Prajitura alba ca zapada

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura alba ca zapada
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 51 Review(s)

Pana sa fac anul trecut, de Craciun prajitura Alba ca zapada, nu o mai mancasem de ani de zile, desi mama o facea destul de des, cand eram mici mici. Nici gustul nu il mai retineam, asa ca rascolind in caietul mamei m-am bucurat gasind Prajitura Alba ca zapada. Singura problema a fost ca erau vreo 4 retete de Alba ca zapada, care o fi cea pe care ne-o facea mama? Nici ea nu mai stia, insa a retinut un amanunt: ca folosea 4 oua si norocul meu era ca doar una era cu 4 oua. Si ca am scapat de dilema asta, si am facut-o de Craciun. Acum 1 an :) Si bineinteles ca am inlocuit margarina cu untul :)

Ingrediente foi prajitura Alba ca zapada:

- 4 oua

- 4 linguri ulei

- 4 linguri zahar

- 1 lingurita amoniac

- 1 lingura zeama lamaie

- faina cat cuprinde

- un praf de sare

Ingrediente crema prajitura Alba ca zapada:

- 500 ml lapte

- 10 linguri zahar (250 grame)

- 4-5 linguri faina

- 1 pachet unt (200 grame)

- 2 lamai

- un praf de sare

 

Ce-mi place cel mai mult la prajiturile cu foi este faptul ca acestea pot fi pegatite cu cateva zile inainte de toata nebunia de ajun de sarbatori, infoliate si depozitate la loc sigur, in frigider sau debara. Cu o seara inainte de “eveniment” faceti crema, o asamblati si o dati la loc si mai sigur, ca sa se intrepatrunda gusturile.

Pana atunci insa, sa facem foile :) Spalati bine cele 2 lamai si razuiti coaja. Incingeti cuptorul la 170 de grade si pregatiti tava (tavile) pentru copt – foile se coc pe dosul tavii.

Mixati cele 4 oua cu 4 linguri de zahar si 4 de ulei pana se topeste zaharul. Lingurita de amoniac se stinge intr-o lingura de zeama de lamaie si se toarna peste compozitie, urmata de o ploaie de faina si praful de sare. Amestecati si adaugati faina cat cuprinde, pentru un aluat nelipicios si usor de intins. Compozitia se imparte in 4 parti egale.

Intindeti foile cat dimensiunile tavii (35×25). Eu le-am intins direct pe hartia de copt. Nu uitati sa le intepati cu furculita, pentru a nu creste excesiv in anumite zone. Dati la cuptorul incins pana incep sa prinda culoare. Lasati la racit.

Aluat-alba-ca-zapada

Crema de la prajitura Alba ca zapada e atat de buna ca-ti vine sa o mananci cu lingura. Dar nu faceti asta!!! :D Lasati-o pentru foi :D

Puneti laptele pe foc, cu zaharul si coaja rasa de la lamai, amestecand pana se topeste zaharul. Cand incepe sa fiarba, strecurati laptele, puneti inapoi pe foc mic si adaugati faina in ploaie. Amestecati intr-una, pana incepe sa se ingroase, pe foc mic. Lasati la racit. Intre timp, bateti bine untul pana se face spuma. Cand crema a ajuns la temperatura camerei, omogenizati cate putina crema in spuma de unt. Cate putin si mixati bine dupa fiecare adaugare. Adaugati si praful de sare. La final puneti si zeama de lamaie, dupa gust.

Crema-alba-ca-zapada

Asamblarea e simpla, dar luati in calcul ca ar trebui sa stea cel putin o noapte ca sa se inmoaie foile. Astfel, o foaie, crema, alta foaie, crema… Eu am invelit toata prajitura in folie alimentara si am tinut asa, pana a doua zi. Apoi am pudrat cu zahar si am taiat in patrate.

Prajitura Alba ca zapada este prajitura copilariei generatiei noastre. Este economica, usor de facut, si avand in vedere ca se termina rapid, nu-mi spune decat ca este si delicioasa. O prajitura pe sufletul fiecaruia.

Va pup cu drag!

P.S. Mi-a fost dor… de scris, de postat, de blog, de voi… sper sa mai gasesc timp sa va scriu, caci dupa cum se vede, am retete nescrise de anul trecut :)

Praji-alba-ca-zapada

 

Alba-ca-zapada

 

Prajitura-alba-ca-zapada


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>