Cum se bat albusurile tari/ spuma

Partea cu albusurile batute spuma imi place cel mai mult. Mai ales cand trebuie sa le fac cu zahar :) (sunt o pofticioasa mica, ce sa fac… :P )

O sa auziti si o sa cititi multe variante, insa cel mai important este sa respectati reteta pe care o faceti. Daca zice ca trebuie sa fie reci, reci sa fie. Daca zice ca trebuie sa fie la temperatura camerei, atunci asa sa fie!

Si acum ca am clarificat asta, sa trecem la vasul in care se bat. Pana nu demult, le faceam la intamplare, adica in ce vas prindeam la indemana, insa se pare ca e foarte important ca albusurile sa fie batute intr-un vas de sticla sau de inox (adica orice vas in afara de cele de plastic). Motivul e simplu, vasele de plastic se imbina cu grasime si asta se va vedea in rezultatul final.

Folositi un vas de sticla, de inox, de ceramica… ce aveti la indemana. Este important ca sa fie spalat bine si eventual degresat inainte cu zeama de lamaie. La unele retete mai complexe, la care este esential albusul batut (gen macarons) este obligatoriu sa degresati vasul.

Un alt aspect important este la separarea de galbenus. Faceti aceasta operatiune cu mare grija, caci si o picatura de galbenus daca a ajuns in albusuri acestea nu se vor mai bate bine!

Inainte de a incepe sa mixati adaugati un praf de sare, apoi incepeti sa le bateti. Se zice ca este bine ca viteza sa creasca treptat, de la mic spre mare, nu dintr-o data la viteza maxima.

Mixati cate 1 minut la fiecare viteza, apoi pe cea mare pana se fac tari. Termentul asta de abusuri tari e cam ambiguu, asa-i? Ca sa fiti siguri ca sunt bine batute, intoarceti vasul cu spuma in jos – nu trebuie sa se miste deloc! Drepti sa fie! :P

La unele retete albusurile batute tari se opresc aici. Practic este nevoie doar sa le bateti nu sa faceti si bezea. Asta in cazurile in care de obicei galbenusurile sunt amestecate cu zaharul.

Alte retete sunt cu bezea de albus, ceea ce inseamna ca in momentul in care s-au intarit se adauga zaharul treptat. Niciodata nu turnati toata cantitatea de zahar odata. Adaugati cate o lingura, maxim doua si mixati. Continuati adaugarea in momentul in care zaharul initial s-a topit, adica nu se mai vad cristalele de zahar.

La finalul operatiunii va rezulta o bezea fara aratoasa, lucioasa-stralucitoare. Ca sa nu mai zic…gustoasa! :D

Din acest punct, de cele mai multe ori se amesteca ori cu faina, ori cu alta compozitie mai lichida. Da, este foarte important si modul de amestecare. Luati o spatula curata, si amestecati usor, cu miscari de jos in sus. Preferabil sa nu amestecati de prea multe ori pentru ca altfel veti scoate aerul din ele si se vor lasa. Dar in acelasi timp trebuie sa omogenizati bine!

Rolul albusurilor batute spume este de afanare, adica, teoretic, doar cu albusuri batute spume, un aluat ar trebui sa creasca. De multe ori se foloseste si praful de copt/bicarbonat si asa mai departe, pentru a ajuta acest procedeu de crestere. Dar sa nu uitam ca pandispanul clasic se face doar cu albusuri batute!

Sper ca v-am fost de folos! La albusuri cat mai tari!

 

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>