Cum se face fondantul din pasta de zahar

Rezumat
Denumire reteta
Cum se face fondantul din pasta de zahar
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4 Based on 50 Review(s)

Folosisem martipan anul trecut cand am sarbatorit impreuna cu colegii 4 ani de Eximtur Suceava. Am folosit 3 plicuri de la Dr. Oetker si nu prea mi-a ajuns. M-am enervat si am lasat-o balta cu imbracatul torturilor in fondant. Dar cum trebuia sa fac ceva deosebit pentru ziua micutei Teo, am tot studiat retete de fondant si tehnici de “folosire” ca pana la urma m-am incumetat sa fac pasta de zahar. Sa nu va spun ce emotii aveam si ca am facut fondantul cu cateva zile inainte… mai ca faceam si rochita sa fiu sigura ca-mi iese, dar am rezistat doar atingand zilnic pasta de zahar invelita in folie… Dupa 2 zile m-am gandit ca nu o sa-mi ajunga si am mai facut o portie :)

Si uite asa s-a ajuns la Tortul Barbie :P (click pentru reteta)

Ingrediente:

- 450 grame zahar pudra cumparat

- 50 grame miere energizant

- 30 ml apa

- 5 grame gelatina granule

Oare o sa reactionati ca si mine? Miere energizant??? M-am plimbat tot Carrefourul si nu l-am gasit. Noroc ca lucrez aproape de Auchan si la pauza fuga in magazin sa vedem ce si cum :P Il gasiti, bineinteles, langa miere. Si arata asa:

miere-energizant

Despre zahar am tot citit, si se recomanda cel cumparat pentru ca are in el amidon si decat sa-l faceti in casa si sa puneti nu stiu cat amidon, mai bine il cumparati. Bine, bine, il cumparati, dar oricum trebuie cernut! Sita mea a fost cam mare si s-au cunoscut oarecum cristalele in pasta finala, asa ca va recomand sa folositi o sita mica sau sa-l cerneti de 2 ori. Vom folosi pentru inceput 400 grame de zahar, deci sa-l cantariti asa si inca 50 de grame de zahar pudra separat.

Prima si prima data, punem cele 5 grame de gelatina granule in 30 ml apa si lasam 5-10 minute sa se inmoaie. Apoi turnam 50 grame de energizant peste si punem la microunde sau la bain-marie (click pentru a vedea cum se face) doar pana se dizolva gelatina.

Turnati gelatina si energizantul peste cele 400 de grame de zahar pudra.

energizant

Si amestecati pentru inceput cu o lingura.

zahar-pudra

In momentul in care incepe sa se intareasca si nu mai puteti amesteca cu lingura, pudrati masa cu zahar pudra (din cele 50 de grame puse deoparte – cernute si ele!).

pasta-de-zahar-amestec

Acum incepeti sa amestecati, sa framantati pasta de zahar in asa fel incat sa nu se mai prinda de maini. Nu este recomandat sa folositi mult zahar pudra in plus decat daca este umezeala mare in casa, dar in niciun caz peste 50 de grame puse deoparte! Mai bine lasati pasta mai moale si ulerior, cand incepeti sa o folositi pentru ornat, mai amestecati cu zahar, daca o sa fie cazul.

Important! Pasta formata se inveleste in folie alimentara si se lasa la temperatura camerei cel putin 24 de ore la odihnit. Eu de exemplu, pasta care am facut-o prima data am pastrat-o in frigider 2 zile, iar cea de-a doua facuta am lasat-o la temperatura camerei pana a doua zi. Tot atunci am scos si cea din frigider pentru a avea timp pasta sa devina la temperatura camerei si astfel sa fie mai maleabila.

fondant-din-zahar

Se recomanda folosirea colorantilor praf sau gel. Nu am avut. Nu as vrea sa va dau informatii gresite, pentru ca odata ce pui colorant din asta lichid, se schimba consistena pastei iar zaharul pus in plus ii schimba cu totul textura… insa nu am avut de ales. De aceea am adaugat foarte putin colorant. Daca aveti coloranti sub forma de praf sau geluri, va felicit! Trebuie sa-mi achizitionez si eu :D

In rest… tehnici de ornare propriu zisa… ce sa va zic, tortul fiind scos de la rece, a facut condens ceea ce a facut numai bine ca pasta de zahar sa se prinda de el. Daca nu, se recomanda ungerea acestuia cu unt topit sau orice alt lichid (doar putin uns!).

Ca sa va faceti o idee, pentru Tortul Barbie am folosit  1 si 1/2 portii de pasta. Dati click aici pentru a vedea cum am folosit prima data fondantul din zahar pudra.

Detalii despre cum sa imbracati tortul in fondant, gasiti aici.

Tot ce aveti de facut acum, este sa va lasati dusi de imaginatie!

Andrada, multumesc pentru reteta! Faci niste minunatii cu aceasta pasta! Felicitari!


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. Pot inlocui mierea energizant cu miere normala? Nu gasesc in uk

    Post a Reply
    • Elena, poti incerca, dar nu cred ca o sa-ti iasa la fel, pentru ca mierea asta energizant are alta textura si rolul ei.

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>