unt

- 2 linguri lapte

- 2 linguri zahar

- un praf de sare

- faina cat cuprinde

- ciocolata pentru ornarea cornetelor

 

Pentru ca deja le aveam in plan de cateva zile am fost la mama dupa formele de cornete. Dupa cum ziceam, mama nu le-a mai facut de ani de zile, nici reteta nu o mai stia din cap, asa ca nu mi-a dat detalii tehnice. Unde vreau sa ajung? Recunosc, inca am emotii la partea cu “faina cat cuprinde”. Dar se pare ca este un aluat deloc pretentios si nu are cum sa nu iasa!

Asadar, incingenti cuptorul la temperatura medie – 180 grade. Ca la orice reteta, sa aveti ingredientele la temperatura camerei.

Oul, untul, cele 2 linguri de lapte si cele 2 linguri de zahar se pun intr-un bol. Asa le-am lasat eu vreo 1 ora, ca sa fie la temperatura camerei.

unt

Apoi adaugati un praf de sare si incet, incet adaugati faina si framantati.

aluat

Pentru inceput aluatul va fi foarte lipicios, insa pe parcurs ce adaugati faina veti vedea cum se desprinde pur si simplu de mana. Sigur veti simti momentul in care sa va opriti din adaugat faina. La mine au intrat fix 390 grame – insa depinde, dupa cum stiti deja, de tipul de faina.

aluat-cornete

Il puneti pe masa de lucru pudrata cu putina faina si framanati cateva minute. Veti observa ca pe parcurs ce il framantati devine tot mai maleabil si nu se prinde deloc de mana sau de masa. Il taiati in 2 bucati egale, apoi fiecare bila o aplatizati cu mainile si apoi intindeti cu sucitorul bine de tot. Foaia trebuie sa fie subtire, de vreo 2 mm. Luati un cutit bine ascutit (sau o rola zimtata) si taiati fasii inguste. Formele mele de cornete sunt de vreo 9 cm lungime, iar partea de la baza, mai mare, e de sub 2 cm. Pentru ca am vrut cornete mici, finute, am infasurat fasiile de aluat doar pe partea ingusta (mai mica) a formei (in jur de 4-5 cm). Astfel, fasiile lungi, de aluat, le-am taiat in jumatate.

fasii-cornete

Luati cate o fasie de aluat si o forma, incepeti din partea ingusta si infasurati in spirala, suprapunandu-se, putin, parte peste parte. Merge foarte usor daca tineti cu mana stanga fasia de aluat si cu mana dreapta invartiti forma. La sfarsit, apasati bine de tot capatul pentru a-l lipi de aluat si a nu se desprinde la cuptor.

cum-se-fac-cornetele

Chiar merge rapid partea asta! Partea cea mai grea pentru mine a fost sa le pun in tava in picioare (daca le lasi nemiscate, stau linistite asa) dar cand sa introduc tava in cuptor… ahhh ce m-am suparat! Daca le lasati cazute, se vor turti pe partea respectiva. Nu ca ar avea ceva, dar am vrut sa fie perfecte :D Asa ca le-am luat de la capat, una cate una sa le pun din nou in picioare.

A doua tura, le-am sprijinit de tava, cam asa (si a fost mai simplu)

cornete-la-cuptor

Le-am lasat in jur de 20-25 de minute, dar cel mai bine verificati sa nu se arda. Este de ajuns sa capete o culoare pala aurie, de crocant. Le lasati pe forme pana se racesc complet, abia apoi veti reusi sa le scoateti usor si fara sa le rupeti.

Topiti ciocolata la microunde sau la bain marie si treceti o parte din cornete prin ciocolata. Lasati sa se usuce in picioare.

cornete-prin-ciocolata

Reteta initiala cuprindea inca un pas: dupa ce ati infasurat aluatul pe forme, treceti prin albus batut putin spuma si apoi prin nuca macinata si abia apoi dati la cuptor. Puteti incerca si asa, caci sigur iese bun, mai ales pentru iubitorii de nuca :D

Partea cea mai frumoasa este ca puteti face cornetele cu cateva zile inainte sa le umpleti. Le tineti intr-o cutie de metal, la frigider si stau numai bine. Le puteti umple cu o seara inainte de a fi mancate (daca rezista pana a doua zi :P )si le puteti face orice fel de crema: de la frisca simpla aromata cu zahar vanilat, la finetti, la crema de vanilie sau la o crema fina de mascarpone, pentru ca am vrut sa le dau un aer de sarbatoare.

crema-cu-mascarpone

La inceput sunt crocante, cu texturi diferite. Peste noapte se inmoaie si cornetele si se combina mai bine aromele. Sincer va zic, sper sa mai apuce cateva ziua de maine sa va zic cum ies mai bune :) ))

Si nu ma intelegeti gresit, au iesit muuuulte cornete, dar o dupa masa intreaga de stat la taclale si la jucat rummy ne-am implicat serios. Si sa nu uitam, ca desi ieri am facut cornetele si abia azi le-am umplut, azi noapte am avut musafiri la ele, care s-au implicat serios. Boghy le-a bagat direct in borcanul cu finetti :D

Pentru ca sunt facute mici si sunt umplute cu o crema fina de mascarpone, au un aer de sarbatoare, deci merg perfect de Craciun (si nu numai!) O sa va placa!

Nu pot decat sa va urez spor la gasit formele de cornete, ca restul vine de la sine…
Si astea sunt minunatele cornete de casa cu ciocolata si crema de mascarpone!

cornete-cu-cioco-si-mascarp

Cornete singurele :D

cornete-cu-cioco

cornete-cu-crema-mascarpone

Un prim plan delicios:

cornete-cu-ciocolata-si-cre

Si o sectiune cremoasa de tot :D

cornete-cu-crema


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

6 Comentarii

  1. Sunt foarte bune.
    Sa-ti spun cum le tin in picioare.Pun in tava malai si infing cornetele,iar tava cu totul o pun in alta tava mai mare(ca sa nu se arda malaiul si sa miroase)
    Forme sunt la Selgros.

    Post a Reply
    • Super tare! Cum nu m-am gandit la asa ceva? :D Chiar buna ideea!
      Pai sa stii ca ma gandeam ca o sa-i dau mamei formele inapoi, dar le vreau le ale mele. M-ai scutit de cautat prin magazine, stiu exact unde sa merg acum!
      Multumesc de ponturi Mihaela! Te pup cu drag!

      Post a Reply
      • O alta varianta ar fi sarea de bucatarie. Nici nu se arde şi poate fi refolosita de mai multe ori. :)

        Post a Reply
  2. Sunt super super delicioase! Mi-am aminitit de ele cand le-am vazut in pozele tale. Si mama facea cand eram mai mica! Ea le dadea si prin nuca. Cred ca de Craciun o sa fie si la noi pe masa (daca am timp…)! Iti multumesc pentru idee si pentru ca mai rascolesti amintiri prafuite! Te pup

    Post a Reply
    • Mira, si eu ma bucur ca descopar caietul cu retete al mamei, cu bunatatile simple cu care am crescut toti. Sper sa fie de Craciun, ca-s bune, dar asta stii deja :P Pupici si poate ne vedem!

      Post a Reply
  3. si am facut si cornetele cu mascarpone…. sunt absolut delicioase…. crema este foarte fina… nu sunt foarte dulci… iar ciocolata…. le echilibreaza gustul… s-au terminat primele… si asta spune totul… va spun ca a ramas ciocolata de casa…..
    pentru cei care vor sa le faca… si nu gasesc forme… eu le-am gasit, in bazar, daca sunteti din suceava….. distractie a fost si la mine cand a trebuit sa coc cornetele, dar sarea de bucatarie si forma de la tort… m-a ajutat….
    in crema am pus si un plic de gelatina, pentru ca mi s-a parut crema moale, si s-au inmuiat dupa 2 zile, dar nu a fost problema…. ca le-am pregatit cu exact 2 zile inainte de craciun, datorita serviciului…
    vi le recomand cu drag… sunt foarte bune…

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>