Prajitura cu morcovi si mere (de post)

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu morcovi si mere (de post)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4 Based on 70 Review(s)

Stim cu totii ca morcovul este una din legumele cele mai folosite in alimentatie dar si beneficiile lui. Ceea ce poate nu stiati (eu una nu am stiut) este ca in urma cu mai bine de 2000 de ani, oamenii mancau si frunzele, florile si semintele de morcovi, nu doar radacina, motivul fiind unul strict medicinal – se spune ca retrage tumorile si curata sangele. Daca azi s-a ajuns sa se consume doar partea radacinoasa, nu stiu care o fi motivul, dar stiu ca trebuie sa profitam de beneficiile pe care le ofera, de continutul bogat in vitamina A si caroten, si de multitudinea de beneficii: imbunatateste vederea, previne afectiunile cardiovasculare, regleaza glicemia, previne aparitia ridurilor, previne astenia si lista poate continua. Desi este recomandat crud, pentru pastrarea tuturor proprietatilor, nu trebuie evitat nici gatit.

Deci ce poate fi mai bun intr-o perioada de post decat o prajitura cu morcovi si mere? :)

Ingrediente:

- 17 linguri morcov ras (inseamna vreo 800-900 grame morcov necuratat)

- 17 linguri zahar

- 17 linguri ulei

- 1 lingurita cu bicarbonat stins intr-o lingura de otet/ zeama de lamaie

- faina cat cuprinde

- mere si scortisoara pentru umplutura

Se curata morcovii de coaja si se dau pe razatoarea mica. Se pun cele 17 linguri de zahar, se amesteca si se lasa cel putin 1 ora sa stea pentru a lasa zeama. Merele se curata si ele de coaja si se dau prin razatoarea mare. Se adauga scortisoara dupa gust si eventual zahar (eu nu am pus zahar, am considerat ca blatul are destul :P ). Am pus merele pe foc cu scortisoara si am lasat vreo 10 minute, sa mai scada din zeama.

morcovi

Incingeti cuptorul la 180 de grade. Pregatiti tava de copt (40/30 cm).

Dupa ce a stat morcovul cu zaharul pana a lasat zeama, se adauga uleiul si incet incet faina (nu, nu trebuie sa stoarceti sucul de morcov!).

morcovi-cu-ulei

Dupa ce ati pus vreo 200 de grame de faina, puneti si lingurita de bicarbonat stins in otet si amestecati.

faina-si-bicarbonat

Continuati prin a adauga faina cate putin, pana reusiti sa framantati aluatul. Cu cat puneti mai putina faina, cu atat va fi mai pufoasa prajitura. In final, impartiti aluatul in 2 parti egale, intindeti o foaie de aluat peste masa pudrata si cu ajutorul sucitorului puneti foaia in tava.

aluat-cu-morcovi

Lasati vreo 10 minute la cuptor, timp in care pregatiti a doua foaie. Scoateti tava din cuptor, puneti merele rase si intindeti a doua foaie. Puneti tava inapoi in cuptor si lasati acolo pana vedeti ca foaia de deasupra e facuta bine. Puneti face si testul cu scobitoarea.

Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca, se inveleste cu totul in folie alimentara si se da la frigider pentru o noapte. Se va inmuia si va fi numai buna de servit. O pudrati cu zahar pudra din belsug.

Prajitura cu morcovi si mere si aroma usoara de scortisoara va face din aceasta prajitura de post, o prajitura deosebita.

Prajitura-cu-morcovi-si-mer

Prajitura-morcov-mere

Prajitura-cu-morcovi


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

3 Comentarii

  1. Nu am incercat niciodata sa adaug morcovi la prajitura cu mere de post. De fiecare data am facut dupa reteta de prajitura cu mere dupa reteta care am gasit-o aici: http://www.bucatarulpriceput.ro/placinta-cu-mere-de-post-reteta.html .In week-end o sa incerc sa fac reteta data de tine mai sus sa vedem daca imi si reuseste. O sa revin cu amanunte dupa ce incerc.
    O seara placuta.

    Post a Reply
    • Mioara, sigur o sa-ti placa! Astept sa-mi zici cum a iesit. Multumesc de vizita si te mai astept in casuta mea :)

      Post a Reply
  2. A iesit foarte buna prajiturica, la fel ca cea dupa siteul care ti-am zis.
    Multumesc.

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>