Cum se caramelizeaza zaharul

Cand eram mica cumparam de la un vecin de prin blocurile alaturate acadele pe bat, facute din zahar ars. Erau o bunatate! Desi si mama facea, nu ne placeau ca nu erau sub forme de animalute, asa cum le facea domnul respectiv. Credeam pe atunci ca sunt atat de greu de facut… dar nimic mai simplu. Mai ales ca zaharul caramelizat se foloseste la multe dulciuri, ca atare sau sub forma de diferite sosuri. Dar totusi… cum se caramelizeaza zaharul?

Tot ce avem nevoie este de o oala… pe care sa nu ne doara inima cand se va ingalbeni dupa mai multe utilizari. La mama aveam un castron special pentru a carameliza zaharul, la mine acasa am o oala care o folosesc tot timpul la tortul de mere, si in rest folosesc ceaunul.

Asadar, se ia vasul cu pricina si se adauga cantitatea de zahar. De exemplu, atat pentru crema de zahar ars cat si pentru tortul de mere, folosesc 6 linguri de zahar. Se pune vasul cu zaharul pe foc mic si se lasa sa se incinga bine.

la-topit

Veti vedea, ca in imagine, ca incepe sa se topeasca pe margini, capatand o culoare auriu-maronie. Se ia vasul si se misca, se scutura bine pentru ca zaharul caramelizat sa ajunga peste cristalele de zahar netopite inca (si asta pentru ca zaharul caramelizat deja sa nu se arda pentru ca-si schimba gustul, devine prea amarui). Atentie la foc! In permanenta foc mic!

la-foc-mic

Lasati pe foc pana se topesc cristalele de zahar. Nu trebuie sa fiarba, pentru ca asa cum va spuneam, isi schimba gustul. Daca este necesar, amestecati cu o lingura de lemn, astfe incat sa topiti tot zaharul.

Acesta este zaharul caramelizat care se foloseste la crema de zahar ars de exemplu. Aici turnam zaharul in forma.

in-forma

Ca si la tortul de mere, si la crema de azhar ars se ung peretii cu zahar caramel – pur si simplu aplecati forma/ vasul pentru ca zaharul sa curga pe toata marginea.

zahar-caramelizat

Daca vreti sa faceti sos de caramel, stingeti zaharul ars cu un lichid, cu grija ca sa nu va ardeti pentru ca va bolborosi tare. De exemplu, asa am facut la cheesecake cu branza si sos caramel.

caramel

Dupa ce il mai lasati putin fe foc, amestecand constant, va arata asa (click pentru a vedea).

La fel de bine se poate pune unt in zaharul caramelizat, ca in Prajitura Snickers (click pentru a vedea).

unt

Asadar, sunt o multime de retete la care se foloseste zaharul caramelizat, insa punctul de plecare este acelasi.

Spor! Si aveti grija sa nu ardeti zaharul :)

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

1 Comentariu

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>