Parjoale din mamaliga cu ceapa caramelizata

Rezumat
Denumire reteta
Parjoale din mamaliga cu ceapa caramelizata
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 4 Review(s)

Acum cateva saptamani am descoperit o comunitate de oameni deosebiti, carora le multumesc ca m-au primit printre ei. Este vorba de un grup dedicat bloggerilor culinari, unde s-au adunat vreo 150 de oameni din toate partile tarii, dar si din afara ei, cu stiluri, conceptii si mentalitati diferite, dar toti uniti de aceeasi pasiune: gatitul. Intrebam, raspundem, radem, facem planuri… Proiecte mici… Proiecte mari de la oameni mari, oameni care impartasesc cu noi, cei mici, lectia lor de succes. Si toate astea… cu oameni tare faini!

Azi, in atentia voastra – Proiectul Mamaliga, sau asa cum a fost prezentat la propunere – Mamaligari din toate tarile, uniti-va! Si nu a fost usor… mi-au trecut prin cap zeci de retete pe care as putea sa le fac cu mamaliga. In cele din urma au ramas parjoalele din mamaliga umplute cu carnaciori si acoperite de branza sarata, asezonate cu ceapa caramelizata.

P.S. Veti descoperi la finalul postarii, o parte din acesti oameni despre care v-am vorbit, o mica parte…

 

Ingrediente:

- faina de malai

- apa si sare

- carnaciori

- branza sarata, branza de burduf

- 2 catei de usturoi

- 50 grame de unt

- 2 cepe mari rosii

- 1 lingura zahar brun

- 1 cana vin rosu

 

Incepeti prin a pune apa la fiert pentru mamaliga. La 1 litru de apa am pus in jur de 250-300 grame de malai, insa e in functie de cat de grisat e malaiul si de cat de moale/tare o doriti. Deci e relativa treaba :) Cand apa incepe sa fiarba, adaugati sarea si faina in ploaie. Nu puneti de la inceput tot malaiul, adaugati incet, amestecati si doar daca mai e nevoie, mai adaugati. Luati in calcul ca trebuie sa stea pe foc 10-15 minute si oricum se mai intareste.

Intre timp, puneti o lingura de unt in tigaie cu un catel de usturoi si puneti carnaciorii vostri preferati :) Noi ii preferam pe cei afumati de la Killer. I-am intepat cu furculita de cateva ori pentru a lasa din apa.

carnaciori

Taiati ceapa rondele. Scoateti carnaciorii pe sevetele absorbante si in zeama de la carnaciori puneti feliile de ceapa. Lasati sa se inmoaie putin, apoi adaugati lingura de zahar brun si cana de vin rosu si lasati la foc mediu, amestecand din cand in cand.

ceapa-rosie

Dupa 15 minute ceapa caramelizata va arata asa:

ceapa-rosie-caramelizata

Rasturnati mamaliga pe o farfurie.

mamaliga

Lasai sa se raceasca putin, apoi luati cu lingura o cantitate de mamaliga si o modelati in mana. In mijloc puneti o bucatica de carnacior si apoi ii dati forma de parjoala.

carnaciori-in-mamaliga

Incingeti o tigaie cu o lingura de unt si un catel de usturoi si puneti acolo parjoalele de mamaliga. Lasati pana devin crocante, apoi intoarceti-le pe partea cealalta. Inainte de a fi gata, puneti peste ele o lingurita de branza de burduf.

parjolite

Si asezati pe un platou. La mine a iesit un platou serios, pare-mi-se stia domnul platou ca lucram sub stres sa fac pozele rapid si sa fug la audit :D

mamaliga-parjoale

Ziceti ca nu merge ceapa caramelizata cu maliga? Ba sa va mai ganditi o data! Am mancat io si va zic ca merge!

parjoale-din-mamaliga

Branza se topeste asa frumos…

mamaliga-prajita

Luati si voi o gura sa va convingeti! :)

mamaliga-umpluta

mamaliga-fripta

Si dupa cum va ziceam, gasiti in continuare retete de/cu mamaligi postate de o parte din bloggerii culinari ce au participat la aceasta provocare!

Enjoy them all!

Mamaliga fiarta in lapte de cocos – din partea Retele mele dragi
Tochitura in cuib de mamaliga – din Caietul cu retete
Bulz taranesc cu oua de prepelita – de la Arome Culinare
Minimamaliga in paturi – de la Panseluta Violet
Tarta cu blat de mamaliga si spanac – din Cartea de Bucate Aromate
Tarte din mamaliga cu branza brie – de la Saffron and Dates
Mamaliga in fel si chip – cu Lili in Bucatarie
Ziua internationala a mamaligii – direct din Bucataria Elenei
Mamaliga la gratar cu tocanita de ceapa – din Culoare si Savoare
Mamaliguta cu sote de ciuperci – de la Dea’s Cakes
Mamaliga cu cartofi - de la Prajiturici si alte Dulciuri
Polenta Taragna – din Retete fel de fel
Prajitura cu malai - de la Arome in Bucatarie
Mamaliga in straturi – de la Tasty and Fast
Za mamaligus – de la Pasiune si Culoare
Tocanita de vacuta cu mamaliguta – de la Savoarea Bucatelor
Mamaliguta cu surprize – de la Merisor
Rulada de Mamaliga cu Ciuperci – de la Bucataresele Vesele
Taci si-nghite! pentru Mamaliga Party! – de la Cozinha de Ramona
Mamaliguta in straturi cu branza si costita – de la Arta Culina cu Doina
Am pus-o de mamaliga – de la Aphextwinz
Lasagna moldoveneasca, mamaligoasa – din partea Pofta Buna!
Mamaliga cu lapte – din Tara Bucatelor
Mamaliga fripta – din Dragostea in Bucate
P.S. To be continued…

Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

10 Comentarii

    • multumesc Lucian! e minunata prezentarea ta si uite asa ai dovedit ca o “banala” mamaliga poate fi asociata cu rafinament cu atatea feluri de bauturi! cool!

      Post a Reply
  1. wowwww…deci imi ploua in gura la propiu, cum am vazut pozele cu acele parjoale de mamaliga si mi-a venit pofta instantaneu, aproape ca le simt in gura gustul si aroma facute ca la mama acasa..excelente :D

    Post a Reply
    • multam fain! bune tare intr-adevar, si eu tocmai mi-am adus aminte de carnatii de casa tinuti in untura…ce ar merge langa mamaliga… ce-mi faci? :P

      Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Am pus-o de mamaliga | Aphextwinz's Blog - [...] Gustolandia – parjoale de mamaliga umplute cu carnaciori [...]
  2. Mamaliga cu lapte | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu - [...] Alexandra Butnari - http://gustolandia.ro/ [...]
  3. Disturbingly Delicious - Crispy Polenta with Herbs, Sun-dried Tomatoes and Gorgonzola - [...] Alexandra @ GustoLandia   [...]
  4. Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond… - [...] Alexandra Butnari, [...]
  5. Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”) | Arta culinara cu Doina - [...] Alexandra Butnari, [...]
  6. Mamaliga fiarta in lapte de cocos | Retetele Mele Dragi - [...] Alexandra Butnari, [...]
  7. Bulz taranesc cu oua de prepelita | Arome Culinare - [...] Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata [...]
  8. Mămăligă,ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo | Sisters' Kitchen - [...] faina de malai si durum… Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălai Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata …
  9. Tarta cu blat de mamaliga si spanac - [...] faina de malai si durum… Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălai Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata …
  10. Retete de craciun | Aphextwinz's Blog - […] 15. Alexandra Butnari – http://gustolandia.ro/parjoale-din-mamaliga-cu-ceapa-caramelizata/ 16. Alice Ciobanu – http://tarabucatelor.ro/2013/12/fursecuri-cu-crema-de-branza 17. Iuliana […]
  11. Rulada de Mamaliga cu Ciuperci | Retete Culinare - Bucataresele Vesele - […] Visternicu, Iuliana Florentina Avram, Georgiana si Iolanda Voinea, Diana Duca, Lacrimioara Mihaela, Alexandra Butnari, Oana Jipa, Ioana Tone, Carmen-Ana, …
  12. Mămăligă în straturi | My Blog - […] faina de malai si durum…Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălaiAlexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizataIoana Tone – …
  13. Mămăligă în straturi | Jurnal Gustos - […] faina de malai si durum…Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălaiAlexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizataIoana Tone – …

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>