Prajitura cu mere

Mi s-a facut pofta de ceva cu mere… Am vrut sa fac o prajitura de post (reteta de la mama soacra) pe care o mai facusem cu cateva luni in urma dar nu mi-a placut cum a iesit (cand o sa postez reteta o sa va spun si unde am gresit) dar am avut aceeasi problema ca si la Prajitura cu zmeura (de post) – nu aveam cacao. Desi zilele trecute am tot iesit din casa, am uitat sa cumpar si mi-a fost asa… un pic lene sa mai merg la magazin, incat m-am gandit sa fac Strudele cu mere. Apoi am stat si m-am gandit ca mai bine incerc altceva. Asa ca dragilor, o prajitura cu mere, simpla, dar foarte gustoasa!

Ingrediente 4 foi:

- 200 grame zahar

- 70 ml ulei

- 120 ml lapte

- 2 oua

- 1 plic de amoniac

- un praf de sare

- 800-900 grame de faina

 

Ingrediente umplutura:

- 2 kg mere (eu am avut 2 borcane de 800 de grame de mere rase, deci ce mai curatati de coaja, ce mai scoateti cotorul, tot pe acolo o sa ajungeti)

- 2-3 lingurite de scortisoara

- 100 grame nuci macinate

- 200 grame de zahar (sau dupa gust)

- zahar pudra pentru servit

 

Merele se spala bine si se curata de coaja. In cazul in care le radeti la robot se taie in 4 si se scoate cotorul. Daca le radeti la mana, doar le curatati de coaja si apoi le radeti pana la cotor. Daca au prea multa zeama, puteti sa stoarceti putin, dar nu de tot, cat sa nu le acopere zeama. Adaugati zahar si scortisoara (daca va place mai dulce, mai adaugati zahar).

mere

Puneti nucile macinate si dati la foc mic pentru vreo 10 – 15 minute. Nu uitati sa mai amestecati din cand in cand.

Se incinge cuptorul la temperatura medie (180 grade). Pregatiti tava pe fundul careia veti coace foile. Tava mea a avut 25/38 cm. Ouale se mixeaza bine cu zaharul pana se fac spuma.

oua-spuma

Se adauga cateva linguri de faina.

faina

Amoniacul se stinge in putina zeama de lamaie sau in otet, se amesteca si se adauga peste faina. Se pune uleiul si laptele si un praf de sare. Se omogenizeaza bine. Treptat se mai adauga faina.

se-amesteca

Cand deja nu mai puteti sa amestecati cu lingura/spatula puneti aluatul pe masa de lucru pudrata cu faina si continuati amestecarea. Aluatul trebuie sa fie unul moale, insa nu trebuie sa se lipeasca de maini. Coca se imparte in 4 bucati egale.

aluat

Se ia o bucata de aluat si se lungeste in mana, sub forma de dreptunghi. In mod normal ar trebui sa ungeti masa de lucru cu putin ulei sau sa pudrati cu faina, insa dupa cum se vede, nu a fost nevoie. In schimb, am turnat cateva picaturi pe dosul tavii, inainte sa pun fiecare foaie in parte.

se-intinde-cu-munca

Se intinde apoi cu sucitorul pana ajunge la dimensiunile tavii. Puteti sa lucrati direct pe fundul tavii, insa aluatul este atat de maleabil, ca am zis ca nu are rost sa ma chinui sa le intind pe tava. Se invirt pe sucitor, sau pur si simplu se ia cu mana… atat de perfect e aluatul :P

se-intinde-cu-sucitorul

Se dau la cuptorul incins pentru 8-10 minute. La cuptor, foile vor fi moi, insa o data scoase, cand se vor raci, vor deveni crocante. Don’t worry! Tot moi o sa se faca!

Se ia o foaie de aluat si se aseaza pe un platou intins. Compozitia de mere se imparte in 3. O treime se adauga peste prima foaie si se niveleaza.

foi

Se adauga a doua foaie de aluat si a doua treime de mere. Apoi a treia foaie si ultima parte de mere. Deasupra se pune utima foaie de aluat. Se imbraca toata prajitura in folie alimentara si se da la frigider pentru 2-3 ore cel putin (preferabil peste noapte – insa va asigur ca daca o imbracati in folie, o sa fie moale in 3 ore).

se-da-in-folie

Inainte de a o servi se pudreaza cu zahar.

Este o prajitura buna pentru copii, mai ales daca nu puneti prea mult zahar in umplutura de mere. Recunosc, copilul din mine… a cam mancat din ea, dar ce sa fac daca a iesit asa buna :D

prajitura-cu-mere

O reteta preluata si adaptata de pe Bucataras


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>