Paine neframantata

La asta nu va asteptati, spuneti sincer :D Pai ca sa faca tot omul paine, fara sudoarea framantarii… ca sa nu mai zic ca tot ce trebuie sa facem este sa dam cu lingura prin vas de cateva ori si gata… painea se face singura! Are nevoie de timp ca sa se hidrateze si sa creasca, insa cel mai important, nu de timpul nostru! Asa ca… pregatiti in cateva minute, lasati la frigifer peste noapte, apoi va veti bucura de o paine deosebit de gustoasa si rapida in felul ei :P Adica in prima seara sacrificati cateva minute sa preparati aluatul, dati la frigider pana a doua seara cand va sacrificati iar maxim 5 minute si gata minunea!

Ingrediente:

- 500 grame faina alba

- 340 ml apa

- 13 grame drojdie

- 1 lingurita sare

Se procedeaza greu tare :D Drojdia de bere se pune la hidratat in cele 340 ml de apa calduta (sau la temperatura camerei). Daca nu aveti drojdie de bere si folositi drojdia granule, atunci cele 2 grame de drojdie granule (ati inteles bine, 2 grame!) se amesteca in faina si apoi se toarna apa. Asadar, peste faina amestecata cu 1 lingurita de sare se toarna apa in care a fost dizolvata drojdia.

faina-cu-drojdie

Se ia una bucata lingura si se invarte, asa la misto :P de cateva ori pana se omogenizeaza toata compozitia! Nu dureaza decat vreo 2-3 minute! Maxim!

aluat-paine

Este un aluat lipicios, insa nu aveti treaba cu el, luati lingura, puneti capac peste vasul in care ati pregatit aluatul si… dati la frigider! Avand in vedere ca este un aluat neframantat, ca este multa apa, macar timp sa-i dam. Cam intre 18-24 de ore ar fi ideale. Nu-mi spuneti ca vi se pare mult… la cata implicare a fost din partea noastra :D

Dupa expirarea timpului, se ia vasul acoperit de la frigider, se pudreaza bine cu faina masa de lucru si mainile si se rastoarna aluatul care asa de frumos se va intinte…

aluat-crescut

Faceti din aluat un dreptunghi. Nu uitati sa aveti mainile pudrate cu faina, asa nu se va prinde aluatul de maini si va fi foarte maleabil. Din dreptunghi luati parteea dreapta si o aduceti pana la mijloc, apoi partea stanga peste cea dreapta.

se-pliaza

Apoi partea de sus o aduceti spre mijloc peste care rulati partea de jos. In final va arata asa:

se-pliaza-din-nou

Se ia un prosop de bucatarie peste care se presara faina. Aluatul, cu partea lipita care acum este in sus, se va pune pe prosop in jos, deci partea frumoasa va ramane in sus.

se-lasa-la-crescut

Se pudreaza bine deasupra cu faina, se acopera cu prosopul si se lasa 1 ora la crescut. Hai fie jumate de ora daca va grabiti :P

In momentul acesta incingeti cuptorul la temperatura mare (250 grade). Luati un vas cu capac (sau ceaun) si puneti vasul in cuptor cu tot cu capac, pentru a se incinge.

Dupa ce ati lasat la crescut, luati aluatul si fiti atenti ca partea care acum este in sus va fi pusa in vas in jos, si partea de jos cu lipiturile va ramane in sus. Asadar, ridicati capacul vasului, plasati rapid aluatul, puneti capacul, inchideti usa cuptorului si lasati asa vreo 25 de minute. Apoi luati capacul si mai lasati inca vreo 10-15 minute. Partea asta o sa fie cea mai grea, pentru ca o sa vedeti o coaja crocanta…. si asa ar merge cu lapte :D

Stingeti focul, scoateti vasul, luati painea din vas si o lasati pe grilaj la racit.

Si pofta buna! Ati facut o paine rapida, gustoasa, aratoasa, sanatoasa!

paine-neframantat

paine-neframantata

paine-crusta-crocanta


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>