Prajitura cu caramel

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu caramel
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 24 Review(s)

De cand m-am apucat de prajitura cu caramel (miercuri am facut foile, iar vineri crema), ma tot gandesc la denumire. Asta pentru ca prajitura cu caramel, prajitura cu 7 foi, sau prajitura cu crema de zahar ars… sau cum vreti sa-i ziceti, e cunoscuta la noi in familie de vreo 20 de ani, sub denumirea de Prajitura Gigi. Gigi de la tatal meu, deci v-ati prins deja ca e preferata lui. Si se face in familie de cel putin 3 ori pe an: la Craciun, la Revelion si la Paste. Daca nu se face, se supara – tata, nu prajitura :) . Ce-i drept, dureaza ceva timp prepararea ei, insa daca se face din timp, cum am facut si eu, sigur ies lucrurile bine si la timp. De exemplu, puteti pregati foile cu cateva zile inainte. La fel si crema si asamblarea ei, pentru ca nu e pe baza de smantana sau alte cele, deci sta perfect la frigider cateva zile, sau chiar in cutia metalica. Bineinteles, daca apuca cateva zile. A mea tocmai a ajuns la Iasi si sunt sigura ca nu va prinde duminica :D

Ingrediente foi:

- 250 grame unt

- 1 ou

- 200 ml smantana grasa

- 1 lingura otet

- sare

- faina cat cuprinde (in jur de 500 de grame)

Ingrediente crema:

- 250 grame unt

- 3 cani zahar

- 1 1/2 cani lapte

Se incepe prin prepararea foilor si pregatirea ingredientelor la temperatura camerei. Incingeti cuptorul la 180 de grade si pregatiti tava sau tavile. Foile se initnd pe dosul tavii si preferabil sa aveti 2 tavi de aceleasi dimensiuni (40/30).

Puneti intr-un vas untul taiat cubulete, oul, smantana, praful de sare si lingura de otet si adaugati pentru inceput 400-450 grame de faina. Cu mana, amestecati bine compozitia pana ajunge la consistenta unui aluat moale si nelipicios. O sa va dati seama imediat, la mana, daca mai este nevoie de faina.

aluta-cu-smantana

Impartiti aluatul in 7 parti egale. Apoi presarati faina pe masa de lucru. Luati prima bucata de aluat, formati o bila, apoi o intindeti putin ca sa faceti un baston. Cu ajutorul sucitorului intindeti foaia dreptunghiulara. La prima foaie o sa-mi ziceti ceva de “dulce”". La a 7-a o sa iasa perfect :) O sa aveti impresia ca sub nicio forma nu reusiti sa faceti foaia asa de mare, insa insistati, caci aluatul e foarte ascultator. Si nu trebuie sa iasa linie perfecta!

Aluat-cu-smantana

Pudrati sucitorul cu faina si incepeti dintr-o parte sa rulati foaia peste sucitor, apoi sa o intindeti peste tava.

aluat

Apoi o mai intindeti direct pe tava, cat sa acoperiti tot dosul tavii. Nu are nimic daca intr-o parte e mai subtire si in alta e mai groasa foaia. Chiar nu are nimic. Luati in calcul totusi, ca la cuptor, se va mai strange, se va mai micsora :) Intepati cu furculita aluatul si dati la cuptorul incins, unde lasati in jur de 10-13 minute – de preferat sa fie rumen aluatul, caci si gustul va fi mai pregnant.

foaie-aluat

Daca uitati sa intepati foia, o sa patiti ca si mine – vedeti umflatura aia? Si ce daca, n-are nimic! Absolut nimic si o sa intelgeti mai indata de ce zic asta :)

foi-prajitura

Daca aveti 2 tavi, cat timp sta o tava in cuptor, puteti deja sa pregatiti si sa intindeti alta foaie, ca sa mearga lucrurile mai repede. Nu trebuie sa ungeti dosul tavii cu faina, pentru ca oricum foaia iese crocanta si se desprinde imediat. Puneti foile una peste asta si dati deoparte, pana faceti crema.

Pentru crema, preferabil sa folositi un vas la care nu tineti prea mult, sau unul pe care il folositi special pentru a face zahar ars. Sau folositi vasul de tuci. Puneti o cana si jumatate de zahar (cana de 250) in vas si puneti pe foc mic, la caramelizat. Va rog sa nu ardeti zaharul caci va deveni amarui. Cand s-au topit cristalele de zahar, adaugati 1 cana si jumate de lapte, cu grija caci va face galagie. Pe moment, zaharul se va intari, dar lasati la foc mic si amestecati din cand in cand, pana se topeste din nou. Adaugati inca 1 cana si jumatate de zahar si lasati pe foc pana devine de consistena unui sirop. Da, se branzeste laptele, face spuma, se ridica, amestecati usor in continuare si lasati pe foc.

zahar-ars

Va avea asa, niste cocoloase, care in prajitura vor da o textura tare faina. Cand incepe sa se prinda, dati deoparte si lasati pana ajunge la temperatura camerei, cand adaugati untul taiat cubulete si omogenizati bine pana se topeste de tot.

zahaar-ars

Incepem sa asamblam prajitura. Foaia cea mai mica, mai rupta, o lasati deoparte. Luati acum foaia cea mai mare si o asezati pe platou. Faceti-va o idee despre cata crema este si luati in calcul ca trebuie sa o impartiti in 6 parti egale. Eu le cantaresc, sa fiu sigura ca fiecare foaie isi primeste portia :P

Turnati caramel peste prima foaie si cu ajutorul unui cutit o intindeti bine, peste toata foaia.

foi-cu-zahar-ars

Luati a doua foaie si o asezati peste crema. Presati apoi foarte bine peste ea. Exact, acum, acea gogoasa facuta la cuptor pentru ca am uitat sa intep foaia cu furculita, se va dezumfla.

prajitura-cu-foi

Intindeti iar crema, iar foaie, iar crema, iar foaie, pana cand se termina crema si in acest pas inseamna ca ati ramas cu foaia cea mai rupta, mai mica, mai pricajita. De ciuda, o rupem bucatele si o presaram peste caramel.

prajitura-zdrenturoasa

Tava pe care am folosit-o am pus-o peste prajitura, iar in ea ceva greutati, ce am avut la indemana – mere, faina si zahar :D Ati prins ideea: sa aiba o greutate peste ea, ca sa se lipeasca bine foile intre ele. Preferabil sa lasati asa peste noapte. Eu nu am lasat mai mult de 30 de minute, caci se intuneca si trebuia sa fac pozici la prajitura, asa ca am taiat-o si s-a cam intins ea… dar sa stiti, ca prajitura sta foarte bine si se taie usor si repede, dupa ce sta o noapte.

:)

prajitura-caramel

Vedeti cat e de crocanta…

prajitura-cu-7-foi

Iar caramelul…

P.S. Dupa ce o sta o noapte la frigider se mai inmoaie si foile si se mai intareste si caramelul. A mea a stat doar 30 de minute la temperatura camerei…

prajitura-cu-caramel

prajitura-cu-zahar-ars

 


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>