Fasole batuta (frecata)

Rezumat
Denumire reteta
Fasole batuta (frecata)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 12 Review(s)

Mi s-a facut brusc pofta de fasole batuta. Am impins pofta asta vreo 2 saptamani, pana am prins o zi libera si am facut-o. Egoista am fost pentru ca am pregatit-o cand Bogdan era plecat in delegatie si stiam ca-i place mult. Am facut mai multa crezand ca o sa-i las si lui pana ajungea acasa, dar… cand am dat de gust, nu m-am putut opri din mancat :D si am mancat si am mancat… si mai ca am crapat :) )

Ingrediente:

- fasole dupa plac: alba mica, alba mare, pestrita, rosie… de care aveti

- 3-4 cepe

- jumatate lingura de zahar

- ulei

- usturoi

- sare, piper, boia dulce, 1 foaie de dafin

Lasati fasolea in apa, preferabil peste seara, pentru a se inmuia si a fierbe mai usor. Dupa cel putin 2-3 ore schimbati apa si puneti la fiert (puneti apa fierbinte peste ele!). Din momentul in care incepe sa fiarba, schimbati apa. Faceti operatiunea aceasta de cel putin 2-3 ori pentru… stiti voi, sa fiti mai linistiti :)

Dupa ce ati pus fasolea in ultima apa, adaugati si o jumatate de lingurita de zahar pentru a fierbe fasolea mai usor. Adaugati si foaia de dafin si lasati la foc mic pana se fierb.

O data fierte, strecurati fasolele, dar nu aruncati zeama.

fasole

Taiati 2 cepe si caliti-le in ulei pana se inmoaie si capata o culoare aurie. Adaugati peste fasole apoi luati mixerul vertical si mixati bine, pana se face o pasta, adaugati cate putin din zeama in care au fiert fasolele.

fasole-zeama

Amestecati foarte bine, puneti sare, piper si zdrobiti cativa catei de usturoi. Puneti cateva linguri de ulei si bateti bine fasolea, nu degeaba se cheama batuta :) ca sa se faca spuma apoi lasati-o cateva minute si ii dati din nou gust de sare, piper, usturoi…

Intre timp, celelalte 2 cepe le taiati julien si le caliti usor in putin ulei incins. Peste ceapa puneti un varf de cutit de sare pentru a se inmuia mai usor. Cand incep sa prinda culoare, puneti 1 lingurita de boia dulce si amestecati putin, pentru a prinde culoare.

Asezati fasolea batuta intr-un vas peste care turnati ceapa calita deasupra. Se serveste si cald si rece si merge perfect cu muraturi. Este una din mancarurile de post pe care pur si simplu nu ai cum sa nu o adori :D

Sa aveti pofta!

fasole-batuta

fasole-batuta-cu-ceapa

fasola-batuta

Retete similare in blogosfera romaneasca:

Fasole batuta cu legume

Fasole frecata cu seminte de floarea soarelui

Fasole batuta cu bacon


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>