Dulceata de pepene rosu

Rezumat
Denumire reteta
Dulceata de pepene rosu
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
3.5 Based on 20 Review(s)

Dupa 2 luni de pauza de scris pe blog am o pofta nebuna de a va povesti, de a scrie, de a socializa. Toata luna mai am stat-o in casa, in medical. Iunie si putin din iulie am muncit pe branci (caci e sezonul la job), dupa care iar am intrat in medical. Acum macar m-am plimbat cu trenul, am facut naveta Suceava-Bucuresti cat sa-mi ajunga :D insa in rest tot in casa. Simt ca ma sufoc. Am spus cu greu “adio” urcatului pe munte… iesire planificata inca de anul trecut cand am facut doar jumatate din traseul de pe Calimani si am promis ca va fi un “To be continued”. Si desi initial am zis ca nu vom merge in concediu anul acesta, dupa ce am planificat iesirea la mare, am abandonat ideea din cauza celei de-a doua operatii.

In week-end insa m-am dus la ai mei la tara unde am stat 2 zile afara, la aer, ascunzandu-ne de caldura. Seara m-am plimbat prin gradina si m-am incarcat cu energie. Sa va zic un secret, gradina arata mai bine decat anul trecut :D Duminica am stat din nou, tot afara, la umbra si am admirat peisajul si viata frumoasa de la tara. Si pentru ca mama tocmai facuse dulceata de pepene rosu, nu m-am putut abtine sa nu-i fac poze, la fel cum nici din mancat nu m-am mai oprit… degraba :D

Nu stiu cum sunteti voi, dar pe perioada verii eu trebuie sa am in permanenta in frigider pepene rosu. Este fructul de vara preferat. Si daca luam in calcul ca mancam doar partea rosie, coapta, zemoasa si extrem de gustoasa, iar restul aruncam… ar trebui sa ne mai gandim o data! Cojile sunt perfecte pentru dulceata. In special acei pepeni care au partea alb-verzuie mai mare… nici nu aveti idee ce bunatate de dulceata poate sa iasa din ele! A devenit brusc dulceata preferata!

Ingrediente:

- 1 kg coji de pepene rosu (gata curatate de partea verde)

- 1 kg zahar

- 1 lamaie

- putina apa

Cojile de pepene rosu se curata de coaja verde, exterioara. Apoi se taie bastonase mici de 1 cm pe 0.5 cm. Adica micute, dar nici prea mici, pentru ca vrem totusi sa aiba o textura frumoasa. Puneti intr-un vas cat mai intins putina apa (pentru inceput 1/4 – 1/2 de cana). Cantinatea de apa depinde de cat de zemos e pepenele. Peste apa adaugati bucatile de pepene si zaharul, amestecati bine si lasati la fiert, la foc mic, amestecand din cand in cand.

Intre timp, lamaia se spala bine si se toaca si ea bucatele mici. Este de preferat sa folositi lamai care au coaja subtire. Dupa vreo 10-15 minute, cand pepenele incepe sa se inmoaie, puteti sa puneti si lamaia. Lasati la fiert in continuare, la foc mic, amestecand constant. Timpul de fierbere depinde si el de cat de zemos e pepenele. Daca s-a ingrosat prea tare si inca nu este destul de fiert, mai adaugati apa. La 1 kg de coji de pepene timpul de fierbe a fost in jur de 1 H si 30 de minute, la peste 3 kg a fost sub 3 ore. Dar dupa cum ziceam, depinde de cata zeama are.

Dulceata fierbinte se toarna in borcanele si se inchid ermetic. Pentru a fi siguri ca se pastreaza aroma incredibila si in iarna, le sterilizam timp de 15-20 de minute.

Este o dulceata fina, rafinata, cu aroma incredibila, ce aduce la gust cu dulceata de gutui. Sa nu mai zicem ca in aceasta perioada este si la indemana oricui… Puteti folosi dulceata de pepene rosu la orice: de la painea prajita unsa cu unt si dulceata, la umplut clatitele, la prajituri sau chiar la servit musafirii cu ceva dulce, deosebit.

dulceata-de-pepene-rosu

Parca ar fi o miere cu faguri in ea :D

dulceata-pepene

dulceata-coji-pepene-rosu

dulceata-din-pepene-rosu

Retete similare in blogosfera romaneasca:

Dulceata de lubenita

Dulceata de pepene, verde sau galben

Dulceata de pepene galben si rosii


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>