Placinta cu rubarba

Rezumat
Denumire reteta
Placinta cu rubarba
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 40 Review(s)

Cica ii spune rubarba… ei bine, la bunici la tara nu stiu daca avea vreun nume, stiu doar ca un colt de gradina era mereu plin de frunzele uriase ale acestei plante. Bunica si mama nu faceau decat compot din cozile de rubarba, si tare ne mai placea ca era acrut si vara mergea numai bine.

Pentru cei care nu stiu, rubarba este o planta care poate creste si pana la 2 m inaltime, avand tulpini lungi si frunze foarte mari. Imi aduc aminte ca ma jucam cu frunzele acestei planta, in special cand ploua, ca e atat de mare de zici ca-i umbrela :) . Ce trebuie sa stiti este ca frunzele de rubarba nu sunt comestibile, contin un acid care poate provoca chiar moartea. Tulpinile in schimb, sunt foarte sanatoase si recomandate, avand in vedere ca au un continut foarte scazut de calorii si unul foarte crescut de fosfor, zinc, potasiu si magneziu si multa vitamina C. Tulpinile au culoare diferita, variind de la roz deschis, verde chiar spre violet.

Gustul rubarbei este acrisor si este folosit chiar si la acrirea ciorbelor. Paleta de utilizare este insa chiar mare: de la compoturi si dulceata, la tarte, la inghetate (inghetata cu rubarba si dulceata de trandafiri), serbeturi, marmelade. Este recomandata in anemii, deci haideti sa facem ceva cu ea! Placinta cu rubarba sa fie!

Ingrediente (tava 28 cm)

- 4 oua + 1 galbenus

- 300 grame zahar

- 400 grame rubarbar

- 100 grame faina

- 50 grame unt topit + unt pentru tapetat tava

- 200 ml lapte

- 2 plicuri zahar vanilat

- un praf de sare

- cateva capsuni (optional)

- 1 aluat foietaj/ placinta din comert sau unul facut de voi… eu am fost lenesa tura asta

Daca folositi aluat din comert, il lasati sa se dezghete lent, in frigider sau la temperatura camerei. Apoi, intindeti foietajul si rulati putin cu sucitorul (asta in cazul in care tava e mai mare si sa va ajunga sa o rulati putin pe margini).

foietaj

Am pus tava (tapetata cu unt) direct peste aluat, am prins de folia de dedesubt, am intors… si gata, am centrat treaba :D Intindeti frumos, taiati marginile, dar nu prea mici, caci in final va arata ca o floare, doar sa o faceti la rotund si intepati din loc in loc cu furculita. Apoi dati la rece.

placinta

Pregatiti rubarba. Daca este tinerica (adica fire mai subtiri) nu este necesar sa o curatati de coaja. Practic spalati bine rubarba si o taiati in bucatele de 1 cm. Puneti-le in tava, peste aluat si dati din nou la rece. Daca puneti si capsuni, le adaugati acum.

Incingem cuptorul la 200 de grade si trecem la prepararea compozitiei. Intr-un vas adaugam cele 4 oua, zaharul, zaharul vanilat (al meu era cu sofran, de aia si alta culoare :P ), untul topit, faina si praful de sare si mixam pana se dizolva zaharul si creste in volum. Turnam laptele si omogenizam bine.

crema

Scoatem tava din frigider si turnam compozitia peste rubarba.

rubarba

Luati galbenusul de ou si il bateti bine. Puteti eventual sa puneti 1 lingura de lapte in el. Cu ajutorul unei pensule, dati bine cu galbenus de ou peste care presarati zahar. Se va vedea foarte frumos cand va iesi de la cuptor :D

placinta-rubarba

Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Dupa 10 minute puteti sa reduceti temperatura cuptorului la 170-180 de grade. Lasati pana prinde crusta si pana ce se leaga bine compozitia. Trebuie sa lasati cel putin 45-50 de minute, dar verificati din cand in cand, sa fie facuta. Lasati sa se raceasca in tava, abia apoi scoateti.

placinta-cu-rubarba

placinta-cu-rubarba-si-caps

La aceasta placinta cu rubarba imi place mult combinatia de crema care este usor dulce cu rubarba acrisoara. Fiecare cu textura diferita. Si aluat crocant. O nebunie!

prajitura-cu-rubarba

Va invit sa o incercati, cu mare incredere!

Retete similare in blogosfera romaneasca:

Placinto-tarta cu rubarba si capsuni

Placinta cu rubarba si bezea

Tarta cu rubarba si cirese amare


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>