Cum se face maioneza

Rezumat
Denumire reteta
Cum se face maioneza
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 6 Review(s)

Maioneza… Nu e ea prea indicata in cantitati mari, dar am fost invatati sa mancam salata boef cu maioneza, salata de perioare, oua umplute si sirul de mancaruri ce o contin poate sa continue la nesfarsit… Ideea este sa nu exageram, si sa nu o facem prea des :)

Desi o fac de mult timp (cu asta o mai ajutam si eu pe mama acasa) inca nu m-am incumetat sa trec la prepaprea ei cu mixerul sau robotul de bucatarie, asa ca da… ma inarmez cu rabdare si hai la invartit maioneza! Intr-un singur sens! Obligatoriu!

In functie de cantitatea de care aveti nevoie, se pun la fiert ouale (1, cel mult 2 :P ). Se lasa sa fiarba cel putin 7 minute, ca sa fie galbenusurile tari.

Se curata oul de coaja, albusul se da deoparte. Peste galbenus se adauga putina sare si cu o furculita sfaramam bine de tot galbenusul. Cu cat il sfarmati mai bine, cu atat mai bine va arata maioneza, in sensul ca nu va contine mici cocoloase (de galbenus).

Adaugati ulterior un galbenus crud si amestecati.

Dupa ce s-a legat si s-a omogenizat, se adauga cate putin ulei, si se amesteca pana la incorporarea completa.

Nu adaugati mult ulei de-odata caci s-ar putea sa nu poata incorpora o cantitate asa mare de ulei si sa se taie.

Va opriti din adaugat ulei… cand credeti ca v-ajunge maioneza :D

Ponturi:

- amestecatul intr-un singur sens nu sunt vorbe goale, chiar trebuie respectat, altfel vi se v-a taia maioneza

- dupa ce ati incorporat o cantitate de ulei, adaugati 1 lingura de mustar – v-a ajuta sa incorporeze mai bine uleiul si va arata mai bine

- adaugati putina zeama de lamaie, ii va da un gust bun, si reduceti riscul de a se taia

- puteti adauga 1 lingura de apa, rezultatul fiind acelasi ca si la mustar, in plus, daca folositi oua de tara cu galbenusuri galbene galbene, le va deschide putin la culoare.

Aceste ponturi sunt valabile si in cazul in care se taie maioneza:

- daca vi s-a taiat putin, adaugati putina apa si putina zeama de lamaie si continuati amestecarea, in acelasi sens!

- daca e incapatana, adaugati 1 lingura de mustar, preferabil sa luati o mica cantitate de maioneza in alt castron, puneti mustarul si amestecati bine. Dupa ce s-a legat, luati din maioneza taiata cate o lingura si adaugati in maioneza buna. Luati cantitati mici, pentru a fi siguri ca se repara frumos :)

- si daca tot nu vrea si nu vrea, puneti rapid la fiert alt ou, apoi galbenusul il sfaramati bine si incepeti sa adaugati putin cate putin maioneza taiata. Cate putin! Abia dupa ce si-a reluat textura de poate trece la adaugarea de ulei, daca mai e cazul.

Spor la invartit, fara sa taiati maioneza!

Si nu uitati, consumati cu moderatie!

 

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>