Friptura de vita cu gutui durdului

Acum cateva saptamani mi-a dat mama o carte de bucate… veche cat lumea, in care sunt multe retete traditionale, dar si retete sanatoase, si unele chiar interesante. Rasfoind-o zilele trecute, am ajuns la reteta asta, pe care, o aveam oarecum de ceva timp in plan sa o fac. Am avut noroc ca am gasit si gutui, asa ca iata reteta:

Ingrediente 2 persoane:

- 500 grame carne de vita

- 2 gutui mari

- 1 lingura rasa de zahar

- 1/2 lingura rasa de faina

- ulei/unt

- sare, piper, 2 foi de dafin si cimbru

Carnea am taiat-o cubulete, am presarat-o cu sare si piper, am turnat putin ulei si am dat la frigider peste noapte (nu este obligatoriu sa o lasati peste noapte, dar eu nu am avut timp de ea in seara respectiva).

Se incinge uleiul/untul (nu mult, 1 lingura maxim) si se adauga carnita sa se prajeasca putin, pe toate partile, amestecand continuu. Tot acum am adaugat si foile de dafin.

carnita

Dupa cateva minute, se adauga o cana de apa fierbinte, se punecapacul si se lasa la fiert pana se inmoaie carnita. Amestecati din cand in cand, iar daca mai este nevoie mai adaugati apa.

cu-apa

Gutuile se spala bine de puf si se taie si ele cubulete. Nu se curata de coaja, curatati doar de seminte si de zonele pietroase. Se prajesc si acestea, separat, in putin ulei incins. Va spun… emana un miros… de va lasa gura apa :D

gutui

Se adauga apoi peste carnita. Cat se mai lasa la calit, se prepara sosul dintr-o lingura rasa de zahar ce se lasa la caramelizat (doar putin la caramelizat), peste care se adauga faina. Amestecati timp de 1-2 minute, apoi se stinge cu zeama de la carnita. Se lasa cateva minute sa se omogenizeze, amestecand, apoi se toarna peste carnita cu gutui.

cu-sos

Se lasa pe foc 2-3 minute, dupa care se pune in tava, se presara putin cimbru si se da la cuptorul incins la temperatura medie (in jur de 170-180 de grade), unde se lasa in jur de 20 de minute. Dupa 10 minute, eu am amestecat, pentru ca am vrut sa se rumeneasca carnita pe ambele parti.

in-tava

Si gata mancarica asta buna, si interesanta ca si gust, ca doar nu mancam toata ziua carne cu gutui…durdului :P

Sa aveti pofta dragii mei!

vita-cu-gutui

featured


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>