Prajitura Twix

Rezumat
Denumire reteta
Prajitura Twix
Publicata la
Timp de preparare
Timp de coacere
Timp total
Rating
5 Based on 80 Review(s)

Twix Twix e cu dedicatie pentru fratele meu. Cand am facut Prajitura Snickers, vorbeam pe internet cu Marius si ma intreba daca fac si twix si mars… M-am ambitionat si am facut si twix. Asa ca vino repede acasa si poate fac si Mars :P

Am facut ravagii cu bucatile astea bune de twix si la cabana cand am fost de Dragobete. Si weekendul trecut cand Bia a venit acasa… Asa ca daca vreti sa impresionati si vreti sa faceti ceva usor, cu siguranta este prajitura perfecta!

Ingrediente blat:

- 200 grame de unt

- 80 grame de zahar

- esenta de vanilie

- 250 grame de faina

- un varf de sare

Ingrediente dulce de leche:

- 2 cutii lapte condensat (680 grame in total)

sau

- 1 litru lapte gras (cel putin 3.5% grasime sau lapte de tara)

- 300 grame zahar (poate fi 200 alb si 100 brun)

- 1 lingurita bicarbonat de sodiu

- 1 praf de sare

Ingrediente glazura:

- 100 grame ciocolata cu lapte

- 100 grame ciocolata amaruie

- 2 linguri de smantana

 

Se pregateste tava (35/23 cm). Pentru ca are marginea detasabila, eu pun hartie de copt doar pe fundul tavii. Daca nu folositi hartie de copt, ungeti bine tava cu unt/margarina si tapetati bine cu faina. Incingeti cuptorul la 175-180 de grade.

Untul (la temperatura camerei) se mixeaza bine cu zaharul pana se face spuma.

unt

Se adauga esenta de vanilie dupa gust, dupa care se pune faina si praful de sare.

faina

Pentru inceput se amesteca usor cu mixerul sau o paleta, dupa care se ia si se amesteca cu mana. Iese un aluat care nu se lipeste de maini si care va fi intins cu mana in tava. Este foarte maleabil. Intepati din loc in loc cu furculita.

aluat

Dati la cuptorul incins pentru 25-30 de minute, dar cel mai bine faceti testul cu scobitoarea. Cand veti scoate blatul din cuptor va fi destul de molicel, insa cand se va raci se va intari. E si normal, asa e si la batoanele twix, nu-i asa? :)

Si acum dulcele de leche… Cum de nu am stiut de bunatatea asta pana acum? Dintre toate cremele de pana acum dulcele asta de leche si caramelul de la snickers sunt preferatele mele. Dar sa vedem cum se prepara…

Daca ati gasit lapte condesat la cutie de metal sunteti norocosi. Spun asta pentru ca in toata Suceava asta nu am gasit in niciun super/hiper market decat lapte condesat pentru cafea…care nu e chiar ceea ce avem nevoie. Dar, ne salveaza Bazarul :D Noroc de rusi si de ucraineni ca ne mai aduc alimente din astea care la noi lipsesc cu desavarsire… parca am fi pe vremea raposatului :D In sudul si in vestul tarii, din cate am mai citesc, se mai gasesc in magazinele mari…

lapte-condensat

Asadar, daca il aveti la cutie de metal, nu trebuie decat sa dati 2-3 gauri in capac cu un cui sau cu varful unui cutit. Scoateti ambalajul ca nu este nevoie sa fiarba si el 2-3 ore :P Puneti cele 2 cutii de lapte condensat intr-o oala si adaugati apa pana sa la acopere… cu 1 cm pana la capac. Lasati la fiert…cateva ore. Adaugati apa cat sa se mentina nivelul initial. Daca vreti un dulce de leche mai moale lasati in jur de 3 ore. Daca il vreti mai dens lasati peste 3 ore. La mine, dupa 3 ore jumate arata asa. In cutia metalica, laptele condensat va avea culori diferite, pe fund va fi mai inchis la culoare, iar deasupra mai deschis. Amestecati si se omogenizeaza!

dulce-de-leche

Daca nu aveti lapte condesat, preparati in casa dulcele de leche. Laptele cu zaharul si bicarbonatul cu sarea le puneti intr-o oala de tuci, sau o oala mai groasa, la fiert. Aveti in vedere ca va trebui fiert si el 2-3 ore asa ca va trebuie o oala in care sa nu se prinda laptele. Dulcele de leche preparat in casa este la fel de bun ca si cel cumparat, si desi necesita si el o fierbere la fel de lunga ca si cel cumparat… in varianta asta va trebui sa stati pe langa aragaz, pentru ca laptele se incapataneaza si se tot ridica… Amestecati, si-i trece… pana data viitoare :) Este gata atunci cand va place textura…si pana arata ca in imagine :)

In ambele variante, dulcele de leche are gust de caramele din alea bune de tot!

O data pregatit dulcele de leche, se poate turna peste blat.

asamblare

Se niveleaza bine si se trece la prepararea glazurii. Prima data am folosit doar ciocolata cu lapte, acum in schimb am pus glazura din aia tare de la Dr. Oetker si ciocolata cu lapte si glazura a iesit mai tare. De fapt, nici nu am mai pus smantana ca nu am avut. Glazurile acestea de ciocolata pot fi facute doar topind ciocolata, in care, puteti adauga, dupa caz, unt/margarina, smantana, ulei, apa… sau lasati simplu…asa :)

glazura

Se da la frigider pentru cateva ore. Eu am avut un hot la prajitura inca dinainte sa torn glazura :P .

Dupa cum ziceam, aluatul se va intari, va fi destul de dificil de taiat exact cum va doriti. Eu am vrut sa-l tai batonase, exact ca twixul cumparat, insa am renuntat rapid la idee… La urma urmei… ce mai conteaza cum e taiata, cand e atat de buna si atat de… exacta ca bunatatea cumparata? :D

twix

Toti cei care au gustat prajiturica asta au zis ei singuri ca e vorba despre twix :)

featured


Author: Alexandra Butnari

Pentru voi, pentru el, pentru mine! Pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata, prin lucruri simple, dar frumoase, si mai ales gustoase! Pentru fiecare din voi! Cu drag, cu daruire, cu multumire, Alexandra

Share This Post On

Comentarii

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>