Prajitura cu fructe confiate

Cum sunt noua in ale gatitului si nici nu pot sa ma laud ca am o colectie impresionanta de retete de prin carti, reviste si alte cele – in afara de caietul cu bunatati al mamei mele, am dat o raita pe internet sa vad ce sa gatesc bun Craciunul acesta. Cum gasisem un mix de fructe confiate si arata foarte bine, am zic ca merita sa incerc si eu reteta de batoane dulci a Laurei Adamache. Colturile le-a devorat Bogdan imediat, si mai mult ca sigur o sa fie si pe placul mamei mele, ceea ce va face sa repet reteta cat de curand… (si am facut si portie dubla :P )

Ingrediente:

- 100 grame fructe confiate sau deshidratate

- 30 grame alune de padure

- 2 albusuri

- 125 grame de zahar

- 2 plicuri zahar vanilat / esenta de vanilie

- 125 grame de faina

- 1 lingurita rasa praf de copt

- coaja rasa de la o portocala

- un praf de sare

- scortisoara (nu am pus pentru ca ii schimba gustul, si tocmai fructele confiate si alunele ar trebui sa se simta in aceasta prajiturica)

- 2-3 linguri de ulei

Se incinge cuptorul la 200 de grade.

Se taie fructele confiate in bucatele mici (caise, stafide, sau ce alte fructe aveti – eu am avut deja un mix de fructe, cumparat din Lidl). Alunele de padure le-am taiat in 4.

Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare, iar cand se intaresc se adauga zaharul in reprize, amestecand bine pana se dizolva cristalele. Se mixeaza bine pana se obtine o bezea tare.

Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca usor, de jos in sus, cu o spatula, pana la incorporare. Se adauga fructele si coaja rasa de portocala si se amesteca la fel de finut, tot de jos in sus.

Hartia de copt se uda bine si se stoarce, se aseaza in tava si se toarna compozitia (am folosit tava de 35/23 cm). Nivelati usor cu o spatula si daca este necesar, inmuiati spatula in ulei (preferabil de migdale sau de arahide), dar eu nu am folosit de niciun fel. Compozitia nu trebuie sa fie mai groasa de 1,5 cm.

Se da la cuptor pentru circa 15-20 de minute. Faceti testul cu scobitoarea daca nu sunteti siguri ca e gata.

Se pudreaza cu zahar pudra si se taie dupa bunul plac. Seamana cu prajitura nemteasca, daca avea si putin martipan, parca era identica.

Intr-adevar are un gust de sarbatoare, de mare sarbatoare!

Ati fost cuminti? :)

Pentru utilizarea galbenusurilor ramase aveti aici cateva idei :)


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>