Cum se imbraca un tort in fondant/ Cum se face Tortul Barbie/printesa

Rezumat
Denumire reteta
Cum se imbraca un tort in fondant/
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 9 Review(s)

Din start trebuie sa priviti lucrurile astfel: nu ma pricep la asa ceva. Adica nu am facut cursuri, nu m-a invatat nimeni, pur si simplu am citit cate ceva pe ici pe colo. Si este al 3-lea tort pe care il imbrac in fondant. Primul a fost tot o papusa Barbie (dar de dimensiuni mai mici), iar al doilea Halbele de bere. Si am simtit nevoia sa fac aceasta precizare pentru a va da incredere ca puteti si voi sa faceti asa torturi. Putina documentare, putina imaginatie si muuuulta rabdare! Cam de asta e nevoie.

Prima data trebuie sa estimati cam cat fondant o sa aveti nevoie. Partea asta e cea mai complicata :D De exemplu, pentru acest tort eu am facut 4 x ingredientele pentru pasta de zahar. Mi-a ramas, ce-i drept, dar poate fi reutilizat, asa ca mai bine sa ramana, decat sa nu ajunga, nu? :P

Reteta si tehnica de lucru pentru pasta de zahar pentru ornarea torturilor o gasiti aici.

Si asa arata bila mea uriasa, pe care am invelit-o in folie alimentara si am lasat-o vreo 2 zile la temperatura camerei. Trebuie sa stea obligatoriu 24 de ore, pentru ca energizantul si gelatina sa-si faca treaba. Eu am lasat-o pana m-am apucat de tort, dar daca dureaza mai mult, puteti sa o tineti in frigider, doar ca e bine sa o scoateti cu o seara inainte, pentru a sta la temperatura camerei, sa fie maleabila.

Pasta-de-zahar

Scoateti blatul mare din frigider si topiti 50-100 grame de unt. Marginile platoului le-am imbracat in hartie de copt, pentru a nu le murdari. Le-am prins foarte putin cu scotch.

Cu ajutorul unei pensule, dati jos toate firmiturile de pe tort. Apoi incepesti sa dati cu ulei, cu pensula, tot tortul, inclusiv lateralele. Dati la rece 5 minute si repetati operatiunea inca o data. In mod normal, pentru a va iesi un tort perfect drept, se imbraca cu totul in foi de pandisan, cumparate. Procedura intreaga cu toate informatiile de care aveti nevoie pentru a imbraca tortul in pandispan inainte sa il imbracati in fondant, il gasiti pe un site-ul Ritei, o adevarata comoara delicioasa. Pentru ca tortul meu era destul de drept, nu am considerat ca mai e cazul sa fac si pasul acesta.

Dupa ce ati dati tortul de 2 ori cu unt, luati 2/3 din pasta de zahar si pe masa pudrata cu zahar pudra intindeti o foaie, nici prea prea, nici foarte foarte, de vreo 3 mm.

pasta-de-zahar-intinsa

Cu ajutorul sucitorului, pudrat si el, rasuciti foaia de zahar dintr-o parte si invartiti pana prindeti tot pe sucitor, si puneti deasupra tortului, incepand dintr-un capat si lasat vreo 5 cm mai mult decat este baza tortului. Adica asa:

fondant-din-zahar

Incepeti sa apasati usor pe tort, incercand sa nu lasati bule de aer si sa se prinda bine de tort. Marginile le taiati cu un cutit ascutit, insa 0.5 cm pentru a baga sub tort, cu ajutorul unui cutit (partea neascutita).

fondant

Si pentru ca nu sunt profi, mi s-a incretit la colturi, dar problema se rezolva imediat :)

zahar

Facem 4 triunguri pe care le dam cu unt topit si le lipim de colturi :)

Scoatem vasul cu rochita papusii, ii desprindem folia alimentara si cu pensula uscata dam jos firmiturile. Procedam la fel. Ungem de 2 ori cu unt topit, apoi trecem la fapte mari. Pentru ca am vrut sa fie oarecum detasabil de tortul mare, am pus pe baza rochitei o foaie de fondant. Puteti sa puneti si hartie de copt, pentru a fi siguri ca nu se lipeste. Asezati blatul rotund peste cel mare, cu baza mica in sus. Infingeti 2 bete de frigarui, pentru sustinerea tortului (sa nu o ia la fuga :P ). Si trecem la ornare.

Pentru rochita am facut vreo 8-10 bucati de fondant, practic am taiat cu ajutorul cutitului o bucatica (puteti folosi cutitul pentru saratele, cel zimtat, cum am folosit eu pentru partea de deasupra a rochitei). Apoi, am pudrat cu zahar bucatia si am pus peste o alta foaie de pasta de zahar si am decupat.

rochita

Puneti cate o bucatica pe tort, facand pliuri.

cum-se-imbraca-in-fondant

Apoi, intindeti din nou o foaie de pasta de zahar si cu ajutorul unui vas taiati un cerc mai mare, si unul mai mic. Eu le-am taiat zimtate si am pus peste tort, chiar de pe mijloc, la baza de sus. Va jucati putin, facand niste pliuri. Luati papusa, renuntati la picioare si o dezbracati complet :) , ii prindeti parul ca sa nu va incurce. Partea de jos, a bazinului o inveliti in folie alimentara. Cu ajutorul unui cutit, faceti o gaura pe mijloc, in tort, unde veti introduce papusa. Imbracati papusa :D in corset din fondant dupa imaginatie.

Pentru ca nu am avut colorant din ala bun, praf sau gel, fondatul roz nu mi-a iesit, si desi initial trebuia sa-i fac rochita roz, nu m-am putut intelege cu el. Tocmai de aceea va recomand sa va luati coloranti buni. Pentru partea de sus a papusii si pentru fonda am pus foarte putin colorant roz si am amestecat pasta alba. Apoi m-am jucat cu fondite si trandafiri si guleras :) Si cu danteluta. Va recomand sa faceti operatiunea asta inainte de a pune faldurile rochitei, pentru ca va merge mai usor. Asadar, cu ajutorul unui pai, sau a unui pix din care ati scos mina, faceti gaurele, pe jumatate. Ca in poza de mai jos (marginea rochitei).

Cand terminati de ornat, dati cu o pensula curata si urscata peste tort, pentru a da jos excesul de zahar. Desprindeti usor hartia de copt de pe margini, iar daca va iese si fondantul bagat sub tort, nu-i nimic, stiti deja cum sa-l faceti sa intre la loc :P

tort

Recunosc ca cel mai greu mi-a fost cu literele pentru ca nu am sabloane. Am masurat si m-am chiunuit sa tai cat mai bine. La asta mai am de lucrat!

La final, din fondantul acela roz care nu mi-a iesit din cauza colorantului, m-am chinuit sa fac bilute si sa pun la baza tortului. M-am chinuit pentru ca nu vroia de nicio culoare sa ia forma pe care o vroiam eu. Dar in final… a iesit ceva :)

Si dupa cum vedeti, nu am ustensile pentru ornarea torturilor in fondant, nu am pregatirea necesara pentru asa ceva, insa un lucru va pot zice sigur, pentru familie, pentru prieteni, sunt foarte bune. Si apreciate! Deci clar puteti si voi!

Documentarea a fost in mare de pe pagina Ritei, de care va ziceam si mai inainte.

Sa aveti spor si rabdare, caci da, dureaza ceva partea asta, mai ales pentru cei care fac lucrul acesta asa ocazional, dar zic ca se merita, nu? :)

tort-printesa

tort-printesa-barbie

tort-Barbie


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>