Lasagna

Dupa cum bine stiti, lasagna esta una din mancarurile cele mai cunoscute din lume. Bineinteles, cand am fost la Roma acum 3 ani am incercat si eu pentru prima data aceasta mancare faimoasa. Mi-a placut mult, desi pot spune ca ne-au adus portii foarte mici si Bogdan al meu a plecat de acolo flamand. Nu mancasem nimic toata ziua si probabil ne era foame tare ca nu ne-a ajuns portia de lasagna, avand in vedere ca este un preparat foarte consistent.

Prima data am gatit-o pentru o cina romantica. Acum am refacut-o pentru finii nostri. De fiecare data am avut numai cuvinte de lauda. Asa ca daca vreti sa impresionati pe cineva, va sugerez sa pregatiti o lasagna, ca la mama ei acasa :D

Ingrediente pentru 4 persoane (mai mult spre 6 portii :P )

- 8 foi de lasagna (cate 2 foi de strat – atat incap in vasul meu de yena de 21/16 cm)

- 1 portie sos ragu

- 2 portii sos bechamel

- 100 grame parmezan

Inca de la inceput vreau sa va spun ca am folosit pentru sos ragu carne de amestec, ceea ce nu o sa mai fac data viitoare pentru ca sosul iese destul de gras si ca surprinzator, in tot Kauflandul nu am gasit parmezan deloc asa ca am luat mozzarella – din nou greseala… In conditiile acestea, va sugerez sa nu mai ungeti tava cu ulei, pentru ca si asa este grasime de-ajuns (acum 1 sau da 2 ori pe an merita sa ne rasfatam cu asa bunatate – va spun eu ca merita!). Asadar, preparati sosul ragu din timp si ulterior va apucati de foile de lasagna!

Am citit ca ba se fierb foile de lasagna, ba nu se fierb, dar, ca sa fim siguri ca totul iese ca la carte, mai bine le fierbem. Asa ca punem o oala mare cu apa si o lingurita de sare la fiert, iar in momentul in care da in clocot se adauga foile de lasagna, pe rand, pentru a nu se lipi! Se da la foc mediu si se fierb cateva minute. Se scot cu o paleta sau cu un cutit cu care le prindeti sub mijlocul foii de lasagna. Se aseaza pe un prosop sau pe servetele de bucatarie.

Dupa ce ati terminat cu foile de lasagna, preparati sosul bechamel. Preferabil sa aveti lapte fierbinte deja. Eu am dublat cantitatile, ceea ce va sugerz si voua, pentru ca sa nu iasa o lasagna uscata! Sa fie un sos mai moale, deci puteti folosi 300 ml lapte in loc de 250 ml – deci 600 in total pentru portia dubla :P

Toate ingredientele fiind gata pregatite, trecem la aranjatul lor in tava. Pe fundul vasului turnati putin sos bechamel si intindeti pe toata tava. Asezati apoi 2 foi de lasagna, usor suprapuse. Puneti 1/3 din sosul ragu si intindeti peste foi, niveland bine. Se torna apoi cateva linguri de sos bechamel cat sa acopere integral suprafata tavii. Se preasara parmezan ras (in varianta mea, mozzarella). Trebuie sa va impartiti compoztiile astfel: sosul ragu in 3, sosul bechamel in 4, la fel ca si parmezanul – cu precizarea ca pentru ultimul strat puteti lasa mai mult parmezan decat pentru celelalte.

Se continua straturile: 1 strat de lasagna, sos ragu, sos bechamel, parmezan. Peste ultimul strat de lasagna se pune doar sos bechamel si mult parmezan. Bineinteles ca eu am pus si ragu pe ultimul strat :P (erau finii cu noi si ma tot tineau de vorba… asa ca… mi-a scapat :) )

Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptorul incins la 190 de grade pentru circa 35 de minute. Dupa ce trece timpul lasagna va arata ca in poza de mai jos, asa ca preferabil sa scoateti folia de aluminiu si sa dati din nou la cuptor sa se rumeneasca. Eu dau drumul la grill si stau cu ochii in cuptor sa vad cand crusta arata destul de bine :P

Lasati sa se raceasca in tava timp de 10-15 minute, nu de alta, dar daca le puneti in farfurie… nu o sa rezistati sa nu o gustati si o sa va frigeti la limbuta. Ai mei nu rezistat, asa ca a trebuit sa o pun rapid in farfurie… S-au fript, bineinteles :D

Intr-adevar, un gust deosebit!

Multumesc Ioana pentru reteta asta buna! Nu m-as incumeta sa incerc alta :P

S-aveti pofta! Nu uitati de vinut! Noi am servit cu vin rosu demisec.


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>