Fasole la ceaun

Rezumat
Denumire reteta
Fasole la ceaun
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 10 Review(s)

Toata lumea face fasole! Ori de post, ori cu afumatura, ori pasta de fasole… Sunt bune, ce mai! Asa ca ne-am gandit ca daca tot iesim la iarba verde care nu mai e verde, e inghetata de-a binelea :D sa facem fasole cu afumatura la ceaun, afara, in aer liber… adica cu gust din ala bun de fum :) )

Ingredinte (pentru un ceaun mare… noi am fost 8 persoane)

- 1 kg ceapa

- 1 kg morcov

- 1 bucata rasol afumat

- 500 grame kaizer

- 1,5 – 2 kg de fasole mari (boambe le zicem noi)

- condimente: sare, piper (preferabil boabe), foi de dafin

- patrunjel verde – chiar 2 legaturi

- bulion sau rosii in bulion – dupa gust (noi am pus o cutie de rosii in bulion de vreo 400-500 de grame)

- ulei si apa

Am sarbatorit Dragobetele romaneste – cu fasole la ceaun :D Vineri noaptea am facut frigarui de pui cu legume si ananas, cartofi la disc (bineinteles) si nu mai tin minte ce alte bunatati (dati click pe fiecare in parte pentru a vedea retele). Si am petrecut pana tarziu in noapte, caci a doua zi asa lene ne-a fost sa facem fasolele pe lumina…de am stat pana la 22 seara si am jucat toi… si atunci, cine sa mai faca fasole??? :D

Dar cum cu totii am asteptat fasolele astea ca pe nu stiu ce specialiate, ne-am mobilizat (cei care au mai putut :P ) si am facut si fasolele, care greeeeeu au mai fiert, si din cauza carora am indurat gerul gerului :)

Pana sa ajungem acolo, sa incepem cu…ceapa :D Se toaca ceapa cubulete (nu prea mici, ca si fasolele sunt boambe :P (pentru a vedea cum toc eu ceapa, dati click). Morcovii se taie si ei cubulete. Kaizerul se taie fasii. Pentru inceput rasolul se lasa intreg.

afumatura

Se incinge bine uleiul in ceaun se adauga piperul boabe pentru a-si intensifica aroma, dupa care se adauga ceapa cu un praf de sare. Se lasa ceapa sa se inmoaie putin dupa care se adauga morcovii.

la-ceaun

Cand s-au inmuiat legumele se adauga si kaizerul taiat fasii.

costita

Se amesteca bine si se pune rasolul.

rasol

Peste rasol se adauga fasolele boambe, apa cat sa le acopere si foile de dafin.

la-fiert

Greseala noastra a fost ca nu am fiert fasolele inainte, afara batea un vant de-l simteai pana la oase. Am incercat noi sa punem un paravan sa nu bata direct spre foc, dar va spun ca am fiert fasolele ca niciodata si tot crude erau. Cand a fiert rasolul, l-am scos din mancarica, l-am lasat sa se raceasca putin, am scos osul si am taiat carnea bucatele, dupa care am adaugat inapoi la mancarica de fasole.

rasol-afumat

Si am lasat din nou la fiert, in speranta ca vor fierbe si fasolele… Se facuse 2 noaptea, eram inghetati bocna, asa ca am hotarat sa mergem in cabana sa terminam de fiert fasolele, care, suprinzator, au fiert rapid pe ochiul de la aragaz, la o butelie amarata… Atunci am realizat si noi cat de frig era afara, si ca vantul racea de fapt ceaunul in partile unde focul nu ajungea, si am fi stat afara inca mult isi bine si tot nu erau inca fierte :D

Dupa ce au fiert fasolele am adaugat o cutie de rosii in bulion, am dat gust de sare si piper, am presarat patrunjelul tocat, care intre timp s-a imputinat cat a stat afara (l-o fi luat vantul, cine mai avea grija lui :D ).

Vreau sa sa va spun ca numai cativa am mai mancat la 3 dimineata fasole caci majoritatea dormeau deja, dar a doua zi dis de dimineata, asta s-a cerut la micul dejun. Si ce sa mai zic ca la pranz tot asta am mancat ca ne-a placut atat de mult… si am mancat de am terminat ceaunul ala mare :D

featured

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

3 Comentarii

  1. Vai de papadia noastra.. Cand va vad cu ceaunele voastre tiganesti, ma ia rasul. Romarlanilor, trezitit-va din prostia pe care o traiti. Va aflati la 500 de ani inapoi de civilizatie, sunteti in Evul Mediu. Ceaunele alea contin un amestec de aluminiu si cositor, voi aveti creier sa ganditi ca atunci cand gatiti in acele ceaune, voi inghititi practic infuzie de toxine? Imi pare rau pentru acest neam, sincer asa va ramane si in urmatorii 1000 de ani: PROST.

    Post a Reply
    • Bine ca in Viena e totul roz :) (in romana Viena se scrie cu un singur N)
      Am impresia brusc ca toti romanii care pleaca din tara uita de unde au plecat. Au dat de putin bine si deja nu-si mai vad varful nasului.
      Nu mi se pare ca esti cu nimic mai presus, de noi, romarlanii cum ne numesti tu, cand tu insuti, prin cuvintele tale dai dovada ca SIGUR te afli cu 500 de ani inaintea noastra.
      Iti multumesc, romanule! :)

      Post a Reply
  2. Pe individul asta, un mitocan de mana a doua, il cheama “din Vienna”…si-a uitat si numele saracu’ der cand a disparut de aici autoinoculandu-si ideea ca pleaca dintre inapoiati, el marele cretinel care nu stie nici macar sa scrie corect numele orasului adoptiv…cand se prezinta, spune “eu sunt…din viena”…da, mai austricarlane, cata cultura ai tu in bibilica aia de cercopitec afumat, de am ramas fara glas…dar nu si fara creier, spre deosebire de tine, un taranoi frustrat – vezi ca limba ta e mai toxica decat orice fel de ceaun si daca ti-o musti o sa mori otravit cu propriul venin, parol mai carnat vienez expirat !

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>