Prajitura cu ciocolata

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu ciocolata
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 32 Review(s)

Aceia dintre voi care ma urmariti de ceva timp, stiti deja cat de mult imi place muntele, fie doar pentru o iesire la bureti, fie urcare pe munte, cu cortul in spate (si sufar in continuare ca vara aceasta din cauza problemelor de sanatate nu mi-am facut acest “moft”) fie de stat la cabana unde rasfatul e maxim! Maxim a fost si cu prajitura cu ciocolata pe care am pregatit-o pentru weekendul ce a trecut. Desi ajungem tot timpul vineri noaptea, asta nu ne impiedica sa ne facem de cap 2 nopti la rand si sa ne relaxam alte 2 zile. Apoi sa ne gandim luni de zile, pana la urmatoarea iesire de acest gen :)

Prajitura cu ciocolata, cu unt de arahide si cu marshmallow care se intinde (yummmy!), cu glazura din lapte condensat si ciocolata alba si neagra a fost deliciul acestei iesiri. Pe langa cartofii la disc, gratare, rata cu varza (premiera – urmeaza si reteta) si bineinteles tochitura. Dar prajitura… prajitura a fost cireasa de pe tort. Nici nu e de mirare, la cate ingrediente bune am pus in ea si la pasiunea cu care am pregatit-o, numai cu gandul ca e pentru iesirea la cabana, cu oameni minunati.

Ingrediente blat:

- 260 grame faina

- 5 grame de bicarbonat de sodiu (jumatate de lingurita)

- 60 grame cacao neagra

- 200 grame unt

- 200 grame zahar

- 3 oua

- 180 ml lapte

- un praf de sare

Ingrediente crema cu unt de arahide:

- 110 grame unt

- 130 ml lapte

- 400 grame marshmallow

- 70 grame unt de arahide

- 100 grame ciocolata alba

Ingrediente glazura cu lapte condensat:

- 100 grame unt

- 1 lingura miere de albine

- 1 cutie lapte condensat (395 grame)

- 200 grame zahar brun (sau alb)

- 100 grame ciocolata alba

- 100 grama ciocolata neagra (amaruie)

Acestea fiind zise, ne apucam de treaba. Da, este o prajitura putin mai scumpa, dar stiti deja, mofturile se platesc. Si daca v-as spune cum merge prajitura asta langa o gura de cafea, nici n-ati mai sta pe ganduri. Sau ce ar zice musafirii cand o sa-i serviti cu asa o bunatate… Nu mai zic, gata, ne apucam mai bine de ea :)

Incingeti cuptorul la temperatura medie, in jur de 180 de grade. Pregatiti tava de copt 35/23 cm cu hartie de copt, sau o ungeti bine cu unt si o tapetati cu faina. Pregatiti ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Intr-un vas, puneti untul pentru blat, impreuna cu zaharul, si-l mixati pana devine spuma. Cand zaharul s-a topit, incepeti sa adaugati, cate 1 ou si mixati bine dupa fiecare. Intr-un vas, cerneti faina cu bicarbonatul si cele 60 de grame de cacao neagra, apoi adaugati jumatate din cantitate peste crema de unt.

faina

Amestecati usor, pentru a nu spulbera faina, apoi omogenizati bine cu mixerul. Adaugati jumatate din cantitatea de lapte, omogenizati, adaugati cealalta parte de faina, amestecati tot usor, apoi bine de tot cu mixerul. La final, turnam si restul de lapte si omogenizam. O sa iasa o pufosenie…de-ti vine sa lingi mixerul :) )

blat

Nivelati si dati la cuptor pentru vreo 40 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Lasati la racit in tava, pentru cel putin 10 minute.

Pregatirea cremei albe, cu marshmallow, unt de arahide si ciocolata e distractiva tare! Practic, puneti untul cu laptele pe foc, adaugati marshmallow-ul si amestecati constant pana se topesc. In tot acest timp, tineti vasul pe foc mic, si nu lasati sa fiarba continutul. Nu am gasit marshmallow alb, avea si bucatele rozalii, ceea ce i-a dat o tenta asa de… culoarea vantului turbat, dar nimeni nu s-a plans de asta :D

marshmallow

Cand s-au topit de tot, luati de pe vas si adaugati ciocolata alba rupta bucatele si untul de arahide. Puteti sa puneti chiar mai mult unde de arahide, eu doar atat am avut in casa. Si daca este si din acela cu bucatele de arahide in el, si mai bine! Va deveni totul mai crunchy :D

unt-de-arahide

Puneti rapid crema alba peste blatul de ciocolata. Atentie, sa aveti pus inelul detasabil sau puneti blatul inapoi in tava, ca sa nu ca curga crema, care e tare lichida acum, dar imediat devine spuma.

Dati tava la rece si ne apucam de glazura. Punem cele 100 de grame de unt intr-un vas si amestecam, la foc mic, pana se topeste. Adaugam laptele condensat.

lapte-condensat

Amestecam si adaugam zaharul brun, sau alb sau melasa.

melasa

Punem din nou, pe foc mic de tot, si amestecam 4-5 minute pana se topeste zaharul. Nu dati focul tare si nu grabiti procesul de dizolvare al zaharului. Dupa cele 5 minute, daca aveti o placa de pus sub vas, daca nu, mutati pe cel mai mic ochi si la cel mai mic foc posibil. Lasati 15 minute, amestecand din cand in cand.

Luati vasul de pe foc, mixati bine, apoi puneti lingura de miere si ciocolata alba si cea amaruie, si amestecati usor pana se topeste complet.

ciocolata

Aceasta va deveni din ce in ce mai compacta, asa ca nu o lasati la racit, ci o puneti rapid peste crema cu marshmallow.

glazura

Nivelati si daca aveti o spatula cu zimti, puteti sa va jucati ca si mine :)

glazura-cu-ciocolata

Se lasa la rece peste noapte, pentru a se intrepatrunde aromele. Se taie cu un cutit cu lama mare.

Salutari de sus, de la Vatra Dornei. Priveliste de pe Dealul Negru spre Varful Ousorul (1639 m).

Ousoru

Va invit sa incercati prajitura, nu o sa va para rau.Daca mai puneti si bucati de arahide inauntru… e nebunie curata. Decandenta intruchipata! :)

prajitura-cu-unt-de-arahide

prajitura-cu-lapte-condensa

prajitura-cu-masrshamallow

Cine ia o gurita? :)

prajitura-decadenta


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>