Cum se dizolva/inmoaie drojdia/ cum se face maiaua din drojdie

Probabil ca orice incepator, si eu am avut retineri in a face aluaturi cu drojdie. Blaturile si aluaturile pentru prajituri mi se pareau usor de facut, insa totul se schimba daca vedeam o reteta cu drojdie. Asta pana cand in toamna anului trecut am fost asediata de mere si a trebuit sa le folosesc in fel si chip, si mi-am adus aminte de-o reteta a mamei – strudele cu mere (dati click pentru a vedea reteta) si cand am sunat-o sa-mi dea reteta… nu prea am avut cale de intoarcere. Era cu drojdie :D

Inainte de a trece la explicatii, trebuie sa stiti ca drojdia este de 2 feluri: drojdie proaspata si drojdie uscata (sub forma de granule mici). De obicei se recomanda folosirea drojdiei proaspete, asa am fost si eu invatata, mama a folosit doar din aceasta. Insa de cand am primit masina de facut paine, in casa am avut doar drojdie granule (asa este recomandat pentru painea facuta in masina).

Drojdia proaspata trebuie sa fie… proaspata :P Adica nu luati cantitati mari si le tineti in frigider, pentru ca-si pierde din calitati. Luati cantitatea de drojdie specificata in reteta si adaugati o lingurita de zahar peste ea.

cum-se-face-maiaua

Daca nu va grabiti puteti sa lasati asa, daca in schimb e graba mare, puteti sa sfaramati drojdia si sa o amestecati cu zaharul pana se dizolva de tot.

drojdie-lichida

In mod normal, drojdia se lichefiaza (adica se inmoaie) dupa 10 – 15 minute daca nu se intervine asupra ei (ca mai sus).

drojdie-spuma

Dupa aceasta, se poate adauga direct in faina, sau se poate adauga 1 lingura de faina si putin lapte caldut si se lasa la loc ferit de curenti. Va creste asa frumos…

spuma

Acest procedeu mai este cunoscut si sub denumirea de maia, fara sa intram in amanuntele despre intregul proces de crestere, intretinere si hranire, care deja e cu totul altceva si mult mai complicat.

FOARTE IMPORTANT! Toate aluaturile cu drojdie trebuie lasate la crescut la loc ferit de curenti de aer reci, preferabil langa surse de caldura (deasupra cuptorului incalzit, langa calorifer).

Dupa cum va ziceam, drojdia uscata sub forma de granule este folosita in principal pentru masinile de facut paine, aluaturi etc. Drojdia uscata nu trebuie pusa la inmuiat, practic nici nu trebuie sa intre in contact cu vreun lichid sau cu sarea. De aceea, se adauga la sfarsit. Se incepe prin a se adauga lichidele (apa, lapte, oua, ulei etc) apoi sare, zahar, faina si la sfarsit drojdia granule.

drojdie-uscata


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

1 Comentariu

  1. Doresc sa primesc diverse retete de pe acest site

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>