Mancarica de spanac

Rezumat
Denumire reteta
Mancarica de spanac
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 12 Review(s)

Cu cateva zile in urma imi zicea Bogdan ca primavara asta TREBUIE sa mancam multe verdeturi, referindu-se la spanac, urzici, loboda… si alte buruieni din astea verzi (cum le zic eu). L-am aprobat crezand ca asta va fi totul. Dar cand m-am trezit cu o plasa de spanac am cam incremenit, ca uitasei sa-i precizesc din nou, dragului meu sot, ca eu nu “servesc” din astea. In salate imi place mult, pentru ca nu-i simt gustul atat de intens, dar cand gatea mama acasa buruienile astea eu ziceam pas de fiecare data. Asa ca m-am vazut pusa in situatia sa gatesc ceva ce nu prea agreez… dar va asigur ca rezultatul a fost peste asteptari. Am avut si niste musafiri la masa, care nu doar ca au lasat pestele si au mancat spanacul si am fost asa de laudata…dar venind de la Bogdan ca am intrecut-o si pe mama lui in arta gatitului spanacului… ei da, asta chiar m-a dat pe spate! Si am mancat si eu! Nici la asta nu ma asteptam :P

Mami, multumesc din nou, pentru reteta!

P.S. mai am cateva retete cu spanac… dar sa nu exageram acum… sa mai treaca vreo 2-3 saptamani :P

Ingrediente (eu am facut portie dubla, pentru 4 persoane – a fost la limita :P ):

- 500 kg spanac

- 30 grame de unt

- 150 grame de smantana grasa (minim 20%)

- 1 lingura de pesmet

- 3 catei de usturoi

- ulei si sare

Cel mai mult a durat spalatul spanacului, pentru ca l-am luat frunza cu frunza pentru a nu avea surprize in farfurie. Se rup coditele si se lasa doar frunzele la spanac. Intre timp am pus pe foc o oala mare aproape plina cu apa. In momentul in care a inceput sa fiarba am adaugat sare si am inceput sa pun frunzele de spanac. Daca nu incap mai stati cateva momente pentru ca se vor inmuia si vor face loc si altora.

la-fiert

Se da fiert in functie de preferinte. Daca era dupa reteta, ar fi trebuit sa fierb 15-20 de minute ca sa iasa gustul acela pregnant, insa cum Bogdan a vrut sa-l simta din plin, l-am lasat doar la oparit 2-3 minute. Se strecoara bine dupa ce le fierbeti si le treceti rapid sub un jet de apa rece, asa vor ramane verzi si dupa ce le gatiti.

la-scurs

Le-am lasat intregi, insa puteti sa le taiati acum dupa cum doriti. Se pun 15 grame de unt la incins iar cand este fierbinte se pune usturoiul pisat, se lasa 1 minut sa-si intensifice gustul, apoi se pun frunzele de spanac.

in-usturoi

Se amesteca timp de 1-2 minute. Intre timp, restul de unt se pune la incins, dupa care se adauga pesmetul care se lasa la prajit timp de 2 minute.

pesmet

Se pune smantana si pesmentul peste spanac si se tine pe foc cateva minute, amestecand. Dati gust de sare.

smantana

Se incinge cuptorul la temperatura medie. Spanacul de pe foc se pune intr-un vas yena si se da la cuptor pentru 5 minute.

la-cuptor

Mancarica asta buna se poate manca ca atare, se pot adauga oua fierte, se poate servi cu mamaliga, se poate servi ca si garnitura. Merge practic cu orice. Noi am servit cu peste in crusta, la cuptor.

Si chiar mi-a placut, asta e cel mai important, ca l-am mancat de placere si nu pentru ca TREBUIA ca e sanatos :)

featured


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>