Prajitura cu visine

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu visine
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 59 Review(s)

E singura prajitura pe care o stiu… adica am facut-o… inca din liceu. Cand ramaneam singura cu verisoara mea, ne intalneam la una din noi acasa si faceam praji asta… si pierdeam noptile vorbind despre toate “prostiile” din lume. Asa ca, draga mea Cata, tie iti dedic aceasta prajitura: sa stii ca mi-e dor de tine, si-mi pare rau ca viata te-a trimis departe de noi, dar totusi ma bucur ca stiu ca ti-e mult mai bine acolo. O sa venim si noi in vizita…candva… in Venetia :P

Desi si fratelui meu ii place tare mult aceasta prajitura… pentru el cred ca ar fi mai important sa-i dedic o farfurie de cartofi prajiti cu oua batute… asa cum ne faceam amandoi, tot in liceu. Offf… tu esti si mai departe de casa…

Dar sa nu ne intristam, caci prajitura asta o sa ne trezeasca simturile de tot! E de-li-cioa-sa!!! Pentru voi toti, dragii mei:

Ingrediente:

- 1 borcan dulceata visine (eu am folosit 2, sa fiu sigura ca simt bine gustul de visine)

- 200 grame margarina

- 300 grame zahar

- 300 grame faina

- 5 oua

- 1 lingura cacao

- 1 praf sare

- 1 praf de copt

- 50 ml lapte

- 8 – 10 linguri de zahar

- 1 ciocolata pentru decor

Se incinge cuptorul la 200 grade. Se tapeteaza tava cu hartie de copt sau cu unt/margarina si se pudreaza cu faina. Eu am folosit tava de 20/30 cm. Dulceata se pune la stors de sirop.

Margarina la temperatura camerei se freaca cu zaharul. Se separa ouale.

Galbenusurile se adauga pe rand compozitiei de margarina.

Se adauga faina cu praful de copt, cernute.

Apoi sarea si cacao, iar la final se adauga laptele si se omogenizeaza bine.

Daca vreti un blat ceva mai crocant, il lasati asa si-l puneti in tava (trebuie intins cu “putere” si nivelat, caci e tare neascultator :P ).

Daca vreti sa fie ceva mai moale, atunci dupa ce bateti albusurile, adaugati 1-2 linguri de spuma in aluat si amestecati usor de jos in sus. Dati tava la cuptor la 200 de grade pentru 10-15 minute, pana creste aluatul, dupa care mai tineti la cuptor la foc mic inca in jur de 30 de minute – cel mai bine faceti testul scobitorii (introduceti o scobitoare in aluat si daca iese curata atunci e gata, daca in schimb se prinde aluat de ea, mai lasati la cuptor). Lasati la racit 5 minute in tava dupa care scoate si puneti la racit de tot.

Albusurile se bat spuma.

Cand se intaresc, se adauga zaharul in reprize (1 si 1/2 linguri zahar de albus – eu de obicei pun 8 linguri, dar daca vreti mai dulce puneti 10 linguri de zahar – tineti cont totusi ca vom folosi si visine din dulceata). Mixati bine de tot pana albusurile prind o culoare alba stralucitoare. Atunci puneti vasul pe baie de abur si lasati in jur de 15 minute, timp in care mai mixati din cand in cand.

Se ia de pe foc si se bate energic timp de 5 minute, dupa care se adauga siropul de la dulceata (in reprize) si se mixeaxa pana pe omogenizeaza bine.

Eu de obicei insiropez putin blatul cu cateva linguri din siropul de la visine.

Asamblare: blatul racit se aseaza pe platoul de servit. Se adauga visinele si se niveleaza bine.

Apoi se adauga spuma de albusuri peste si se intinde bine.  Se da pe razatoare ciocolata si se imprastie peste prajitura.

Se da la rece. Recomandat sa se manance dupa o noapte de stat la frigider, pentru ca si blatul se va mai inmuia putin.

Gustul de visine ma da pe spate, iar spuma de albusuri… nu ma mai satur de ea! Cand o pregatesc recunosc ca stau cu degetul in gura :)

Sa aveti pofta de praji buna de tot!


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>