Prajitura desteapta cu dovleac

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura desteapta cu dovleac
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 44 Review(s)

Prima data cand am facut prajitura desteapta am stat cu ochii in cuptor sa vad cum se face prajitura… De asta asta insa stiam ca trebuie sa-mi vad linistita de treaba, caci prajitura desteapta cu dovleac avea sa se faca singura, fara ajutor din partea mea (fie si ala doar “privitul” :D ). Si asta e o premiera – prima data cand folosesc dovleac la ceva. Ssst! Sa nu mai spuneti la nimeni! Si dintr-un dovlecel pe care am dat 3 lei, am facut prajitura asta de 2 ori si o portie de garnitura la prepelite cu bacon. Dar asta e alt subiect. Revenim la prajitura, sau la dovleac, care m-a impresionat prin gust. Cand l-am curatat, mirosul m-a dus cu gandul la copilarie – era o guma de mestecat portocalie, de pepene galben credeam, dar acum, simtind mirosul de dovleac, parca mai mult aduce a acesta. Si am vorbit prea mult deja!

Ingrediente tava 33/25:

- 4 oua

- 480 ml lapte caldut

- 115 grame unt topit si racit

- 250 grame zahar

- 130 grame faina

- 250 grame dovleac

- un praf de scortisoara si un praf de cardamon

- un praf de sare

- esenta vanilie

E drept ca se curata mai greu dovleacul, dar ne incanta macar cu parfumul lui. Puteti sa dati pe razatoare si astfel o sa se vada prin prajitura firisoarele portocalii de dovleac (asa am facut la prima tura de prajitura) fiind si varianta mai rapida, sau puteti sa taiati cuburi mai mari pe care le dati la cuptor, intr-un vas de yena, acoperit. Dupa vreo 20-30 de minute puteti sa-l dati cu blenderul sau cu robotul si se va face piure.

dovleac

Daca ati dat pe razatoare, incingeti acum cuptorul la 180 de grade si pregatiti tava de copt.

Separati apoi cele 4 oua si mixati galbenusurile cu cele 250 grame de zahar pana se deschid la culoare si isi dubleaza cantitatea (e posibil sa fiti nevoiti sa adaugati o lingura de lapte ca sa se incorporeze zaharul mai bine). Adaugati incet untul topit in timp ce mixati in continuare. Adaugati faina cernuta si omogenizati. Adaugati si laptele si mai amestecati (pentru a nu stropi puteti folosi un vas cu capac, sau mai bine, folositi telul pentru omogenizare). Se adauga piureul de dovleac, scortisoara si cardamonul si esenta de vanilie si omogenizati.

lapte

Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare pana devin tari, abia apoi adaugati compozitia de galbenusuri cu lapte si amestecati incet, pana la omogenizare. Punctuletele care se vad nu sunt altceva decat scortisoara si cardamonul :)

albusuri

Turnati compozitia (care e destul de lichida) in tava pregatita si dati la cuptorul incins la 180 de grade. Lasati in jur de 50 de minute, dar in niciun caz sa nu deschideti cuptorul in primele 45 de minute! Ne-am inteles, da?!

Dupa 45 de minute va dau sa deschideti cuptorul si sa faceti testul cu scobitoarea si daca e necesar mai lasati la cuptor. O sa fie cam moale asa… vai de capul ei :) ) dar o lasati la racit in tava, nu o miscati. Rece ce poate taia, bineinteles dupa ce se pudreaza cu zahar din belsug.

Si iata o prajitura desteapta cu dovleac, varianta reloaded. O prajitura buna, rapida, cu aroma de toamna. Sigur o sa fie pe placul vostru!

prajitura-desteapta-cu-dovl

prajitura-cu-dovleac


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>