Prajitura cu mac si creme de nes si cacao

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu mac si creme de nes si cacao
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 91 Review(s)

Saptamana trecuta am facut o ditamai oala de ciorba de coaste afumate, o oala minunii plina cu orez cu legume (urmeaza si reteta) cu friptura frageda de vita,  si paine frantuzeasca (sa-mi fie rusine ca inca nu am postat reteta! imi este, sa stiti! :D deci urmeaza!). Pentru cine am gatit in cantitati industriale? Se intorceau socrii mei de la Iasi si le-am dus si lor sa aiba fridigerul plin (dupa 3 saptamani plecati de acasa) si sa avem si noi in casa ca ne-am pus la treaba – am varuit in bucatarie si pe casa scarii, o tentativa de a face curat in mansarda si de a opri porumbeii sa mai intre si sa ma trezeasca dimineata si o curatenie generala, dupa abia o luna de la Paste :D , asa ca am dat si la baieti mancare de au tacut chititi si au mancat tot din farfurie. Si toate felurile. Aaaaa…. si cate 2 bucati mari de prajitura asta cu mac :D Care apropo’, am avut ceva dubii in privinta ei, insa in urma laudelor primite (iese si asta o ditamai tava, caci am dat jumate la parintii lui Bogdan, si de acasa au mancat si ai mei parinti, si noi, si Doru :P )… si da… e chiar buna! O aroma incredibila de ciocolata amaruie si rom, apoi o pufosenie de blat si da… mac mac :D Buna rau fratilor!

Ingrediente blat:

- 7 oua

- 2 cani zahar

- 100 ml ulei

- 100 ml lapte

- 100 grame mac

- 2 cani faina

- 1 lingurita amoniu pentru prajituri (1 pliculet)

- un praf de sare

 

Ingrediente crema de nes:

- 150 grame de zahar

- 300 ml lapte

- 2 linguri faina

- 150 grame margarina (eu am folosit unt)

- 2 plicuri nes (eu am pus 3 lingurite)

- un praf de sare

 

Ingrediente crema de cacao

- 200 grame zahar

- 4 linguri faina

- 500 ml lapte

- 200 grame margarina (am folosit unt)

- 200 grame de cacao

- esenta de rom (dupa gust)

- nuca de cocos pentru ornat

Inainte de toate se pregatesc ingredientele, ca sa fie la temperatura camerei. In ceea ce priveste untul (sau margarina) nu trebuie sa fie foarte moale, adica spuma, dar nici tare de la frigider. Lasati cam 1 ora la temperatura camerei.

Se pregateste tava pentru copt – 40/30 cm. Ca de obicei o tapetez cu hartie de copt, dar daca nu aveti, ungeti bine tava cu unt/margarina si tapetati cu faina. Se incinge cuptorul la foc mediu. Si se trece la treaba serioasa.

Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu o cana de zahar pana se fac spuma si se topeste zaharul. Se adauga treptat laptele, apoi ulei, amestecand/mixand bine dupa fiecare in parte.

galbenusuri

Separat, albusurile se bat spuma cu un praf de sare, cand se intaresc se adauga treptat cealalta cana de zahar si se mixeaza pana devine o bezea lucioasa. Mai multe detalii despre cum se bat albusurile tari gasiti aici. Se amesteca bezeaua cu galbenusurile, cu miscari usoare, de jos in sus.

blat

Faina se adauga (preferabil cernuta) peste compozitie, peste care turnam lingurita de amoniac dizolvata intr-o lingurita de otet sau zeama de lamaie.

faina

Se adauga macul si se omogenizeaza totul foarte bine, dar incet, cu miscari lente si se toarna in tava.

mac

blat-pufos

Se niveleaza si se da la cuptor vreo 10 minute la foc iute (200-210 grade) apoi la foc mediu (180 de grade) inca vreo 25-30 de minute. Cel mai bine dupa 20-25 de minute faceti testul cu scobitoarea sa fiti siguri cand e gata. (Detalii despre cum se face testul cu scobitoarea gasiti aici).

Cat se coace blatul trecem la preparea cremei de nes. Laptele cu zaharul, faina si sarea se omogenizeaza bine cu un tel si se tine pe foc pana se ingroasa, preferabil pe baie de abur (detalii aici) sau intr-o oala de tuci, la foc mediu, amestecand pana se ingroasa.

faina-in-lapte

Se lasa apoi la racit, cand se adauga untul batut spuma cu nesul. Se ia cate o lingura de unt batut spuma si se adauga in crema si se mixeaza, se adauga alta lingura de unt abia dupa ce s-a incorporat bine prima lingura. Si tot asa. Si se da la rece.

nes

Si-apoi crema de cacao caruia eu i-as zice mai degraba crema de ciocolata amaruie, caci e buna de tot. Acelasi procedeu: laptele cu zaharul, faina si cacaua se tin pe foc 10-15 minute pana se ingroasa (ori in oala de tuci, ori pe baie de aburi), la foc mediu, amestecand continuu pentru a nu se arde.

cacao

crema-de-cacao

Se da la racit, dupa care se incorporeaza untul batut spuma, la fel, cate o lingura. Si tot acum adaugati si romul… dupa gust. Eu mai ca am pus portie dubla de rom :P . Se da si ea la rece.

Blatul racit se taie in 2. Aaaa… sa nu va speriati… iese un blat cam mare, deci aveti din ce taia :D

Si urmeaza partea de final: blat, crema de nes, blat, crema de cacao, fulgi de cocos pentru decor – frigider peste noapte, taiat cu un cutit inmuiat in apa fierbinte si devorat pe nerasuflate :D

crema-de-nes

crema-ciocolata-amaruie

Garantat! Si aveti grija sa nu mancati pe seara prea multa, pe langa calorii si toate cele, are nes, cacao multa si mac… Bogdan zice ca am reactionat urat… adica am vorbit muuult, mult mai mult decat de obicei :P

prajitura-cu-mac,-nes-si-ci

Reteta e din caietul meu (!!!!) scris de prin caietele mamei, care probabil o are de la matusa mea (cea mai tare gospodina in ale prajituritului) care cine stie de unde mai are reteta :D

Iar bujorul alb e adus de tata, de la mama din gradina (adica gradina lor :P ) Pupici la toti!

prajitura-cu-mac-nes


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

8 Comentarii

  1. ce pofta mi-ai facut cu minunata-ti prajitura exact acum inainte de somn…! sper sa nu o visez :P

    Post a Reply
  2. Ador retetele tale! Proaspat incercata si aceasta si a iesit minunat! Suuuper buna!

    Post a Reply
  3. Felicitari!
    Foarte buna prajitura, reteta explicata bine.
    O recomand la toti!

    Multumiri!

    Post a Reply
    • Draga Silvia, ma bucur ca ti-a placut prajitura! Te astept cu drag, oricand, pe blog! Numai de bine!
      Alexandra

      Post a Reply
  4. O cana de zahar cate grame inseamna?
    Una de faina?

    Post a Reply
    • Ramona, de obicei ca si masura de ia o cana de cafea, de lapte de 250 de ml. Faina nu trebuie sa fie batuta in cana, pur si simplu o pui cu lingura pana se umple cana. Te pup, spor sa ai!

      Post a Reply
  5. Buna , blatul nu trebuie insiropat inainte de a pune crema?

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>