Paine pufoasa fara gluten

Rezumat
Denumire reteta
Paine pufoasa fara gluten
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
3 Based on 26 Review(s)

Cand Ruxandra de la www.gourmandelle.com m-a invitat sa particip la Campania ”Retete creative de paine fara gluten cu Dr. Schar” am acceptat fara sa stau pe ganduri. Bine am facut, pentru ca asa m-am documentat in privinta glutenului, a intolerantei la gluten, a tot ceea ce inseamna intr-o paine (produs de patiserie/prajitura) glutenul. Ca nu am avut timp fizic sa incerc cat mai multe retete cu faina fara gluten, asta a fost altceva. Am impresia cateodata ca timpul asta fuge de mine si numai nu reusesc sa-l stapanesc deloc… Si desi painea fara gluten mi-a crescut si a fost si gustoasa, tot as fi vrut sa mai incerc unele produse, si le voi face pana la urma, chiar daca dupa ce se va termina campania asta :)

Sa revenim insa la gluten. Glutenul este o proteina ce se gaseste in mod natural in grau, orz, secara, dar se ascunde si in alte produse cum ar fi sosurile pentru salata, amestecuri de condimente, vitamine si chiar in balsamul de buze. Exista si cereale in care nu se afla gluten: porumb, orez, quinoa, amarant, hrisca, ovaz. Asta ca sa nu aud discutii ca glutenul este sinonim cu cerealele. Nu o sa intru in detalii despre boala celiaca, ci am sa zic doar cat de important este glutenul intr-o paine, fiind elementul care leaga ingredientele si face painea sa creasca si sa fie pufoasa si elastica. Daca in comert glutenul se poate compensa cu guma de xanthan, in bucataria noastra de acasa incercam sa compensam prin alte lucruri mai la indemana: lichidele folosite in compozite (apa, lapte, ulei, iaurt).

Painea pe care am incercat-o eu, nu doar ca a crescut si e pufoasa ci se face si foarte usor. Prin aspect si gust nu pot sa zic ca este o paine creativa, insa modul in care este facuta, va asigur ca e foarte diferit de orice metoda cu care sunteti obisnuiti. Da, este o paine ce se face fara framantare si nu, nu trebuie sa stea 12 ore la frigider sau mai stiu eu ce. Se pun toate ingredientele, SE MIXEAZA si se lasa 1 ora la crescut, ca orice alt aluat ce contine drojdie. Si deja s-au format bulele. Mutati aluatul in vasul pentru cuptor, mai lasati 15-20 de minute si dupa 40 de minute de stat la cuptor e gata! Paine fara gluten, pufoasa, fara framantare, fara extra timp de asteptare.

Ingrediente:

- 400 grame faina (am folosit MIX B)

- 2 linguri miere

- 10 grame drojdie

- 250 ml lapte

- 40 grame unt

- 3 oua

- jumatate lingurita de sare

Sa pregatiti ingredientele sa fie la temperatura camerei. Da, parca incepem sa facem o prajitura, si asa va fi si aluatul, va arata ca un blat pufos de tort :) Inainte sa ne apucam de paine, dati drumul la cuptor la temperatura mica.

Intr-un vas puneti cele 400 grame de faina fara gluten, sarea, drojdia si cele 2 linguri de miere. Incercati sa omogenizati, desi in stadiul acesta sigur nu o sa se inchege aluatul.

faina-fara-gluten

Incepeti sa turnati laptele caldut (nu fierbinte) peste compozitie si cu ajutorul degetelor incercati sa omogenizati compozitia. La final puneti cele 40 de grame de unt topit si racit la temperatura camerei si incercati sa framantati doar cat sa se omogenizeze. Adica asa:

aluta-fara-gluten

Luati mixerul si puneti cele 2 palete pentru aluat. Adaugati cate 1 ou si mixati cel putin 1 minut dupa fiecare. La inceput va merge mai greu, dar dupa ce adaugati cele 3 oua aluatul se va mixa usor.

aluat-fara-gluten

Dupa ce ati pus cele 3 oua continuati mixarea pentru cel putin 3 minute. Aluatul din faina fara gluten va arata in final asa (cu oua galbene de tara :P ):

compozitie-paine-fara-glute

Acoperiti vasul cu un prosop si puneti-l la loc caldut, ferit de curenti. Eu am deschis usa de la cuptor si l-am lasat pe usa, cu focul mic de tot. Dupa 1 ora aluatul ca vreste frumos, desi nu o sa-si dubleze volumul.

aluat-crescut

Am pregatit tava de paine si pur si simplu am turnat compozitia dintr-un vas in altul.

aluat-paine

Nivelati aluatul in tava.

aluat

Acoperiti din nou si mai lasati la crescut 15-20 de minute, tot la loc caldut.

aluat-paine-crescuta

Dupa ce incepe sa creasca iar dati la cuptorul incins la vreo 180 de grade si lasati pentru aproximativ 40 de minute. In cuptor va creste putin, apoi se va lasa putin, iar in final va incepe sa prinda culoare. Cand am scos painea din cuptor m-am plimbat cu un cubulet pe unt peste crusta si am lasat sa se topeasca. Astfel se inmoaie crusta si ramane moale in continuare.

Painea mea din faina fara gluten pot sa zic ca a iesit destul de pufoasa, este una crescuta, plina de bule.

paine-pufoasa

Are un gust interesant, care nu se aseamana cu painea clasica dar este una mult mai sanatoasa decat aceasta. Am incercat-o cu de toate. De la inmuiata in lapte, la unsa cu diferite bunatati, pana la toast. Da, toast e cea mai buna!

gluten-free

paine-fara-gluten

paine-crescuta-fara-gluten

Sa o mancati sanatosi!

no-gluten


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

4 Comentarii

  1. Buna…e foarte interesanta aceasta reteta…Lucrez de 1 an si ceva la o familie care sufera de intoleranta la gluten si sincera sa fiu la inceput nici nu stiam ce inseamna la celiachia….acum m-am obisnuit si nu e greu absolut de loc….trebuie doar sa ai cateva reguli in bucatarie si sa tii cont de alimentele pe care le folosesti….apropo de reteta de paine pe care afisato….eu fac paine in casa cu aceiasi marca de faina….dar foarte diferita……
    500 gr faina
    25 gr drojdie
    o lingurita sare
    doua linguri ulei
    doua linguriti zahar
    circa doua pahare de apa calduta…
    Drojdia o inmoi cu zaharu si apoi pun apa…Faina,sare si uleiul le pun intr-un vas adanc si apoi pun drojdia cu apa….amestec aluatul in asa fel sa nu fie nici prea moale dar nici sa fie ca aluatul framantat pt painea normala….Dupa aceea pun aluatul direct in tava de copt…si las la dospit aproximativ 40-60 minute…dupa aceea pun la cuptor incalzit la 180° pt o ora….sper ca m-am explicat bine cu aceasta reteta….dar in cele din urma as vrea sa incerc si retata afisata de tine…e interesanta si cred ca inacelasi timp si foarte gustoasa….

    Post a Reply
    • Draga Anamaria, iti multumesc de comentariu. Mai am facut de la Dr. S. asa ca merita sa incerc si reteta ta. Iti multumesc si te mai astept cu drag pe blogul meu. Pupici!

      Post a Reply
  2. Buna ziua,
    arata foarte bine painica,ma apuc si eu de gatit fara gluten asa ca am o intrebare: pentru masina de paine se folosesc aceleasi ingrediente? stiu ca ordinea e importanta,adica de la lichid la uscat..
    multumesc anticipat

    Post a Reply
    • Buna Nicoleta,
      Iti multumesc pentru comentariu! Nu am incercat-o la masina de paine, dar zic ca sunt ok ingredientele si cantitatile pentru o paine la masina. Sa ma anunti si pe mine cum iese :)
      O seara frumoasa iti doresc si te mai astept pe blogul meu! :*

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>