Prajitura After Eight

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura After Eight
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 60 Review(s)

Cand am vazut prima data aceasta reteta am stiut exact pentru cine o sa o pregatesc prima data… si am asteptat 6 luni zile sa vina ziua mamei mele ca sa o fac special pentru ea (ca-i place la nebunie ciocolata After Eight). Stiam ca daca o voi incerca mai repede, nu o sa rezist sa nu-i trimit si ei, asa ca am asteptat… dar s-a meritat asteptarea. Toata lumea a fost impresionata de aceasta prajitura fina, foarte racoroasa si pe buna dreptate am refacut-o dupa numai vreo 2 saptamani.

Cred ca e cea mai fina si mai “eleganta” prajitura si e potrivita pentru ocazii cu adevarat speciale!

Desi am vazut mai multe retete pe net, am ramas la cea a Laurei Laurentiu pentru ca avea mai multa crema :D (multumim frumos pentru aceasta minunatie)!

Ingrediente blat (blat de la Kinder Pingui)

- 5 oua

- 100 grame zahar

- 1 zahar vanilat

- 2 si 1/2 linguri cu varf de gris

- 2 si 1/2 linguri cu varf de faina

- 2 si 1/2 linguri cu varf de cacao

- 2 si 1/2 linguri cu varf miere de albine

- 1 si 1/2 lingurite praf de copt

- un praf de sare

- 25 ml lapte

- 135 ml ulei

 

Ingrediente crema:

- 1 litru smantana pentru frisca (eu am folosit frisca lichida de la Hulala)

- 6 linguri zahar pudra

- 5 plicuri intaritor de frisca

- 4 linguri sirop concentrat de menta

- 30 ml lichior de menta

 

Ingrediente glazura dintre straturile de crema:

- 200 grame ciocolata cu lapte

- 150 grame de unt

- 2 linguri de apa

- 4 linguri de ulei

 

Ingrediente glazura finisare:

- 250 grame ciocolate de lapte

- 100 grame de unt

- 3 linguri ulei

- 3 linguri smantana lichida

 

Ingrediente sirop (pentru insiropat blatul)

- 4 linguri sirop de menta

- 4 linguri lichior de menta

- apa rece  – in total toate trebuie sa aiba 150 ml

Se incalzeste cuptorul la 175 de grade. Se pregateste tava – eu am folosit tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt (dar puteti sa o ungeti bine cu unt si sa o tapetati cu faina).

Se separa ouale. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si cu zaharul vanilat timp de cateve minute pana ce se deschid la culoare si cresc ca si volum.

Faina, cacao si praful de copt se cern si se adauga compozitiei de galbenusuri impreuna cu grisul. Se omogenizeaza usor, si se adauga laptele, adaugat treptat, apoi mierea si uleiul. Se omogenizeaza totul foarte bine. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana se intaresc bine si se adauga peste compozitia de galbenusuri.

Se amesteca totul foarte usor, cu miscari lente de jos in sus, pana se omogenizeaza. Va fi un aluat destul de subtire.

Se toarna in tava si se da la cuptor pentru circa 12-13 minute. Se lasa la racit in tava.

Intre timp se pregateste crema astfel: se mixeaza bine smantana pentru frisca (sau frisca lichida), se adauga intaritorul de frisca si se continua mixarea pana crema devine destul de tare.

Se adauga siropul de menta (am folosit sirop de menta facut de mama mea, dar si sirop cumparat din Auchan – are culoare mai frumoasa) si lichiorul de menta (eu nu am avut lichior si am pus cateva picaturi de vodca :D ). Se omogenizeaza si se da la frigider.

Se prepara glazura dintre straturi: toate ingredientele se pun pe baie de aburi si se topesc bine (sau mai bine, la microunde :P ). Se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.

Blatul se desprinde usor de pe hartia de copt si daca se doreste se insiropeaza (eu l-am insiropat putin, si la fel, in loc de lichior de menta am pus putina vodca – nu a cantat nimeni, va asigur :) ). Se aseaza pe o tava ce puteti sa o puneti in congelator si se pune o treime din crema mentolata.

Se da tava la congelator pentru 10 minute, dupa care se scoate si se toarna jumatate din glazura de ciocolata, se niveleaza bine si se da din nou la congelator.

Dupa alte 10 minute, se scoate tava si se pune o alta treime din crema mentolata, se intinse bine si se da la congelator. Cand se scoate, se toarna cealalta jumatate de glazura de ciocolata, se intinde si ea bine si bineinteles ca tava se da din nou la congelator. Se pune si ultima treime de crema mentolata si se da din nou la congelator.

Intre timp se prepara glazura finala: se topesc toate ingredientele pe baie de aburi sau la microunde si se da la racit. Se scoate tava din congelator si daca doriti sa lasati prajitura asa, adaugati glazura finala peste si nivelati. Sau puteti face ca in reteta: taiati prajitura in cuburi, patrate mai mari sau mai mici si asezati-le pe un platou in care ati pus hartie de copt curata. Asezati-le la distanta de cel putin 1 cm intre ele.

Luati glazura finala si puneti cu lingura pe fiecare bucata in parte, lasand sa curga si pe margini. Dupa ce ati terminat de facut toate bucatile, dati prajitura din nou la congelator.

Dupa ce s-a intarit oarecum glazura, daca mai aveti glazura de-ajuns puneti-o intr-un sprit (sau o pungulita ca mine – la care i-am tait foarte finut varful) daca nu mai aveti de-ajuns, mutati prajiturile pe alt platou si luati glazura care s-a scurs de pe prajituri si topiti-o impreuna cu glazura care v-a mai ramas. Peste fiecare bucata de prajitura se traseaza cu spritul linii subtiri de glazura – pentru o servire mai de efect.

Se pot orna cu frunzulite de menta. Se pastreaza la frigider, preferabil, sa stea o noapte, pentru a fi destul de racoroasa.

Cea mai rafinata prajitura de pana acum! Am facut-o deja de nici nu mai stiu cate ori…

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>