Prajitura Fanta

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura Fanta
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
4.5 Based on 102 Review(s)

Am mancat prima data Prajitura Fanta anul trecut de Craciun, facuta de Mona (matusa mea care este o super bucatareasa, mai ales in ale bunatatilor astea dulci – sper sa ajung in posesia sutelor, miilor de retete pe care le are stranse cu drag pe parcursul anilor), am auzit mult vordindu-se despre ea si iata ca i-a venit randul sa o incerc si eu. Mi-a facut o mare placere sa vad rezultatul final – o prajitura taaaaare frumoasa! Si tare gustoasa!

Ingrediente

Blat:

- 6 oua

- 6 linguri zahar

- 100 ml ulei

- 5 linguri de faina

- 1 lingura de cacao neagra

- 1 praf de copt (un pachetel)

- 1 praf de sare

 

Crema:

- 200 grame de unt

- 200 grame de zahar

- 500 grame branza de vaci

- esenta de vanilie buna de tot sau 1 pastaie de vanilie

 

Glazura:

- 800 ml suc (Fanta e bun pentru culoare, pentru contrast, dar puteti folosi orice suc)

- 2 plicuri budinca de vanilie

- 4 linguri zahar

Se incinge cuptorul la foc mediu. Se pregateste tava cu hartie de copt sau unt/margarina tapetata cu faina. Am folosit tava de 35/23 cm.

Se prepara ca un pandispan simplu, doar ca are in plus putin ulei. Se separa ouale. Galenusurile se mixeaza cu zaharul 1-2 minute (nu trebuie sa fie crema, ci doar sa se omogenizeze). Se adauga trepatat uleiul si se mixeaza.

Se adauga faina amestecata cu cacao si cu praful de copt (toate cernute). Daca nu aveti cacao neagra, buna, reduceti din cantitatea de faina si mai adaugati cacao.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Se adauga albusurile peste amestecul de galbenusuri cu faina si se amesteca usor, cu miscari lente, de jos in sus.

Se da la cuptor si se lasa in jur de 25 de minute, dar cel mai sigur verificati cu scobitoarea. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit in tava.

Se trece la crema de branza. Untul se mixeaza cu zaharul pana devine cremos. Se adauga branza si vanilia si se omogenizeaza. Sa folositi o esenta buna pentru ca are un rol foarte importan pentru gustul final al cremei.

Dupa ce s-a racit blatul, se intinde crema de branza, se niveleaza frumos si se da la rece.

Se prepara budinca, conform indicatiilor de pe plic: continutul plicurilor se amesteca cu zaharul (eu am pus doar 4 pentru ca nu am vrut sa fie foarte dulce) si cu 7-8 linguri de suc. Restul de suc se pune la fiert iar cand incepe sa clocoteasca se adauga amestecul pregatit. Se lasa la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Se lasa la racit dar nu de tot, am pus-o inca calduta peste crema de branza pentru ca nu am vrut sa faca crusta inainte de a fi la locul ei.

Si daca tot de Craciun am facut-o si eu prima data, am ornat-o cu felii de portocala (le-am asezat peste glazura cand inca era calduta).

Eleganta si usor de facut! Si cu gust de sarbatoare!


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

5 Comentarii

  1. O prajitura super buna..imi place foarte mult.Abia astept sa o fac sambata iar.Multumesc pentru reteta:)

    Post a Reply
  2. Este super faina si delicioasa….

    Post a Reply
    • Ma bucur Alina ca ti-a placut! Iti multumesc pentru comentariu si te mai astept cu drag, in casuta mea!

      Post a Reply
  3. ce fel de branza se foloseste, mascarpone?

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>