Placinte cu mac (buhte)

Cand am zis zilele trecute ca as reface placintele, nu am glumit! Drept dovada am trecut la placintele cu mac, atat de apreciate la noi in familie. Noi le zicem buhte, insa de cand a mancat Anca (cumnatica) prima data placintele astea la noi le-a ramas denumirea de bucse :D Radem, glumim, insa daca ati stii ce bunatate… cu laptic sau fara… Yummy! Aluatul este acelasi de la placintele cu branza (poale-n brau):

Ingrediente:

Ingrediente:

- 1 kg faina

- 50-60 grame drojdie

- 300 ml lapte

- 100-150 ml ulei

- 200-250 grame zahar

- 4 oua + 1 ou

- coaja de lamaie

- 2 pliculete zahar vanilat

- un praf de sare

 

Umplutura:

- 300 – 400 grame de mac

- 500 – 600 ml lapte

- 50 grame de unt

- 300 grame zahar

Prima si prima data trebuie sa avem grija ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, pentru a creste apoi aluatul mai repede. Apoi trecem la facut maiaua. Drojdia se pune cu 1 lingura de zahar si se lasa pana se dizolva.

drojdie

Apoi se adauga 2 linguri de ulei, in jur de 100 ml de lapte si 1 lingura de faina, se omogenizeaza si se lasa la crescut, 10-15 minute, la foc ferit de curenti.

faina

Nu va ingrijorati de cocoloase, vor disparea!

O data crescuta maiaua, se adauga cele 4 oua.

maia-si-oua

Se adauga zaharul, zahar vanilat, praful de sare, coaja de lamaie.

arome

Si treptat faina si se omogenizeaza. Aluatul va fi pentru inceput lipicios tare. Adaugati lapte pana devine mai pufos (in jur 300-400 in total – cu tot ce ati pus si la inceput) si treptat uleiul pana devine un aluat mai moale. In total am pus in jur de 100 de ml de ulei.

Se framanta timp de 5-10 minute.

aluat

Si se lasa la crescut, cu un prospop deasupra, la loc caldut. Eu am dat drumul la cuptor si am pus vasul deasupra. Dupa vreo 1 si ceva arata asa:

aluat-crescyt

Cat timp lasati aluatul sa cresca pregatim macul. Se da macul pe robot/rasnita/masina. Se pun cele 50 de grame de unt, macul maruntit, zaharul si laptele pe foc mic.

compozitie-mac

Se amesteca cu grija caci va bolborosi tot.

mac-cu-lapte

Se lasa pe foc pana se ingroasa. In final va arata asa:

mac

Se pregateste tava de la aragaz (sau alta :P ). Se unge bine bine cu ulei, la fel si masa de lucru. Aluatul se mai framanta putin, cat sa prinda textura. Se imparte apoi… dupa bunul plac. Mama acasa face de obicei 40 de bucati, asa am facut si eu pentru ca am vrut sa duc placinte cu mac la mai multi prieteni.

Asa ca se imparte aluatul in 4 bucati, apoi fiecare bucata in 2 parti egale… si fiecare parte din asta egala in 5 bucati. V-am zapacit? No bini… le faceti cum vreti voi :P

Se ia o bucatica de aluat. Se lucreaza cu mainile! Se intinde cu degetele pana devine cu patrat/dreptunghi. Pe mijloc se pune o jumatate de lingura de mac si se impacheteaza. Se iau cate 2 margini si se intind peste umplutura.

se-impatureste

Apoi, celelte 2 capete peste acestea.

se-strange

Si in final, vor arata asa.

placintica

Ei bine, buhtele astea se pun in tava cu partea de sus in jos, adica cu lipiturile in tava, si cu macul in sus. Daca le puneti una langa alta, ca si mine, incercati sa dati cu ulei si marginile placintelor, pentru a se desprinde mai usor cand vor fi gata.

Se lasa la crescut, din nou la loc caldut, ferit de curenti, inca vreo 20-30 de minute, apoi se ung cu un ou batut spuma.

la-crescut

Se da la cuptorul incins la temperatura mica, si pentru primele 10-15 minute lasati cuptorul la foc mic mic, apoi puteti mari putin temperatura. Lasati in jur de 40-50 de minute, pana se rumenesc frumos.

Se pudreaza cu zahar  si va spun eu sigur, ca nu o sa aveti rabdare sa se raceasca.

din-cuptor

E un miros in casa… de treci si peste ora tarzie la care le-ai scos din cuptor si le mananci cu atata satisfactie… Boghy a mancat azi noapte… fara numar :D

Pofta buna si placinte gustoase!

placinte-cu-mac

placinte-cu-mac-buhte

buhte


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. Yummmy!!! O bunatate…garantez pentru ele! Sunt la fel de bune precum arata, chiar mai bune! Sarumana pentru “bucse”, nu am mai mancat placinte cu mac de cand eram micuta, la mama acasa!!Sunt dulci, pufoase si aromate…se topesc in gura! Merita sa renunti la orice dieta pentru o bucatica! Alex, sa traiesti 1000 de ani ca sa ne incanti cu asemenea bunatati!!! Puuuupic!

    Post a Reply
    • Ramona, zii merci ca ti le-am dat dimineata. Eu la 11 azi noapte cand le-am scos din cuptor nu am rezistat fara sa “infulec” vreo 2 :D
      Pupici!

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>