Prajitura cu ness si bezea

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu ness si bezea
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
1.5 Based on 6 Review(s)

Tot de prin perioada licelui cand incercam o singura prajitura (Prajitura cu visine), am un caiet cu retete, copiat de mine de prin caietul cu retete al mamei mele. Ajungand la aceasta reteta, mi-a sunat bine denumirea, asa ca am cautat si pe net si am vazut ca e “la moda”. Nu am rezistat sa nu o fac si eu, recunosc, mai mult dupa reteta Iuliei, decat cea din caiet.

Ingrediente blat:

- 6 oua

- 150 grame zahar

- 75 grame faina

- 25 grame nuci macinate

- 1 lingura cacao

- un praf sare

 

Ingrediente crema:

- 250 grame margarina

- 200 grame zahar (preferabil zahar pudra)

- 3 galbenusuri

- 2 lingurite ness

 

Ingrediente bezea:

- 3 albusuri

- 150 grame zahar

- 1 ciocolata

Se incinge cuptorul la foc mediu. Se tapeteaza tava cu hartie de copt sau cu unt/margarina si se pudreaza cu faina. Eu am folosit tava de 25/35 cm.

Se separa ouale pentru blat. Galbenusurile se amesteca bine pana se omogenizeaza.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se intaresc, apoi se adauga zaharul in reprize si se mixeaza in continuare pana prind o culoare alb stralucitoare. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza usor, de jos in sus.

Se adauga faina cernuta si se amesteca incet, tot de jos in sus, pana se omogenizeaza bine.

Se adauga nucile macinate si cacao cernuta si se amesteca la fel de incet, dar bine, pana s-a inglobat complet.

Este un aluat foarte pufos, care se toarna in tava si se niveleaza bine, dar incet.

Se da la cuptor pentru 20 – 30 de minute (faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri ca e facut blatul – introduceti o scobitoare in blat, daca iese curata inseamna ca blatul este gata, daca se prinde aluat de scobitoare, mai dati la cuptor). Se scoate din cuptor, se lasa 5 minute la racit dupa care se scoate din tava si se lasa la racit de tot.

Pentru crema de ness se dizolva cele 2 linguri in ness in 2-3 linguri de apa. Galbenusurile se amesteca bine si ele, intr-un bol separat. Margarina, la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pana se omogenizeaza bine. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Se toarna si nessul si se mixeaza crema, pana devine compacta. Dati la frigider.

Pentru bezea, se mixeaza bine albusurile pana se intaresc, dupa care se adauga zaharul in reprize si se mixeaza pana prind o culoare alb stralucitoare. Se pune vasul pe baie de aburi si se mixeaza continuu timp de cateva minute, pana bezeaua devine lucioasa.

Asamblarea se face in momentul in care si blatul si bezeaua sunt reci complet. Se aseaza blatul pe platoul de servire. Se pune crema de ness si se niveleaza uniform, dupa care se adauga bezeaua si se intinde uniform si ea.

Se rade ciocolata si se toarna in ploaie peste prajitura.

Se da rapid la frigider… ca poate poate s-o raci mai repede si o sa o devorati. Dupa cum stiti deja, e mult mai buna dupa ce sta o noape la frigider.

Prajitura a fost facuta special pentru o reuniune de familie la un gratar micut (cam mare el…dar nah…) si a fost foarte apreciata. Daca inainte sa stea la frigider ti se pare ca e prea multa crema.. dupa ce se raceste bine are un gust senzational… nessul cu bezeaua…hmmm… fac casa buna!

Pofta buna la devorat! :P


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>