Fougasse cu chorizo

Rezumat
Denumire reteta
Fougasse cu chorizo
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 11 Review(s)

Nu stiu cati dintre voi stiti, dar astazi este Ziua Internationala a Painii. Si pentru ca o asemenea zi trebuie sarbatorita, aveti in continuare cateva propuneri de paine: simpla, cu drojdie, cu maia, seminte, cu sos de rosii, ca sa aveti de unde alege, fiecare dupa sufletelul sau :) . In atentia voastra, colegii de breasla va prezinta:

Daiana si Cosmin – Simplu si bun

Aura Carolina Popa – Retete vechi si noi

Dia Daria – Retetele mele dragi

Iuliana Miu – Cartea de bucate aromate

Claudia Vasilache – Lecturi si arome

Iuliana Florentina Avram – Retete fel de fel

Diana Duca – Disturbingly delicious

Lacramioara – Arome in bucatarie

Alice Ciobanu – Tara minunilor

Cerasela Badr El-Din – Saffron and dates

Monica – Furnicuta bucatar

Didi – Food Design

Simona Callas - Cofetar de ocazie

Mihaela Apostu – Pasiunile Mihaelei

Simona Patras – Simona’s passion

Andreea Denisa – Dea’s Cakes

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Personal, initial m-am gandit sa merg la bunica si sa coacem o paine din aia traditionala in cuptor, asa cum facea pe vremuri… si numai gandul la painile din copilarie m-au facut sa-i simt si gustul… Dar stiam ca nu o sa am timp sa merg la tara, asa ca m-am reprofilat rapid. Si pentru ca vazusem cu ceva vreme in urma Fougasse cu chorizo intr-o emisiune cu Nigella Lawson si ma tot gandeam la ea… Iata ca a sosit momentul potrivit :)

Fougasse este o paine frantuzeasca, asociata in special cu regiunea Provence, insa gasindu-se in multe regiuni, sub diferite variatii. Fougasse este de fapt o paine cu ulei de masline si ierburi, si nu, nu este acelasi lucru cu focaccia. Se poate face in multe combinatii, jucandu-ne cu tot felul de ingrediente. Azi, fougasse cu chorizo (carnati traditionali spanioli – foarte cunoscuti pentru gustul lor picant).

Ingrediente:

- 15 grame drojdie uscata

- 200 ml apa calduta

- 1 lingurita zahar

- 500 grame faina

- 1 lingurita sare

- 150 ml lapte caldut

- 100 grame chorizo

- 2 linguri ulei de masline

- cimbru

Incepeti prin a pune drojdia uscata la dizolvat in 200 ml apa calduta. Adaugati lingurita de zahar, acoperiti si puneti la loc caldut. Eu incalzesc cuptorul si pun vasul deasupra. Lasati 15-20 de minute.

Intre timp, puneti faina intr-un vas si amestecati cu lingurita de sare. Faceti apoi gaura in mijloc si turnati drojdia dizolvata si pentru inceput 100 de ml de lapte caldut.Framantati. Daca este necesar, adaugati si restul de lapte. Sau faina, dupa caz. Trebuie sa iasa un aluat nelipicios.

aluat

Formati o bila din aluat si puneti intr-un vas, acoperiti din nou pentru a feri de curentii de aer, si dati din nou la loc calduros. Lasati pentru vreo 1 ora, sau pana isi dubleaza  volumul.

Intre timp luati chorizo si-l taiati in felii subtiri. Jumnatate din cantitate le mai taiati o data, ca sa faceti bastonase.

Daca nu ati incins cuptorul, ar fi cazul sa o faceti acum. Setati la 200 de grade.

Intre timp, aluatul va creste asa frumos :)

aluat-paine

Pe masa de lucru presarati faina si desprindeti usor aluatul din vas. Il framantati cateva minute, apoi adaugati bastonasele de carnat, cimbru si 2 linguri de ulei de masline. Continuati sa framantati.

condimente

Luati o tava mare pe care asezati o foaie de copt sau o pudrati bine cu faina. Traditional, fougasse arata ca o frunza si am vrut sa-i pastrez forma. Incercati sa dati forma unui triunghi, apoi cu ajutorul unui cutit trasati o linie in mijloc, pe lungime, fara a taia marginile. Practic, doar in interior faceti asa. Si preferabil sa lucrati direct  pe tava de copt. Apoi, pe fiecare margine mai trasati 3-4 linii. Cu mainile date prin faina, sau ulei de masline, desprindeti bine taieturile, pentru a nu se lipi. Presarati feliute de chorizo si cimbru si pe alocuri ulei de masline.

paine

Dati la cuptorul incins (200 de grade) pentru circa 45 de minute.

Fougasse

Painea va deveni colorata de la carnatul picant din care va curge grasimea si se va rumeni tare frumos.

Chorizo-fougasse

Puteti pune rosii uscate, usturoi, ardei copti, masline… o gramada de ingrediente in painea asta frantuzeasca.

paime-frantuzeasca

Fougasse este crocanta, picanta, aromata. Cel mai mult m-am bucurat ca am avut musafiri si au “cerut” si la pachet. Atunci stii sigur ca a iesit buna!

fougasse-cu-chorizo


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

6 Comentarii

  1. Nu am mancat pana acum fougasse, dar cu siguranta voi manca, pentru ca arata grozav – pufoasa la interior, crocanta si rumena la exterior, cu miez putin si coaja multa – exact cum imi place :)

    Post a Reply
    • Simona, tocmai i-ai facut descrierea perfecta pe care eu, din lipsa de timp si in stresul de la job nu am reusit sa o fac :)

      Post a Reply
  2. Esti foarte priceputa la aluaturi …si nu numai :) . felicitari!

    Post a Reply
    • Didi, acum e framantat la mana, dar de cele mai multe ori masina de facut paine se pricepe mai bine decat mine :) )) Te pup!

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>