Cotlet de porc cu sos de hribi cu trufe si orez basmati si salbatic

Rezumat
Denumire reteta
Cotlet de porc cu sos de hribi cu trufe si orez basmati si salbatic
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 12 Review(s)

Ma suna in weekend finul si-mi zice ca a cumparat trufe si daca vreau sa le gatesc. Daaaa!!! Dar cum? Cum arata, cum se pastreaza, cum se gatesc, cum se mananca??? Noroc de google… asa ca in 30 de minute deja stiam ce si cum. Va zic si voua rapid ca trufele se pastreaza la frigider la o temperatura maxima de 2-4 grade Celsius pentru cel mult 7 zile, iar la congelator pentru maxim 1 luna. Ca sunt scormonite de catei, asta stiti deja. Trufele sunt considerate diamante negre, dar practic, sunt ciuperci care se gasesc in pamant de la 5 cm si chiar pana la 40 de cm adancime. Au un miros foarte puternic, ca si azi dimineata inca se simtea in casa miros de trufe, dupa o noapte intreaga cu un geam urias deschis la bucatarie (sta deschis toata vara, non stop) si la dormitor. Si cel mai important! Din trufe nu se face o mancare… adica acestea sunt considerate condimente, e si normal, la pretul pe care il au :P Asadar, sa nu luati si voi 200 de grame de-o data, ca nu o sa le folositi. Se folosesc 1,2 maxim 3 bucati, in functie de ceea ce vreti sa pregtiti.

Din poze…stiam cum arata dar nu si in realitate, asa ca aseara cand au venit finii la noi cu… trufele… le-am analizat pe toate partile, le-am mirosit, le-am spalat, iar mirosit, le-am taiat… si mirosul a invadat toata casa. Si incepem sa “degustam”: gust de ciuperci, dulce la inceput, apoi putin amar, apoi parca ai simti pamant (dar nu e pamant ca va zic ca le-am spalat bine!), e de la coaja lor tare, grunjoasa. Care mai de care cu parerea lui asupra gustului trufelor negre. Si apoi ne-am apucat de treaba!

Ingrediente:

- cotlet de porc (in functie de cate persoane sunt la masa)

- condimente pentru cotlet: cuisoare, coriandru, boabe de mustar, boabe de ienibahar, ulei, sare si piper

- orez basmati si orez salbatic

- condimente pentru orez: sare, piper alb, 1 lingura ulei de masline

-1 ceapa

- 50 grame unt

-1 mana hribi

- 200 grame smantana

- 200 grame lapte (optional)

- sare si piper

- trufe negre :) (optional – sosul e bun si fara trufe, dar daca aveti vreodata ocazia… se merita, caci ii schimba gustul!)

Prima data se marineaza carnea si preferabil se lasa peste noapte asa. Am folosit o bucata intreaga de cotlet pe care am condimentat-o cu ulei, sare si piper peste care am pus boabe de mustar si coriandru, ienibahar si cuisoare. Am acoperit si am dat la frigider. Inainte de preparare se taie bucati de 2-3 cm si se ung pe toata suprafata cu uleiul si condimentele puse deja peste bucata intreaga.

se-feliaza-cotleul

Cotletul l-am facut la gratar. Le lasa, in jur de 5 minute pe fiecare parte.

Initial vroiam sa fac doar orez salbatic, dar pentru ca nu am gasit, am luat orez basmati amestecat cu orez salbatic. Pe punga scrie ca 125 de grame e de ajuns pentru 2 persoane. Cum din 4 persoane la masa ne-am facut 6… si cu barbati flamanzi, am pus toata punga de 500 de grame la fiert. Orezul se spala in 2-3 ape. Am fiert dupa reteta clasica, adica, la 1 cantitate de orez pun 2 cantitati de apa. In apa de la fiert am adaugat sare, piper alb si 1 lingura ulei de masline. Cand a inceput sa fiarba am amestecat si am lasat sub capac.Scria ca trebui fiert 16 minute, dar cred ca am lasat mai putin, am gustat si cand am considerat ca sunt ok, am luat de pe foc. Atentie! Orezul basmati si mai ales orezul salbatic e mai tare, deci nu va asteptati sa iasa (daca il preferati fiert de tot) la fel ca orezul cu care suntem toti obisnuiti!

Si sosul… hmmm ce bun, ca am fi mancat doar asta si eram super fericiti!

Trufele negre se spala foarte bine, preferabil cu o periuta, pentru ca sunt grunjoase si au pamant. Ia uitati ce bine arata, asa curatele :)

trufe

In functie de cantitatea de sos (oaspeti) se taie… 1-2 trufe marunt de tot.

Se toaca si ceapa marunt marunt si se caleste in unt, apoi se adauga hribii (eu am avut la congelator, dar gasiti hribi uscati in Carrefour si alte magazine mari). Se caleste totul inca putin, apoi se adauga bucatelele de trufe. Se lasa 1-2 minute pe foc, apoi se adauga smantana.

hribi-cu-trufe

Ulterior, pentru ca s-a marit numarul de oaspeti am mai pus si 200 ml de lapte, sa fim siguri ca ajunge la toata lumea :P

sos-smantana

Se lasa pe foc pana se incheaga bine. Si apoi… pofta buna!

Peste mancare am mai pus 1-2 felii de trufe, pentru a se simti parfumul lor puternic dar si aroma lor, asa, in stare naturala.

P.S. 1 – Am pus 3 trufe la congelator, asa ca urmeaza sa vad ce mai fac bun cu ele, si i-am dat si finului cateva trufe inapoi… ca a luat muuulte :P

P.S. 2 – Pentru cei din zona, daca sunteti interesati lasati un mesaj si va dau numarul domnului care se ocupa… de cateii cu care gaseste trufele :P

Si avem: cotlet de porc la gratar

cotlet-cu-sos-de-trufe

Orez basmati cu orez salbatic

sos-de-hribi-cu-trufe

Sos de hribi cu trufe si smantana

sos-de-hribi-cu-trufw

Si o cina delicioasa! Si deosebita! Si cu o atmosfera foarte placuta! Cu finii nostri si cu bebele lor mic ce urmeaza sa vina si el pe lume prin octombrie si cu viitori fini! One big happy family!

Sa aveti si voi pofta si sa fiti inconjurati de persoane dragi voua!

cotlet-cu-sos-de-hribi-cu-t


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>