Prajitura cu suc de rosii (de post)

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu suc de rosii (de post)
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
3.5 Based on 69 Review(s)

Am vazut prima data prajitura cu suc de rosii, anul trecut la Masterchef. A fost tare apreciata de jurati, dar a fost prea pe val ca sa o fac atunci. Saptamana trecuta eram la parintii lui Bogdan si m-am bagat in caietul cu retete al mamei. Gasesc prajitura de post – super, o scriu. Si o scriu telegrafic, fara sa-mi dau seama ce scriu. Ajunsa acasa, constant ca era de fapt prajitura cu suc de rosii (sau bulion). Mi-a placut tare mult sa o fac… e ceva cu prajiturile de post – se fac tare usor. Si sunt si bune! Pe bune! Ia uitati-va la ea, nu va face cu ochiul? :D

Ingrediente foi cu suc de rosii:

- 11 linguri ulei

- 11 linguri zahar

- 11 linguri suc de rosii

- 1 lingurita bicarbonat stins intr-o lingura de otet

- un praf de sare

- faina cat cuprinde (mie mi-au intrat vreo 600-700 de grame)

Ingrediente crema prajitura cu suc de rosii:

- gem de prune/ magiun (eu am pus 1 borcan de 800 si unul de 400 de grame)

- 500 ml apa

- 5 linguri de gris

- 120 grame margarina

- 50-100 grame zahar pudra

Incingeti cuptorul la temperatura medie – 180 de grade. Pregatiti o tava (daca aveti 2 e si mai bine) cu dimensiunile 30/40 cm. Vom folosi dosul tavii.

E atat de simplu – puneti uleiul cu zaharul si bulionul intr-un vas si ametescati bine, pana la omogenizare. Adaugati incet faina si omogenizati pentru inceput cu spatula/lingura.

suc-de-rosii

Cand incepe sa se lege compozitia stingeti lingurita de bicarbonat intr-o lingura de otet si turnati peste compozitie. Adaugati faina pana capata consistenta unui aluat maleabil. Nu trebuie sa fie tare si nu trebuie sa se lipeasca de maini.

aluat-suc-de-rosii

Impartiti aluatul in 4 parti egale. Fiecare bucata de aluat o intindeti dupa dimensiunile tavii. Cu varful unei furculite, intepati foaia. Dati la cuptor pentru 8-10 minute, fara a se arde (eu pe prima am ars-o putin :P ). Verificati cand prinde putina culoare pe partea interioara.

Cat timp este o foaie cu suc de rosii la cuptor, puteti deja sa intindeti urmatoarea foaie.

foi-cu-suc-de-rosii

Cand scoateti foile din cuptor, lasati sa se raceasca pe hartia de copt, apoi le desprindeti cu grija, ca sa nu le rupeti.

Apoi pregatiti crema de gris. Puneti apa pe foc iar cand incepe sa fiarba, adaugati grisul in ploaie, amestecand continuu, pentru a nu face cocoloase. Luati de pe foc si lasati la racit.

crema-de-gris

Intre timp mixati margarina cu zaharul pudra. Eu am pus cam 50 de grame, pentru ca nu am vrut sa fie dulce, va compensa cu gemul de prune. Cand s-a racit grisul, adaugati cate o lingura si mixati. O sa fie la inceput relativ moale, dar o data ce va sta la frigider va inmuia foile si se va intari. Deci puneti cu incredere.

Luati prima foaie si o ungeti cu gem de prune. Puneti a doua foaie, apasati usor, pentru a se prinde de gem si pentru a sparge eventualele goluri si adaugati crema de gris. Nivelati si puneti a treia foaie, apasati din nou usor si o ungeti tot cu gem de prune. Puneti ultima foaie cu suc de rosii.

crema-cu-gris

Toata prajitura am invelit-o in folie alimentara. Peste aceasta am pus tava ce am folosit-o la foi, am pus ceva greutate in ea si am dat la frigider. Se lasa cel putin 12 ore asa!

Se taie dupa plac si se pudreaza cu zahar.

Prajitura cu suc de rosii este o bunatate. Nici n-ai zice ca este o prajitura de post. Foile se inmoaie foarte bine de la gem si de la crema de gris si iese destul de multa, deci e numai buna de impartit cu prietenii.

Sper sa va placa si voua la fel de mult ca si noua! :)

prajitura-de-post

prajitura-cu-suc-de-rosii

prajitura-cu-bulion


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

2 Comentarii

  1. am facut si eu prajitura Alexandrei… se face foarte usor… si foile nu sunt o problema… cum ar parea la inceput… coapte pe dosul tavii… cat despre crema de gris… nu te mai opresti sa gusti… mai ales ca vrei ceva dulce de post… va recomand cu drag sa o incercati…

    Post a Reply
    • Super,super gustoasa!Eu am facut-o de 2 ori,folosind o data gem de caise si alta data gem de visine.Este la fel de delicioasa.Multumesc autoarei pentru reteta.
      Succes pentru alte retete!

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>