Cum se dizolva gelatina

Vreau sa va spun ca am avut o perioada in care desi doream cu ardoare sa fac niste prajituri, am ezitat pentru ca trebuia sa folosesc gelatina. Pur si simplu nu aveam curaj sa o incerc, pentru ca peste tot citeam: Atentie!!! nu lasati sa fiarba, Atentie!!! si deja mi se parea complicat. Parca si auzeam pe cineva tipand: Atentie!!!

Cum a trebuit in cele din urma sa trec peste frica asta de a nu se lega cremele cu gelatina, nu de alta, dar prajiturile imi faceau cu ochiul, mi-am dat seama ca nu e asa de complicat.

Asa ca fetelor, fara stres! E chiar simplu. In primul rand trebuie sa stim ca gelatina este de 2 feluri: granule si foi.

gelatina-granule

De obicei retetele specifica ce fel de gelatina sa folositi, dar nu va ganditi ca se refera la puterea lor de inchegare (caci sunt identice), ci se refera la gramaj.

Asadar, indiferent ca vorbim de gelatina granule sau gelatina foi, aceasta se inmoaie in suficienta apa rece (in jur de 100 de ml). Gelatina granule va absorbi apa si va creste foarte mult ca si volum, iar cea foi va creste si ea in volum.

gelatina-la-inmuiat

Diferenta este data dupa cele 10-15 minute cat lasam la inmuiat gelatina. Daca cea granule o punem direct cateva secunde la microunde pentru a se dizolva sau la bain-marie (click pentru a se vedea cum se foloseste baia de aburi) gelatina foi va trebui sa o scurgem de apa si abia apoi sa o punem la dizolvat.

gelatina-inmuiata

gelatina

Cum se dizolva? Aveti 2, chiar 3 variante.

1 – Puneti gelatina inmuiata la microunde timp de cateva secunde – fiecare isi cunoaste cuptorul, asa ca mai bine lasati cateva secunde, si daca este cazul mai puneti, decat sa se incalzeasca prea tare. Cand o amestecati trebuie sa arate ca o pasta, granulele/foile se vor dizolva.

2 – Puneti la bain-marie pentru a fi siguri ca temperatura nu este prea mare. Amestecati continuu pana se dizolva!

3 – Recomandabil doar celor experimentati- puneti gelatina direct pe foc mic, amestecand continuu!

Secretul? Secretul consta in faptul ca gelatina trebuie sa se dizolve la temperaturi de maxim 50 grade Celsius, depasirea acestei temperaturi nu va face altceva decat sa-i piarda proprietatile de inchegare.

Dupa dizolvare trebuie sa arate ca o pasta, de consistenta unei smantani. Se lasa 1 minut sa se raceasca si se adauga in crema/sosuri etc.

Obligatoriu, toate cremele, sosurile, frisca in care ati pus gelatina, trebuie sa stea la rece pentru a se prinde bine.


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

1 Comentariu

  1. Gelatina se inmoaie in apa si se dilueaza direct in preparatul care o necesita(sosuri, dulciuri,etc).Este recomandata gelatina in foi deoarece se poate stoarce. Gelatina de tip granule este buna pentru realizarea ruladelor. Se presara asa cum este pe carne, inainte sa fie rulata iar in timpul coacerii se topeste. In acest fel rulada nu se desface atunci cand este taiata.

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>