Prajitura cu whiskey

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura cu whiskey
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 31 Review(s)

Prajitura cu whiskey este pufoasa, insiropata din belsug si are si ciocolata. Ce altceva mai trebuie? Le are pe toate!

Ingrediente blat:

- 6 oua

- 6 linguri apa

- 300 grame zahar

- 300 grame faina

- 1 praf de sare

- 1 praf de copt

Sirop whiskey:

- 900 ml apa

- 100 ml whiskey (sau cogniac)

- 200 grame zahar

Ingrediente crema de ciocolata:

- 300 grame frisca lichida sau smantana foarte buna + 1 plic intaritor de frisca

- 400 grame ciocolata (fineti/nutella)

- 100 grame ciocolata amaruie pentru ornat

Se incalzeste cuptorul la temperatura medie (180 grade) si se pregateste tava pentru copt (35/23 cm) cu hartie de copt. Daca nu folositi hartie de copt ungeti tava foarte bine cu unt si o pudrati cu faina. Tava trebuie sa fie inalta, pentru ca blatul este destul de mare.

Incepem cu siropul pentru a avea timp sa raceasca. Puneti 200 de grame de zahar intr-un vas, pe foc, la caramelizat. Eu caramelizez zaharul in oala de tuci, pentru ca este mai usor de curatat, sau in oala speciala pentru tortul de mere. Lasati zaharul la foc mic si aveti grija sa nu se arda pentru ca devine amarui. Aici gasiti detalii despre cum se caramelizeaza zaharul.

Cand s-a topit, adaugati 900 ml apa impreuna cu 100 ml whiskey (sau cogniac), insa aveti grija ca va bolborosi si va stropi. Sa nu va frigeti. Se lasa pe foc mic 10-15 minute, apoi se lasa la racit.

Se separa ouale. Albusurile se bat cu un praf de sare iar cand incep sa se intareasca se adauga zaharul, treptat, mixand bine dupa fiecare tura. Se mixeaza pana se face o bezea lucioasa. Detalii despre cum se bat albusurile tari si se face bezeaua, gasiti aici.

Galbenusurile se amesteca cu cele 6 linguri de apa, apoi se toarna peste spuma de albusuri.

galbenusuri

Se omogenizeaza prin miscari lente, de jos in sus. Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si tot prin miscari lente se amesteca bine. Se toarna compozitia in tava de copt, se niveleaza si se da la cuptor pentru 30 de minute. Cel mai bine verificati cu scobitoarea cand este gata.

blast

Scoateti blatul din cuptor si-l lasati in tava pana se raceste putin. Apoi puteti sa desprindeti blatul de pe hartia de copt si sa-l asezati din nou in tava. Lasati asa pana se raceste. Trebuie sa fie doar putin caldut cand veti adauga siropul. Sa nu vi se para mult sirop (mie mi s-a parut si nu am pus tot, insa sigur ar fi mers tot, pentru ca asa a ramas prajitura neinsiropata in unele zone). Turnati siropul pe toata suprafata prajiturii si dati la rece pentru 2-3 ore (daca aveti timp – daca nu lasati la rece pana faceti crema).

sirop-wisky

Se bate frisca pana se intareste, apoi se adauga ciocolata care a fost tinuta cu tot cu cutie/borcan intr-un vas cu apa fierbinte.

crema-de-ciocolata

Se amesteca si se pune peste blatul insiropat. Se orneaza cu ciocolata rasa sau taiata foarte fin. Preferabil, se lasa o noapte in frigider, pentru a se insiropa bine si pentru a se intrepatrunde aromele.

crema

Se taie dupa preferinte si se serveste rece, de la frigider. Prajitura cu whiskey este atat de pufoasa si de aromata ca pur si simplu te pierzi in ea…sau dupa ea :D

Prajitura-cu-wisky-si-cioco

prajitura-cu-sirop-de-wisky


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>