Dulceata de nuci verzi

Rezumat
Denumire reteta
Dulceata de nuci verzi
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 2 Review(s)

Intr-o seara primesc un telefon de la Bogdan care era pe teren la finii nostri (isi fac casuta, asa ca abia astept gratarele de acolo :P ) intrebandu-ma daca vreau nuci. Era pe seara, destul de tarziu, completam integrame… deci am zis ca nu vreau (ce-o fi fost in capul meu? :D ). Insista… da nu vrei sa faci dulceata? La care eu: da nu stiu sa fac dulceata de nuci verzi :D Da nu vrei sa inveti? Asa ca am cedat… si au stat nucile in frigider cateva zile bune pana m-am apucat de ele… pe motiv ca ba am uitat sa-mi iau manusi, ba am uitat sa iau lamaie. Pana nu s-a mai putut! Si ce chin a fost! Nu la curatat nucile ca a mers destul de repede, ci faptul ca a trebuit sa port manusi! Nu sunt obisnuita si gata! Nici cand spal aragazul sau baia cu diferite produse nu le folosesc, asa cum nici atunci cand ii ajutam pe bunici la strans cartofii sau alte cele, pe camp, nu le foloseam. Nu pot sa lucrez cu manusi. Deci asta a fost problema mea. In rest, v-am zis, cele 80 de nuci s-au terminat destul de rapid, nu pot sa ma plang ca a fost cine stie ce… doar ca recunosc ca am stat cu stres sa nu se rupa manusile si sa ma murdaresc… dar nici asta nu s-a intamplat. Dar hai ca am vorbit prea mult, va mai povestesc pe parcurs ce si cum :D

Ingrediente:

- 80 de nuci (1,7 kg inainte de curatare, 600 gr dupa curatare)

- 2 lamai

- 1 kg zahar

- 500 – 600 ml apa

Se folosesc nucile tinerele, de pe la inceput de iunie. Se spala bine.

nuci-verzi

La fel si lamaia. Va sugerez sa aveti manusi din alea mai tari, ca sa fiti siguri ca manutele raman albe. Pana sa gasesc cutitul potrivit am incercat vreo 3 :D Deci cel mai bine este cu un cutit cu lama mica (adica nu cel din imagine – acolo eram inca la inceput). Se curata din nuca pana se ajunge la partea alba si de adauga rapid in apa.

cum-se-curata-nucile-verzi

Se mai spune ca nucile trebuie curatate in apa rece pentru a nu va pata mainile, insa dupa cum ziceam, am vrut sa fiu sigura ca a doua zi la serviciu nu imi va fi rusine cu manutele, asa ca am ales manusile groase. Cat a durat propriu-zis toata operatiunea nu as putea sa va zic, cred ca a durat mai putin decat ma asteptam, insa va spun ca dupa ce am terminat, mi-au amortit putin degetele :P

Aici cojile de nuci si cutitele cu pricina (P.S. Le-am pus intr-o sticla si am pus alcool peste ele – vedem ce iese in cateva saptamani :P ) Detalii aici despre lichiorul de nuci verzi :)

coji

Dupa cum ziceam, pe parcurs ce nucile sunt curatate, se pun in apa rece cu lamaie.

nuci-cu-lamaie

Cand terminati de curatat toate nucile, puteti deja sa schimbati prima tura de apa. Adaugati alta apa. Pastrati feliile de lamaie. Se zice ca e bine de lasat in apa vreo 24 de ore, si de schimbat la cateva ore apa. Eu am lasat doar cateva ore, dar am avut grija sa schimb apa. Si asta pentru a scoate amareala din ele. Puteti pune o farfurie peste ele, ca sa fiti siguri ca sunt acoperite bine de apa.

Inainte de a va apuca de sirop, puneti nucile pe foc. Lasati sa fiarba 3 minute (din momentul in care apa incepe sa fiarba!) apoi varsati apa si adaugati alta apa rece. Lasati din nou sa dea un clocot de 3 minute si iar schimbati apa. Operatiunea trebuie sa fie facuta de 3 ori. Apoi varsati apa si lasati nucile la scurs.

1 kg de zahar impreuna cu 500 – 600 ml apa (eu am pus 600 ml si mi-a iesit mai mult sirop, asa ca daca le vreti mai putin apoase, reduceti cantitatea de apa) se pun de foc. Se amesteca constant pentru a se topi zaharul si se lasa siropul la fiert, la foc mic, vreo 15 minute.

sirop

Cand incepe sa se lege, adaugati nucile si zeama de la o lamaie.

nuci-in-sirop

Amestecati constant. Lasati pe foc mic, pana se ingroasa siropul. Puteti face testul pe o farfuriuta: puneti o picatura de sirop si daca ramane ca un bob inseamna ca e gata. Adica trebuie sa lasati pe foc ceva timp… in functie si de cantitati. Eu am lasat-o la ochi. La final arata asa:

nuci-sirop

Inca fierbinti le-am pus rapid in borcanele, care nu au fost multe la numar: 2 borcanele mici (cam nu stiu cat au) si 1 borcanel de 300-400 de grame (in care am lasat mai mult sirop). Deja sunt impartite: 1 borcanel la mama, 1 alt borcanel la mama (adica la mamele noastre), jumate de borcanel in agentie la colegi si mai avem si noi jumate de borcanel de dulceata de nuci verzi, daca mai este hahahah :P

Trageti singuri concluziile! Anul viitor sper sa mai fiu intrebata daca vreau nuci verzi, caci stiu de pe acum raspunsul: cu siguranta DA!!!!

dulceata-de-nuci

dulceata-nuci

dulceata-de-nuci-verzi


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>